Image

De energieprijzen zijn in 2022 hard gestegen. Inmiddels zijn ze weer wat gedaald, maar de toekomstige prijzen blijven onzeker. Het is daarom lastig om te bepalen of je jouw contract vast moet zetten of niet. Deze keuze is afhankelijk van je budget en het type contract dat je hebt. Wanneer je twijfelt, is het verstandig om je goed te verdiepen in het afsluiten van een energiecontract. In dit artikel leggen we uit of je jouw energiecontract in 2023 het beste kunt vastzetten, of niet.

Waar komen de stijgende energieprijzen vandaan?

Dat de prijzen van gas en stroom erg zijn gestegen de afgelopen jaren, is een feit. Het kan daardoor lastig zijn om te bepalen of je jouw energiecontract voor 2023 vast moet zetten, of niet. Er zijn meerdere oorzaken voor dit probleem. De eerste stijging van de energieprijzen vond plaats in 2021, toen er een grotere vraag kwam naar energie. Die grotere vraag had te maken met het herstel van de coronacrisis. Hierdoor kwam het normale leven weer op gang en steeg de vraag naar energie. Ook bedrijven draaiden weer op volle toeren en deden hun best om de achterstanden in te halen. Bovendien is er in 2020 minder energie geproduceerd, omdat de vraag minder was door de coronacrisis. Dit jaar zijn de energieprijzen nog eens gestegen door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hierdoor is het lastiger om aan gas te komen, omdat het grootste deel van ons gas uit Rusland komt. Door de sancties die Europa heeft opgelegd, is de gaskraan deels dichtgedraaid.

Volgens het CBS zijn de energieprijzen door al deze omstandigheden met 86% gestegen. Op het hoogtepunt in 2022 lag de gasprijs boven de € 3,-. In de zomer van 2021 was de prijs voor een kuub gas nog € 0,85. Voor stroom lag het hoogtepunt rond de € 0,80 zit. In januari 2022 zat deze prijs nog op € 0,22. Voor veel Nederlanders is dit een aanslag op de portemonnee. Inmiddels zijn de prijzen weer wat gedaald, maar nog steeds een stuk hoger dan we gewend waren. Door de schommelingen in de prijzen is het ook lastig te bepalen of je jouw energiecontract voor 2023 vast moet zetten of niet. De overheid speelt in ieder geval op deze situatie in door middel van maatregelen die de hogere prijzen verzachten, zoals het prijsplafond 2023.

Inzicht in jouw energiekosten

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten

Download nu de gratis ENGIE-app. Zo heb je niet alleen altijd en overal gemakkelijk inzicht in je verbruik, maar ben je ook direct als eerste op de hoogte van onze voordelige energietarieven, contracten en aanbiedingen. Al meer dan 200.000 mensen gingen je voor. Ook te gebruiken als je nog geen klant bent van ENGIE.

Energieprijzen: vastzetten of niet?

Als het gaat om het vastzetten van je energiecontract, kun je verschillende keuzes maken. Het vastzetten van je contract betekent over het algemeen dat je meer zekerheid hebt. Je betaalt dan voor een langere periode hetzelfde tarief. Wanneer je een contract korter vastzet, betekent dit vaak ook een hoger energietarief. Je bent een stuk flexibeler als je een contract minder lang vastzet, maar het betekent ook dat je minder zekerheid hebt. 
 
Wanneer je een vast contract hebt dat nog niet afloopt, kun je het beste niet overstappen. De tarieven van jouw contract zullen hoogstwaarschijnlijk lager liggen dan de huidige tarieven. Loopt je contract wel af? Dan wordt je contract automatisch omgezet naar een flexibel contract. Je kunt dan het beste de prijzen gaan vergelijken op een vergelijkingswebsite.  Het is momenteel helaas een kwestie van gokken en goed vergelijken. We kunnen je daarom ook geen vast advies geven over het vastzetten van je energiecontract, of niet. Door het prijsplafond dat in 2023 van kracht is, betaal je hoe dan ook niet meer dan € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh energie. Meer over het prijsplafond en de andere maatregelen vanuit de overheid lees je op onze pagina met uitleg over de energiemaatregelen.

Image

Soorten energiecontracten

Of je jouw energiecontract in 2023 het beste kunt vastzetten of niet, ligt volledig aan het type contract dat je op dit moment hebt. We lichten hieronder toe welke type contracten er zijn.

  • Variabel energiecontract: dit houdt in dat de tarieven meerdere keren per jaar kunnen wijzigen. Je betaalt dan de marktprijs die op dat moment geldt. Vaak gebeurt dit in januari en in juli. 
  • Vast energiecontract: dit houdt in dat je de tarieven vastzet voor een bepaalde tijd. Dit kan een jaarcontract zijn of bijvoorbeeld een contract van 3 jaar. Je betaalt dan gedurende het contract hetzelfde tarief voor energie. Dit contract kun je tussentijds niet opzeggen. 

Duurzame energie van ENGIE

Naast dat het overstappen naar een andere energieleverancier vooral impact heeft op de portemonnee, speelt tegenwoordig duurzaamheid ook een rol. Men vindt het belangrijk dat hun stroom op een groene manier opgewekt wordt en kiest daarom vaker voor een energieleverancier die groene stroom uit Nederland levert. ENGIE maakt gebruik van eigen zonne- en windparken en levert daardoor 100% Nederlandse groene stroom. Ook leveren wij CO2-gecompenseerd gas. Dit doen wij door te investeren in projecten die de uitstoot compenseren van het gasgebruik. Overstappen naar ENGIE is snel geregeld. Wij regelen alles en zorgen ervoor dat je geen minuut zonder stroom zit.

ENGIE Klantenservice
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Vaste tarieven, nu met € 100,- bonus

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu met
€ 100,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend