Image

De energieprijzen zijn sinds tijden weer stabieler en lager aan het worden. Dit heeft te maken met een groter aanbod van vloeibaar gas (LNG) en een lagere vraag naar energie. Doordat de markt meer onzeker is, zie je dat er inmiddels weer vaste energiecontracten worden aangeboden. Enige tijd werden deze contracten niet aangeboden en had je alleen de mogelijkheid om een variabel energiecontract af te sluiten. Doordat er weer keuze is ontstaan op de energiemarkt, kun je jezelf afvragen wat voor energiecontract het beste is om af te sluiten. Zo kun je kiezen voor een variabel energiecontract of een vast energiecontract voor 1 en soms 3 jaar. Lees verder om meer te weten te komen over een 1-jarig energiecontract. 

Wat houdt een energiecontract voor 1 jaar in?

Bij een vast energiecontract wordt het leveringstarief voor stroom en gas vastgezet voor de duur van je contract. Dit bedrag verandert dus niet en leg je meestal vast voor 1 of 3 jaar. Dit betekent dat je niet minder gaat betalen wanneer de energieprijzen dalen gedurende je contract, maar ook dat je niet meer hoeft te betalen wanneer de energieprijzen omhoog schieten. Een vast energiecontract kun je niet zomaar tijdig opzeggen, wanneer je dit wel doet is de kans groot dat je een opzegboete moet betalen.

Voor- en nadelen van een 1-jarig energiecontract

Om de overweging te maken of je kiest voor een vast of energiecontract, is het verstandig om de voor- en nadelen naast elkaar te zetten. Op basis van deze informatie kun je nagaan welk contract het beste bij jou past.

Voordelen 1-jarig energiecontract

Er zijn verschillende voordelen te noemen voor een energiecontract van 1 jaar:
  • Wanneer de energieprijs op de markt stijgt, blijf jij gedurende je contract dezelfde energieprijs betalen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je meer moet gaan betalen.
  • Een vast contract neemt onzekerheden weg. Je hoeft niet bang te zijn voor stijgende energieprijzen. Gedurende de looptijd van je contract hoef je hier dus niet naar om te kijken.
  • In 2023 geldt nog het prijsplafond. Wanneer je nu besluit om te kiezen voor een vast energiecontract van 1 jaar kun je de effecten van het prijsplafond als het ware verlengen om er de hele winter nog profijt van te hebben.

Nadelen 1-jarig energiecontract

Het afsluiten van een vast energiecontract van 1 jaar kan ook enkele nadelen met zich meebrengen, namelijk: 
  • Wanneer de energieprijs op de markt daalt, kun je hier niet van profiteren wanneer je een vast energiecontract hebt. Je blijft de prijs betalen die gold tijdens het afsluiten van het energiecontract.
  • Mocht je tijdens je vaste energiecontract vroegtijdig je contract willen opzeggen omdat je bijvoorbeeld wilt overstappen, dan moet je een opzegboete betalen.

Hogere opzegboete per juni 2023

Per juni 2023 is er een wijziging in de hoogte van de opzegboete of -vergoeding. De opzegboete die eerder in rekening werd gebracht kon oplopen tot €100. Wanneer je nu je vaste contract voortijdig opzegt is de kans groot dat je een hoger bedrag moet afdragen. Je compenseert nu alle inkomsten die je energieleverancier misloopt. Dat kan op twee manieren uitpakken. Wanneer de marktprijzen stijgen kan je energieleverancier het stroom en gas dat jij niet afneemt duurder doorverkopen, waardoor er geen schade wordt opgelopen. In de praktijk zal het vaker voorkomen dat je je contract ontbindt omdat de marktprijzen juist zijn gedaald. Dat betekent dat je energieleverancier duur ingekochte gas en stroom nu tegen een lagere prijs moet verkopen, waardoor de energieleverancier verlies maakt. Jij compenseert deze schade.

Een jaarcontract afsluiten bij ENGIE

Bij ENGIE kun je eenvoudig een energiecontract voor 1 jaar afsluiten. Bij ons krijg je groene stroom uit Nederland én CO2-gecompenseerd gas tegen een eerlijke prijs. Benieuwd hoeveel jij maandelijks betaalt voor onze energie? Via onze website kun je eenvoudig je energiekosten berekenen.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend