Man vrouw op de bank

Een vast energiecontract werd voor langere tijd niet aangeboden. De contracten die al vaststonden bleven wel vaststaan, maar verder kon je alleen kiezen voor een variabel energiecontract. De markt wordt langzamerhand weer wat zekerder, waardoor je weer een vast energiecontract af kunt sluiten. Wat is nou precies een vast energiecontract? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen? Je leest het op deze pagina.

Wat is een vast energiecontract?

Als je de keuze maakt voor een vast energiecontract, zet je het leveringstarief voor gas en stroom vast. Dit doe je vaak voor 1 of 3 jaar. Tijdens deze periode verandert dit tarief dus niet. Dit is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie uitgaven. Bij een vast energiecontract is het niet mogelijk om tussentijds op te zeggen. Je kan dus niet overstappen tijdens de duur van je contract. Als je dit wel wilt doen, is er een grote kans dat je een opzegboete betaalt. De hoogte van deze boete is afhankelijk van een aantal factoren.

Duurzaam nieuws

De voordelen van een vast energiecontract

  • Je weet waar je aan toe bent, waardoor je voor een langere periode niet meer hoeft te kijken naar je energiecontract. 
  • Je hebt 1 of 3 jaar lang geen last van prijsstijgingen. Aangezien het leveringstarief vastgesteld staat, stijgt deze niet mee met eventuele prijsstijgingen.
  • Je hebt geen last van onzekerheid omtrent de kosten voor je energiecontract.

De nadelen van een vast energiecontract

  • Het leveringstarief dat je vastzet, staat ook daadwerkelijk vast. Als er een prijsdaling is, daalt het tarief niet mee. 
  • Als je een vast contract voor het einde van de looptijd op wilt zeggen, betaal je een opzegboete. 

Bereken jouw maandbedrag

Verschillende energiecontracten

Er zijn verschillende soorten energiecontracten. Je hebt het vaste contract, waarbij het leveringstarief vastgesteld is voor een bepaalde periode, vaak 1 of 3 jaar. Daarnaast heb je ook nog een variabel energiecontract. Bij dit contract is er een onbepaalde looptijd, waardoor je het contract maandelijks op kan zeggen. Wel verandert het leveringstarief hier regelmatig. Deze veranderen mee met de prijsontwikkelingen. Zowel de stijgingen als de dalingen. Het nadeel van een variabel energiecontract is ook, dat je geen zekerheid hebt over de kosten die je maakt.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Kies voor de zekerheid van vaste tarieven

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Binnen 1 minuut berekend