gasprijzen, gas, gasprijzen 2024

Gasprijzen 2024: wat zijn de verwachtingen?

Dat de gasprijzen onvoorspelbaar kunnen zijn, hebben we de afgelopen jaren wel gemerkt. Daarom volkomen terecht dat veel mensen zich afvragen wat de gasprijzen in 2024 gaan doen. Het is lastig om te zeggen hoe de gasprijzen zich exact gaan ontwikkelen. Het is wel mogelijk om een voorspelling te doen, aangezien enkele maatregelen rondom de energierekening gaan veranderen in 2024. Lees verder om erachter te komen welke maatregelen veranderen en wat dit mogelijk doet met de hoogte van de gasprijs 2024.

Opbouw gasprijs

Eerst even terug naar de basis. Hoe wordt de gasprijs ook alweer opgebouwd? Als consument betaal je de gasprijs die je energieleverancier in rekening brengt. Dit bedrag wordt opgebouwd uit verschillende factoren die samen de hoogte van het totaalbedrag bepalen. De gasprijs bestaat uit de volgende onderdelen:

Variabele gasprijs

Dit is de prijs die de energieleverancier betaalt voor de inkoop van gas op de markt. Deze prijs is sterk afhankelijk van de internationale gasmarkt en kan variëren door een verandering in vraag en aanbod, politieke factoren en weersomstandigheden.

Vaste leveringskosten

Dit zijn de kosten die de energieleverancier in rekening brengt voor het transporteren van gas van de groothandelsmarkt naar de woning van de consument. Deze kosten bevatten ook het onderhoud en de exploitatie van het gasnetwerk.

Netbeheerkosten

Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het aanleggen en onderhouden van gasleidingen naar je meterkast.

BTW en overheidsheffingen

In Nederland zijn er belastingen en heffingen op gasverbruik. De overheid bepaalt hoe hoog deze kosten zijn.

Energiebelasting gas gaat omhoog

De overheid wil stimuleren dat er efficiënter en zuiniger wordt omgegaan met energie. Daarom betaalt iedereen energiebelasting over hun verbruik aan gas en elektriciteit. Er is besloten dat per 1 januari 2024 de energiebelasting op gas omhoog gaat. Dit wordt gedaan om huishoudens te stimuleren over te stappen op elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Daarom gaat gelijktijdig de energiebelasting op stroom omlaag.

Gas bespaartips

Verdwijnen prijsplafond en energietoeslag

Vanaf 1 januari 2024 is het prijsplafond niet meer van kracht. Er wordt niet meer een maximaal bedrag gesteld tot een bepaald verbruik, waardoor de prijzen weer hoger uit kunnen vallen voor huishoudens. 
De afschaffing van het prijsplafond in 2024 betekent dat huishoudens het tarief betalen voor gas en elektra dat in hun energiecontract staat vermeld. 

In 2022 en 2023 was het mogelijk voor huishoudens om energietoeslag te ontvangen. Deze compensatie bedroeg zo’n € 1.300 en was bedoeld om huishoudens te ondersteunen bij het betalen van de energierekening. Deze compensatie moet nog voor het jaar 2023 worden uitgekeerd. Het geld staat naar verwachting begin 2024 op de rekening van iedereen die in aanmerking komt voor de compensatie.

In 2024 is het niet meer mogelijk voor huishoudens met een lager inkomen om de energietoeslag aan te vragen.

gasprijzen, gas, gasprijzen 2024

Noodfonds blijft nog even bestaan

Zoals het nu lijkt is het tot en met maart 2024 mogelijk voor huishoudens met een laag inkomen om aanspraak te maken op het Tijdelijk Noodfonds Energie, wanneer zij in de problemen komen om de energierekening te betalen. Het Noodfonds werkt anders dan de energietoeslag. In plaats van een bedrag uit te betalen, betaalt het Noodfonds een deel van de rekening. Meer informatie over wie gebruik kan maken van het noodfonds, vind je op de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Variabel, vast of dynamisch gastarief: waar kies je voor?

Door lange tijd van onzekerheid over de hoogte van de gasprijzen, is het terecht dat veel mensen zich afvragen wat voor energiecontract ze het beste kunnen afsluiten. Er zijn verschillende soorten energiecontracten waaruit gekozen kan worden. Zo kun je kiezen voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Elk contract komt met zijn eigen voor- en nadelen. Wanneer je een vast energiecontract afsluit, worden de prijzen die voor elektriciteit en gas gelden op dat moment vastgelegd. Gedurende je contract betaal je hetzelfde tarief. Hierdoor heb je zekerheid, maar blijf je ook dezelfde prijs betalen wanneer de marktprijs daalt. Wil je je vaste energiecontract vroegtijdig opzeggen? Dan betaal je een opzegboete. Hier heb je geen last van bij een variabel energiecontract. Deze is op elk moment opzegbaar. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn gelijk aan de marktprijzen en kunnen per maand verschillen. Dat is een voordeel wanneer de marktprijzen dalen, maar een nadeel wanneer de marktprijzen stijgen.

Tot slot is er ook nog een dynamisch energiecontract. In een dynamisch contract kunnen de gasprijzen per dag verschillen. De stroomprijzen kunnen zelfs per uur wijzigen. Dit contract is minder gebruikelijk om af te sluiten dan een vast- of variabel energiecontract.

Energie van ENGIE

Met de onvoorspelbare gasprijzen van 2024 zijn veel huishoudens energieleveranciers aan het vergelijken en aan het afwegen een overstap te maken. Bij ENGIE profiteer je van groene stroom uit Nederland en CO2-gecompenseerd gas. Nu extra voordelig af te sluiten met een € 100 bonus.

gasprijzen, gas, gasprijzen 2024