Image

Energie vastzetten of niet?

De energiemarkt is altijd in beweging. Daarom kan het lastig zijn om te kiezen tussen een vast of variabel energiecontract in 2024. Wat kun je het beste doen? Lees hier meer.

Bekijk direct onze energietarieven

Vast of variabel?

De energieprijzen zijn veel in ontwikkeling geweest de afgelopen jaren. De marktprijs voor energie heeft een ongekende hoogte behaald in 2022, maar is gelukkig daarna ook weer afgezwakt. Deze ontwikkelingen laten wel zien dat de energiemarkt en daardoor de prijzen altijd in beweging zijn. Daardoor kan het soms lastig zijn om te bepalen of je jouw contract vast moet zetten of niet. Deze keuze is afhankelijk van je budget en het type contract dat je hebt. Wanneer je twijfelt, is het verstandig om je goed te verdiepen in het afsluiten van een energiecontract. In dit artikel leggen we je meer uit over vaste en variabele contracten en of je jouw energiecontract in 2024 het beste kunt vastzetten of niet.

De ontwikkeling van energieprijzen

Om te bepalen of je je energiecontract moet vastzetten of niet, is het verstandig om te weten hoe de energiemarkt zich heeft ontwikkeld en wat de verwachtingen voor de komende tijd gaan zijn. We blikken eerst even terug op de afgelopen jaren.

De eerste stijging van de energieprijzen vond plaats in 2021, toen er een grotere vraag kwam naar energie. Die grotere vraag had te maken met het herstel van de coronacrisis. Hierdoor kwam het normale leven weer op gang en steeg de vraag naar energie. Ook bedrijven draaiden weer op volle toeren en deden hun best om de achterstanden in te halen. Bovendien is er in 2020 minder energie geproduceerd, omdat de vraag minder was door de coronacrisis. In 2022 kende de energieprijzen een enorme piek als resultaat van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Doordat Europa sancties heeft opgelegd aan Rusland heeft Rusland als reactie de gaskraan bijna volledig dichtgedraaid, waardoor een tekort aan gas ontstond.

Volgens het CBS zijn de energieprijzen door al deze omstandigheden met 86% gestegen. Op het hoogtepunt in 2022 lag de gasprijs boven de € 3,-. In de zomer van 2021 was de prijs voor een kuub gas nog € 0,85. Voor stroom lag het hoogtepunt rond de € 0,80 zit. In januari 2022 zat deze prijs nog op € 0,22. Voor veel Nederlanders is dit een aanslag op de portemonnee. Inmiddels zijn de prijzen weer wat gedaald, maar nog steeds een stuk hoger dan we gewend waren. In 2023 zijn de energieprijzen weer door de maanden heen aanzienlijk gedaald. De prijsdaling kon ontstaan doordat andere alternatieven werden gevonden om het gastekort dat door Rusland werd veroorzaakt op te vangen. (Vloeibaar) gas wordt nu vanuit andere landen geïmporteerd. Daarnaast werd het betalen van de energierekening voor huishoudens ook verzacht door het prijsplafond dat in 2023 gold.

Hoe staat het er nu voor met de energieprijzen?

Door terug te blikken op de afgelopen jaren, kun je zien hoe de energieprijs zich heeft ontwikkeld. Dit laat zien dat de energieprijs sterk afhankelijk is van verschillende ontwikkelingen wereldwijd. Maar om te bepalen of je nu je energie moet vastzetten of niet, wil je ook graag weten wat de huidige situatie is rondom de energiemarkt.

De gemiddelde energieprijs voor gas en stroom ligt op 1 februari 2024 iets lager dan de maanden ervoor. De gemiddelde gasprijs ligt momenteel op € 1,282 per m³ en de gemiddelde stroomprijs per kWh op € 0,297 (bron: Energievergelijk.nl). Per 2024 zijn maatregelen ingegaan die van invloed zijn op de energieprijzen. Zo is de energiebelasting op gas verhoogd en op stroom juist verlaagd, om zo huishoudens te stimuleren een duurzame keuze te maken om gas deels te vervangen voor stroom. Het prijsplafond is in 2024 niet meer van kracht dus heeft geen invloed op de energieprijzen die huishoudens betalen.

Het blijft lastig te zeggen of deze tarieven de komende tijd zullen stijgen, dalen of enigszins gelijk blijven. Door de afhankelijkheid van externe factoren kan er altijd een schommeling ontstaan in de energieprijzen. Enkele factoren die van invloed zijn op de energieprijzen zijn de vraag en aanbod in vloeibaar gas, ontwikkeling van de olieprijs, het weer en politieke spanningen.

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

  • Inzicht in jouw verbruik
  • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
  • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Download de gratis ENGIE-app. Zo heb je niet alleen altijd en overal gemakkelijk inzicht in je verbruik, maar ben je ook direct als eerste op de hoogte van onze energietarieven, contracten en aanbiedingen. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bent van ENGIE.

Soorten energiecontracten

Of je jouw energiecontract in 2024 het beste kunt vastzetten of niet, ligt volledig aan het type contract dat je op dit moment hebt. We lichten hieronder nog even toe welke type contracten er zijn.

Variabel energiecontract

Wanneer je een variabel energiecontract hebt, kan de energieprijs die jij betaalt gedurende het jaar wijzigen. Dit gebeurt vaak in januari en in juli. De energieprijs wordt aangepast op de marktprijs. Met een variabel contract kun je dus profiteren van een prijsdaling wanneer de marktprijs lager wordt, aangezien deze prijs wordt aangepast in jouw contract. Hetzelfde geldt ook de andere kant op: een stijging van de marktprijs betekent dat je ook meer gaat betalen voor je energie. Een variabel energiecontract is op elk moment op te zeggen.

Vast energiecontract

Zoals de naam al doet vermoeden leg je bij een vast energiecontract de tarieven voor een bepaalde tijd vast. Dit kan een jaarcontract zijn of bijvoorbeeld een contract van 3 jaar. Je betaalt dan gedurende het contract hetzelfde tarief voor energie. Dit is voordelig wanneer de marktprijs stijgt, omdat jij nog het lagere tarief blijft betalen. Andersom kun je helaas niet meeprofiteren wanneer de marktprijs lager uitvalt dan het tarief dat jij betaalt. Een vast energiecontract kun je niet zomaar tussentijds opzeggen. Doe je dit wel, dan betaal je een opzegvergoeding.

Dynamisch energiecontract

Bij een dynamisch energiecontract zijn de tarieven nog meer in beweging dan bij een variabel contract. De tarieven zijn direct gekoppeld aan de markt, waardoor de gasprijs per dag kan verschillen en de stroomprijs zelfs per uur kan wijzigen. De prijs wordt gebaseerd op vraag en aanbod. Hierdoor kan het tarief dat je maandelijks betaalt continu verschillend zijn. Wanneer je kiest voor een dynamisch energiecontract is het hebben van een slimme meter noodzakelijk.

Energieprijzen vastzetten of niet

Als het gaat om het vastzetten van je energiecontract, kun je verschillende keuzes maken. Het vastzetten van je contract betekent over het algemeen dat je meer zekerheid hebt. Je betaalt dan voor een langere periode hetzelfde tarief. Wanneer je een contract korter vastzet, betekent dit vaak ook een hoger energietarief. Je bent een stuk flexibeler als je een contract minder lang vastzet, maar het betekent ook dat je minder zekerheid hebt.

Wanneer je een vast contract hebt dat nog niet afloopt, kun je het beste niet overstappen. De tarieven van jouw contract zullen hoogstwaarschijnlijk lager liggen dan de huidige tarieven. Loopt je contract wel af? Dan wordt je contract automatisch omgezet naar een flexibel contract. Je kunt dan het beste de prijzen gaan vergelijken op een vergelijkingswebsite. Het blijft altijd een kwestie van gokken en goed vergelijken. We kunnen je daarom ook geen vast advies geven over het vastzetten van je energiecontract, of niet. 

Persoonlijk energieadvies

Vast of variabel energiecontract bij ENGIE

Bij ENGIE bieden we vaste en variabele energiecontracten aan. Als klant van ENGIE weet je zeker dat je 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas ontvangt. Hierdoor draag je een steentje bij aan het verduurzamen van Nederland. Doe je mee? Stap ook over naar ENGIE.

Een groene toekomst
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend