Nederlandse groene stroom

Vast contract energie

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Kies jij ook voor een vast contract?

Als je een energiecontract afsluit kun je meestal kiezen tussen een vast of een variabel energiecontract. Je hebt bij een vast contract een vaste prijs voor de bepaalde looptijd. Dit heeft invloed op het bedrag dat je betaalt voor je energie. Wat zijn nu precies de verschillen tussen de typen contracten? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een vast contract voor energie? Je leest het op deze pagina.

Wat is een vast energiecontract?

Als je de keuze maakt voor een vast energiecontract, stel je het leveringstarief voor gas en/of stroom vast voor een bepaalde tijd. Tijdens deze periode verandert dit tarief dus niet. Dat geeft je zekerheid over je energiekosten. Je hebt alles voor een langere periode geregeld en hoeft je niet druk te maken over stijgende prijzen. Een vast contract wordt meestal afgesloten voor 1 of 3 jaar. Als je tijdens deze periode je contract wilt opzeggen, betaal je een opzegboete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van een aantal factoren.

Duurzaam nieuws

Voor- en nadelen van een vast contract

Welk type contract is het beste voor jou? Dat is afhankelijk van een aantal aspecten. We bespreken hier de voor- en nadelen van een vast contract voor energie

Voordelen vast energiecontract

  • Je hoeft voor een langere periode niet meer te kijken naar je energiecontract.
  • Je hebt geen last van prijsstijgingen. Je tarief stijgt niet mee met eventuele prijsstijgingen en je hebt meer zekerheid.
  • Je betaalt meestal een lager tarief.

Nadelen vast energiecontract

  • Het leveringstarief dat je vastzet, staat ook daadwerkelijk vast. Als er een prijsdaling is, daalt het tarief niet mee.
  • Als je een vast contract voor het einde van de looptijd op wilt zeggen, betaal je een opzegboete.

Benieuwd welke tarief je bij ENGIE betaalt voor een vast contract?

Bereken jouw maandbedrag

Opbouw energiekosten

Met een vast contract kun je dus je tarief voor een bepaalde tijd vastleggen. Maar welke invloed heeft dit op je energierekening? Daarvoor is het goed om te weten hoe je maandelijkse energierekening is opgebouwd.

  • Vaste leveringskosten: Deze kosten zijn altijd hetzelfde, ongeacht van hoeveel energie je verbruikt.
  • Variabele leveringskosten: Dit zijn de kosten die je betaalt voor de gebruikte energie. Deze worden beïnvloed door de hoeveelheid verbruikte energie en welk tarief je betaalt volgens jouw (vaste) contract.
  • Overheidsheffingen: Dit zijn belastingen die je betaalt aan de overheid.
  • Netbeheerkosten: De kosten die je betaalt voor het vervoeren van elektriciteit of gas naar jouw woning heten netbeheerkosten.

Je tarief en type contract heeft dus invloed op het tweede gedeelte, de variabele leveringskosten. Als je een vast contract hebt, betaal je voor langere tijd hetzelfde tarief voor je verbruikte gas en stroom. Deze kosten zijn dan nog steeds niet elke maand hetzelfde, dat is afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt.

Meer over de opbouw van energiekosten

Een CO2-neutraal vast energiecontract

Wil jij een voordelig energiecontract, maar vind je het ook belangrijk dat de energie CO2-neutraal is? Bij ENGIE kies je voor groene stroom dankzij Nederlandse zonne- en windenergie. Daarnaast compenseren we de CO2-uitstoot van je gasverbruik. Omdat we zelf energie opwekken, kunnen we dit aanbieden tegen voordelige tarieven. Nu met de zekerheid van een vast contract. 

Nederlandse windenergie

Verschillende contracten

Er zijn verschillende soorten energiecontracten. De meest voorkomende zijn vast en variabel. Bij een vast contract is het leveringstarief vastgesteld voor een bepaalde periode. Daarnaast heb je ook nog een variabel energiecontract. Bij dit contract is er een onbepaalde looptijd, waardoor je het contract maandelijks op kan zeggen. Wel verandert het leveringstarief hier regelmatig. Deze veranderen mee met de prijsontwikkelingen. Zowel de stijgingen als de dalingen. Het nadeel van een variabel energiecontract is ook, dat je geen zekerheid hebt over de kosten die je maakt. 

Daarnaast bestaat er nog een dynamisch contract. Dit is een nieuw type contract waarbij de prijs die je betaalt nog sneller meebeweegt met de marktprijzen. Voor de elektriciteitsprijzen geldt dat deze van uur tot uur kunnen verschillen en de gasprijs wordt per dag vastgesteld.

Veel gestelde vragen over een vast energiecontract

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend