Energie aanvragen

Energiebelasting 2024: meer of minder betalen?

De energiebelasting is veranderd in 2024. Dat nieuws is afgelopen al Prinsjesdag aangekondigd. Maar wat betekent dit voor alle huishoudens in Nederland? De aanpassing in energiebelasting zal er in de meeste gevallen voor zorgen dat de totale energierekening hoger uitvalt dan het afgelopen jaar. In dit artikel lees je meer over de reden van de aanpassing van de energiebelasting in 2024 en wat dit voor jou betekent.

Waarom betalen we energiebelasting?

Energiebelasting wordt geheven om huishoudens te stimuleren minder energie te verbruiken. Je betaalt daarom alleen energiebelasting over energie die je ook echt verbruikt. Het loont om minder energie te verbruiken, omdat er geen belasting wordt geheven over energie die niet verbruikt wordt. Heb je dusdanig weinig energie verbruikt, kan het zijn dat je door vaste belastingteruggave wat geld terugkrijgt. De energiebelasting is onderdeel van jouw energierekening. Je betaalt de belasting dus aan je energieleverancier, die deze belasting op zijn beurt weer afdraagt aan de belastingdienst.

Verandering energiebelasting 2024

De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van de energiebelasting. Om ervoor te zorgen dat huishoudens nog efficiënter en zuiniger met energie omgaan, is besloten om de energiebelasting in 2024 aan te passen. De energiebelasting op gas is daarom omhoog gegaan, terwijl de energiebelasting voor elektriciteit licht is gedaald. De overheid hoopt huishoudens hiermee een zetje in de goede richting te geven door van aardgas af te stappen en te kiezen voor duurzame alternatieven, zoals aardwarmte of een elektrische warmtepomp. Deze nieuwe belastingtarieven worden in heel 2024 gehanteerd.

Belasting op gas gaat omhoog

De energiebelasting op gas is dus omhoog gegaan in 2024, om te stimuleren dat huishoudens minder aardgas gaan verbruiken. Waar de energiebelasting op gas in 2023 ongeveer € 0,5927 bedroeg, is de belasting nu naar € 0,7054 per kubieke meter gestegen (Bron: Energievergelijk.nl). Een forse stijging die voelbaar is op de energierekening. Uitgaande van een gemiddeld huishouden in Nederland, komt dit neer op een stijging van € 11 op de maandelijkse gasrekening.

Belasting op stroom daalt

Om huishoudens aan te moedigen zo veel mogelijk over te stappen op elektriciteit, daalt de energiebelasting in 2024 voor elektriciteit. In 2023 bedroeg de hoogte van energiebelasting op elektriciteit € 0,15245 per verbruikte kilowattuur, in 2024 daalt dit bedrag naar € 0,13164 (Bron: Energievergelijk.nl). In een gemiddeld huishouden betekent dit een besparing van € 4 op de maandelijkse elektriciteitsrekening. Zoals je kunt zien is het verschil minder groot dan bij de stijging van de energiebelasting op gas.

Duurzame alternatieven geen optie?

Niet iedereen zit in de positie om zomaar van aardgas over te stappen op duurzame alternatieven. Het overstappen op een duurzaam alternatief vraagt vaak om een investering vooraf, voordat het zich gaat terugbetalen. Een investering die lang niet voor ieder huishouden haalbaar is. Om de energierekening deels te onderdrukken is het daarom aan te raden om te zoeken naar andere alternatieven om minder gas te hoeven verbruiken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het isoleren van je woning, het plaatsen van tochtstrips en alleen ruimtes te verwarmen waar je daadwerkelijk bent. Wij hebben enkele bespaartips voor je op een rij gezet waardoor je je wooncomfort kunt verhogen terwijl je minder gas hoeft te verbruiken.

Van het gas af

Energiebelasting 2024 voor bedrijven

De energierekening is in 2024 hoger geworden door onder andere de verandering in energiebelasting. Ook voor bedrijven zal dit merkbaar zijn in de energierekening. Bedrijven hebben vaak grote panden om te verwarmen, waardoor veel gas en elektriciteit wordt verbruikt om het aangenaam te maken voor de aanwezigen in het pand. Een stijging van de energiebelasting op gas per kubieke meter betekent voor bedrijven een stijging van honderden euro’s.

Het is daarom voor bedrijven ook aan te raden om mogelijkheden te zoeken om te besparen op de energierekening. Zit je bedrijf bijvoorbeeld in een oud pand? Dan liggen er mogelijk verbeterpunten voor de isolatie van het pand. Daarnaast is het ook aan te raden om de mogelijkheden tot subsidie in de gaten te houden in 2024. Er zijn ook verschillende subsidies, zoals SDE++ en ISDE, die ondersteuning bieden bij de realisatie van duurzame energie in jouw bedrijfspand. Enkele subsidies zijn momenteel gesloten voor aanvragen, maar worden in de loop van 2024 naar alle waarschijnlijkheid weer beschikbaar gesteld.

 

De hoogte van je energierekening in 2024

De energiebelasting in 2024 is veranderd, waardoor veel huishoudens een hogere energierekening gaan betalen. Er zijn nog meer factoren die van invloed zijn op de hoogte van de energierekening die jij betaalt. Het is nooit met zekerheid te zeggen hoe de marktprijs voor gas en stroom zich gaat ontwikkelen in de komende maanden, maar er zijn wel maatregelen die de overheid neemt die van invloed zijn op de totale kosten.

Meer over de energieprijzen van 2024