gasprijzen, gas, gasprijzen 2024

Gasprijzen 2024

Dat de gasprijzen onvoorspelbaar kunnen zijn, hebben we de afgelopen jaren wel gemerkt. Daarom volkomen terecht dat veel mensen zich afvragen hoe hoog de gasprijzen in 2024 zijn. Lees verder om erachter te komen hoe het ervoor staat met de gasprijzen in 2024 en welke maatregelen er zijn veranderd in 2024.

Bekijk onze actuele gasprijzen

Opbouw gasprijs

Eerst even terug naar de basis. Hoe wordt de gasprijs ook alweer opgebouwd? Als consument betaal je de gasprijs die je energieleverancier in rekening brengt. Dit bedrag wordt opgebouwd uit verschillende factoren die samen de hoogte van het totaalbedrag bepalen. De gasprijs bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Variabele gasprijs: Dit is de prijs die de energieleverancier betaalt voor de inkoop van gas op de markt. Deze prijs is sterk afhankelijk van de internationale gasmarkt en kan variëren door een verandering in vraag en aanbod, politieke factoren en weersomstandigheden.
  • Vaste leveringskosten: Dit zijn de kosten die de energieleverancier in rekening brengt voor het transporteren van gas van de groothandelsmarkt naar de woning van de consument. Deze kosten bevatten ook het onderhoud en de exploitatie van het gasnetwerk.
  • Netbeheerkosten: Dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het aanleggen en onderhouden van gasleidingen naar je meterkast.
  • BTW en energiebelastingen: In Nederland zijn er belastingen en heffingen op gasverbruik. De overheid bepaalt hoe hoog deze kosten zijn.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Tot het einde van maart 2024 konden huishoudens een aanvraag indienen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit fonds was bedoeld om huishoudens met een laag inkomen te ondersteunen en te voorkomen dat ze in financiële problemen zouden komen. Het Noodfonds werkt op een andere manier dan de energietoeslag. In plaats van een geldbedrag uit te keren, wordt de ondersteuning vanuit het Noodfonds verrekend via de energieleverancier van het huishouden. Deze steun wordt afgetrokken van de energierekening, waardoor het huishouden minder hoeft te betalen. De ondersteuning heeft een duur van 6 maanden en gaat in zodra de aanvraag is goedgekeurd.

Energiemaatregelen

Variabel, vast of dynamisch gastarief: waar kies je voor?

Door lange tijd van onzekerheid over de hoogte van de gasprijzen, is het terecht dat veel mensen zich afvragen wat voor energiecontract ze het beste kunnen afsluiten. Er zijn verschillende soorten energiecontracten waaruit gekozen kan worden. Zo kun je kiezen voor een vast, variabel of dynamisch energiecontract. Elk contract komt met zijn eigen voor- en nadelen. Wanneer je een vast energiecontract afsluit, worden de prijzen die voor elektriciteit en gas gelden op dat moment vastgelegd. Gedurende je contract betaal je hetzelfde tarief. Hierdoor heb je zekerheid, maar blijf je ook dezelfde prijs betalen wanneer de marktprijs daalt. Wil je je vaste energiecontract vroegtijdig opzeggen? Dan betaal je een opzegboete. Hier heb je geen last van bij een variabel energiecontract. Deze is op elk moment opzegbaar. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn gelijk aan de marktprijzen en kunnen per maand verschillen. Dat is een voordeel wanneer de marktprijzen dalen, maar een nadeel wanneer de marktprijzen stijgen.

Tot slot is er ook nog een dynamisch energiecontract. In een dynamisch contract kunnen de gasprijzen per dag verschillen. De stroomprijzen kunnen zelfs per uur wijzigen. Dit contract is minder gebruikelijk om af te sluiten dan een vast- of variabel energiecontract.

De energiebelasting op gas gaat omhoog

De overheid wil stimuleren dat er efficiënter en zuiniger wordt omgegaan met energie. Daarom betaalt iedereen energiebelasting over hun verbruik aan gas en elektriciteit. Per 1 januari 2024 is de energiebelasting op gas omhoog gegaan. Dit wordt gedaan om huishoudens te stimuleren over te stappen op elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Daarom is gelijktijdig de energiebelasting op stroom omlaag gegaan.

Bekijk tips om te besparen op gas

Verdwijnen prijsplafond en energietoeslag

Vanaf 1 januari 2024 is het prijsplafond niet meer van kracht. Er wordt niet meer een maximaal bedrag gesteld tot een bepaald verbruik, waardoor de prijzen weer hoger uit kunnen vallen voor huishoudens. De afschaffing van het prijsplafond in 2024 betekent dat huishoudens het tarief betalen voor gas en elektra dat in hun energiecontract staat vermeld. 

In 2022 en 2023 was het mogelijk voor huishoudens om energietoeslag te ontvangen. Deze compensatie bedroeg zo’n € 1.300,- en was bedoeld om huishoudens te ondersteunen bij het betalen van de energierekening. Het geld stond naar verwachting begin 2024 op de rekening van iedereen die in aanmerking kwam voor de compensatie.

In 2024 is het niet meer mogelijk voor huishoudens met een lager inkomen om de energietoeslag aan te vragen.

Gasprijzen van ENGIE in 2024

De gasprijzen zijn opgebouwd uit verschillende factoren en er zijn verschillende maatregelen veranderd in 2024. Het is belangrijk om goed te kijken wat jij precies betaalt aan jouw energieleverancier, misschien kun je ergens nog winst behalen. Wil je weten hoeveel je maandelijks betaalt voor gas van ENGIE? Wij staan klaar om je te helpen bij het berekenen van je gasprijzen.

gasprijzen, gas, gasprijzen 2024