Consumenten kookeiland

Alles over het prijsplafond: maximum aantal kuub en kWh

Het houdt ons de laatste tijd erg bezig: de hoge energiekosten. Nadat bekend werd gemaakt dat de prijzen blijven stijgen, brak er een soort paniek uit in Nederland. De overheid is de afgelopen tijd druk bezig geweest met het maken van plannen om deze hogere kosten zoveel mogelijk te drukken. Het prijsplafond 2023 is een maatregel die hieruit voort is gevloeid. Wat is dit prijsplafond? Wat is het maximum aantal kuub en kWh dat we mogen gebruiken? En is dit prijsplafond genoeg om de kosten te dekken?

Waarom een prijsplafond?

Zoals je waarschijnlijk mee hebt gekregen, is er momenteel een conflict gaande tussen Oekraïne en Rusland. Dit is grotendeels de veroorzaker van de hoge gas- en energieprijzen op het moment. Doordat Europa sancties heeft opgelegd aan Rusland, hebben zij de gaskraan verder dichtgedraaid. Er lopen meerdere gasleidingen van Rusland naar Europa, waarbij de belangrijkste de Nord Stream leiding is. Poetin heeft deze pijpleiding gesloten voor Europa en heeft bovendien in juni besloten dat ze de gasproductie zouden reduceren naar 20% van de normale hoeveelheid. Via de andere pijpleidingen komt er nog wel gas naar Europa, maar dit is simpelweg niet genoeg. Hierdoor is er een energietekort ontstaan en stijgen de prijzen erg hard. Aangezien de prijzen zo hoog waren dat menig Nederlander de energierekening niet meer kon betalen, omdat deze vaak meer dan verdubbeld werd, is er een prijsplafond ingesteld door de overheid. Hiervoor geldt er een maximaal aantal kuub en kWh.

Wat is het maximaal verbruik van het aantal kuub en kWh?

Een prijsplafond houdt in dat er een vaste prijs is ingesteld voor de energierekening, mits je onder een bepaald verbruik blijft. Er is dus vanaf begin 2023 een maximum kWh en een maximum m3 ingesteld. In Nederland is dit maximaal 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Verbruik je meer? Dan betaal je bovenop de prijs van het prijsplafond de extra kWh’s en m3 die je hebt verbruikt. De prijzen die je betaalt zijn maximaal €1,45 voor een kuub gas en €0,40 voor een kWh stroom. Voor het deel dat je over het prijsplafond heen bent gegaan, betaal je de marktwaarde die op dat moment geldt. Wanneer je een vast contract hebt afgesloten waarbij de prijs lager ligt dan het prijsplafond, betaal je gewoon het afgesproken maandelijkse bedrag. Het prijsplafond is dan niet van toepassing op jouw situatie. Deze regeling zal gelden voor huishoudens, ZZP’ers, winkels, verenigingen, een deel van het MKB en kleine maatschappelijke organisaties.

Eerst zou het prijsplafond niet gelden voor huizen die zijn aangesloten op het warmtenet, maar ook deze huizen kunnen nu een beroep doen op deze regeling. Voor deze huishoudens geldt dat het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en dat zij €47,39 gaan betalen per gigajoule warmte. De plannen hiervoor worden nog uitgewerkt, het is dus nog niet duidelijk hoe hoog het verbruik mag zijn. Ook voor huizen met blokverwarming wordt nog gekeken naar de mogelijkheden. 

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze gratis app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app
  • Bekijk jouw verbruik; ook als je geen klant bent

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Prijsplafond: is het genoeg?

Of het prijsplafond voldoende is zal per huishouden verschillen. Het gemiddelde nederlands huishouden verbruikt 1.169 kuub gas en 2.479 kWh stroom. Het prijsplafond met een maximum van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom zou dus voldoende moeten zijn. Echter, dit hangt natuurlijk ook af van de gezinsgrootte en de grootte van je woning. Een appartement is bijvoorbeeld ingesloten door de buren, maar een vrijstaand huis heeft dit niet. Eigenaren van een vrijstaande woning betalen dus een stuk meer dan eigenaren van een kleinere woning. Ook zijn huizen die na de jaren 70 zijn gebouwd een stuk beter geïsoleerd dan huizen die voor die tijd zijn gebouwd. Verder verbruiken huizen met bijvoorbeeld een warmtepomp een stuk minder gas. Dit geldt op het gebied van energie ook voor huizen met zonnepanelen.

Voor bedrijven is het echter een ander verhaal. Veel kleine bedrijven waren van plan om te gaan sluiten door de hoge energieprijzen. Het eerder ingestelde prijsplafond dekte namelijk de kosten niet. Het nieuwe prijsplafond zal ook gaan gelden voor kleine bedrijven. Op dit moment worden er plannen uitgewerkt voor een compensatie voor het energie-intensieve MKB. Deze regeling zal waarschijnlijk gebaseerd worden op het energieverbruik en de omzet die een bedrijf maakt, maar dit staat nog niet vast. Deze plannen zullen binnenkort bekend worden gemaakt. 

 

Een groene toekomst

Overige maatregelen van de overheid

Naast het prijsplafond heeft de overheid nog een aantal maatregelen genomen om de energiekosten te verlagen. Lees hier alles over de maatregelen of bekijk de veelgestelde vragen.

  • Vaste korting: Voor de maanden november en december komt er een vaste korting van €190 op de energierekening. Dit geldt voor alle huishoudens en kleinverbruikers. Deze korting zal verrekend worden door de energieleverancier.
  • Tegemoetkoming lagere inkomens: voor de lagere inkomens is een jaarlijkse tegemoetkoming ingesteld van €1.300. Dit gaat gelden voor alleenstaanden die maximaal €1.310,05 of samenwonenden met een maximaal inkomen van €1.871,50. Deze regeling geldt niet voor studenten.
  • Geld voor gemeenten: Alle Nederlandse gemeenten krijgen een bedrag van 300 miljoen euro waarmee ze de inwoners kunnen helpen met energiebesparende maatregelen. Hoe zij dit in gaan delen mogen ze zelf bepalen. Je kunt hierbij denken aan kortingsvouchers, energie bespaar advies of het uitdelen van boxen met onder andere radiatorfolie en tochtstrips.

Hoe kan ik besparen?

Naast de maatregelen vanuit de overheid zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om te besparen op jouw energierekening. Je kunt hierbij denken aan de relatief goedkope maatregelen als radiatorfolie en tochtstrips, maar je kunt er ook voor kiezen om jouw huis te verduurzamen met zonnepanelen en een warmtepomp. Dit is slechts een greep uit alle mogelijkheden die er zijn. Benieuwd hoe je het beste kunt besparen op jouw energierekening? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op! We voorzien je graag van een passend advies.

Persoonlijk energieadvies