Image

Energie vastzetten of niet?

Wat kun je het beste doen?

Momenteel gaan de energieprijzen alle kanten op. Dit heeft meerdere oorzaken, waardoor de prijzen voor 2023 nog onzeker zijn. Het is daarom lastig om te bepalen of je jouw contract vast moet zetten of niet. Deze keuze is afhankelijk van je budget en het type contract dat je hebt. Wanneer je twijfelt, is het verstandig om je goed te verdiepen in het afsluiten van een energiecontract. In dit artikel leggen we uit of je jouw energiecontract in 2022 of 2023 het beste kunt vastzetten, of niet.

Waar komen de stijgende energieprijzen vandaan?

Dat de prijzen van gas en stroom erg zijn gestegen de afgelopen jaren, is een feit. Het kan daardoor lastig zijn om te bepalen of je jouw energiecontract voor 2022 en 2023 vast moet zetten, of niet. Er zijn meerdere oorzaken voor dit probleem. De eerste stijging van de energieprijzen vond plaats in 2021, toen er een grotere vraag kwam naar energie. Die grotere vraag had te maken met het herstel van de coronacrisis. Hierdoor kwam het normale leven weer op gang en steeg de vraag naar energie. Ook bedrijven draaiden weer op volle toeren en deden hun best om de achterstanden in te halen. Bovendien is er in 2020 minder energie geproduceerd, omdat de vraag minder was door de coronacrisis. Dit jaar zijn de energieprijzen nog eens gestegen door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Hierdoor is het lastiger om aan gas te komen, omdat het grootste deel van ons gas uit Rusland komt. Door de sancties die Europa heeft opgelegd, is de gaskraan deels dichtgedraaid.

Volgens het CBS zijn de energieprijzen door al deze omstandigheden met 86% gestegen. Momenteel ligt de gasprijs boven de € 3,-. In de zomer van 2021 was de prijs voor een kuub gas nog € 0,85. Voor stroom geldt dat de prijs rond de € 0,80 zit. In januari 2022 zat deze prijs nog op € 0,22. Voor veel Nederlanders is dit een aanslag op de portemonnee. Door de schommelingen in de prijzen is het ook lastig te bepalen of je jouw energiecontract voor 2022 of 2023 vast moet zetten of niet. De overheid speelt in ieder geval op deze situatie in door middel van maatregelen die de hogere prijzen verzachten, zoals het prijsplafond 2023.

Image

Soorten energiecontracten

Of je jouw energiecontract in 2022 en 2023 het beste kunt vastzetten of niet, ligt volledig aan het type contract dat je op dit moment hebt. We lichten hieronder toe welke type contracten er zijn.

  • Variabel energiecontract: dit houdt in dat de tarieven twee keer per jaar kunnen wijzigen. Je betaalt dan de marktprijs die op dat moment geldt. Vaak gebeurt dit in januari en in juli. 
  • Vast energiecontract: dit houdt in dat je de tarieven vastzet voor een bepaalde tijd. Dit kan een jaarcontract zijn of bijvoorbeeld een contract van 3 jaar. Je betaalt dan gedurende het contract hetzelfde tarief voor energie. Dit contract kun je tussentijds niet opzeggen. 

Momenteel worden er door de hogere prijzen voornamelijk variabele contracten aangeboden. Het afsluiten van een vast contract is dus vaak niet mogelijk. Wanneer je wel een vast contract kunt afsluiten, zal de prijs momenteel een stuk hoger zijn. Energieleveranciers lopen op dit moment namelijk een risico door vaste contracten aan te bieden. De energie die er geleverd wordt, wordt namelijk van tevoren ingekocht. Op die manier dekken zij zichzelf in tegen prijsschommelingen en kunnen zij de klanten langere tijd voorzien van energie. Aangezien de prijzen nu erg hoog zijn, betalen leveranciers een hoge inkoopprijs voor klanten die hun contract vast hebben gezet. Als klanten vervolgens hun contract eerder opzeggen, blijven de leveranciers achter met de duur ingekochte energie.

Energieprijzen: vastzetten of niet?

Momenteel worden er dus weinig vaste contracten aangeboden en is het vaak niet eens mogelijk om een vast contract af te sluiten. Mochten de prijzen in 2023 zakken, dan kunnen wij je wel alvast een advies geven. Als het gaat om het vastzetten van je energiecontract, kun je verschillende keuzes maken. Het vastzetten van je contract betekent over het algemeen dat je meer zekerheid hebt. Je betaalt dan voor een langere periode hetzelfde tarief. Wanneer je een contract korter vastzet, betekent dit vaak ook een hoger energietarief. Je bent een stuk flexibeler als je een contract minder lang vastzet, maar het betekent ook dat je minder zekerheid hebt. 
 
Wanneer je een vast contract hebt dat nog niet afloopt, kun je het beste niet overstappen. De tarieven van jouw contract zullen hoogstwaarschijnlijk lager liggen dan de huidige tarieven. Loopt je contract wel af? Dan wordt je contract automatisch omgezet naar een flexibel contract. Het is nu mogelijk om gratis over te stappen. Je kunt dan het beste de prijzen gaan vergelijken op een vergelijkingswebsite. Op dit moment kan het handig zijn om je contract niet vast te zetten, maar te gaan voor een variabel contract. Als je nu een vast contract neemt, betekent dit dat je de huidige marktprijs vastzet. De huidige marktprijs is erg hoog. Wanneer je een variabel contract afsluit, heb je kans dat de prijs nog gaat dalen. Natuurlijk kan het ook zijn dat door bepaalde omstandigheden de prijs weer omhoog gaat. Het is momenteel helaas een kwestie van gokken en goed vergelijken. We kunnen je daarom ook geen vast advies geven over het vastzetten van je energiecontract, of niet. Door het prijsplafond dat in 2023 van kracht is, betaal je hoe dan ook niet meer dan € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh energie. Meer over het prijsplafond en de andere maatregelen vanuit de overheid lees je op onze pagina met uitleg over de energiemaatregelen.

Duurzame energie van ENGIE

Naast dat het overstappen naar een andere energieleverancier vooral impact heeft op de portemonnee, speelt tegenwoordig duurzaamheid ook een rol. Men vindt het belangrijk dat hun stroom op een groene manier opgewekt wordt en kiest daarom vaker voor een energieleverancier die groene stroom uit Nederland levert. ENGIE maakt gebruik van eigen zonne- en windparken en levert daardoor 100% Nederlandse groene stroom. Ook leveren wij CO2-gecompenseerd gas. Dit doen wij door te investeren in projecten die de uitstoot compenseren van het gasgebruik. Overstappen naar ENGIE is snel geregeld. Wij regelen alles en zorgen ervoor dat je geen minuut zonder stroom zit. Naast onze groene stroom heeft overstappen naar ENGIE nog meer voordelen:

  • Gratis gebruik maken van de ENGIE-app, waarmee je gemakkelijk inzicht krijgt in jouw energiezaken.
  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,1
  • Persoonlijk energieadvies krijgen van onze professionals

Overstappen naar ENGIE
ENGIE Klantenservice