Image

Digitaal jouw betaling regelen

Over betalen

Op deze pagina vind je informatie met betrekking tot het betalen van termijnbedragen, hoe je jouw termijnbedrag en/of betaalwijze kunt wijzigen en over het treffen van een betalingsregeling.

Jouw termijnbedrag

Hoeveel energie je het komende jaar verbruikt, weten wij niet van tevoren. Daarom baseren wij het termijnbedrag op jouw verbruik in het afgelopen jaar. Dat delen we door twaalf. Zo krijg je een gemiddeld maandelijks verbruik. In de grafiek zie je hoe uit de duurdere wintermaanden en goedkopere zomermaanden een gemiddeld termijnbedrag komt. Bij de berekeningen houden wij rekening met de gemiddelde buitentemperatuur van de afgelopen jaren. Zo voorkomen we dat jouw termijnbedrag niet meteen enorm verandert na één koude of juist zachte winter. Verder gebruiken we prijswijzigingen in de energiemarkt. Dat geldt niet als jouw leveringstarief vaststaat voor een jaar of drie jaar.

Image

Termijnbedragcheck

Met de Termijnbedragcheck in MijnENGIE of de ENGIE-app kan je eenvoudig controleren of jouw huidige termijnbedrag nog past bij jouw energieverbruik. Op basis van de gegevens die wij van jouw energieverbruik hebben, kunnen wij voor je schatten hoeveel je bij de jaarafrekening moet bijbetalen of terugkrijgt. Wij adviseren om een aantal keer per jaar met de Termijnbedragcheck te controleren of je nog goed zit met het termijnbedrag.

Het termijnbedrag wijzigen

Wil je jouw termijnbedrag wijzigen? Hiervoor hoef je geen contact op te nemen met de klantenservice. Dit kan namelijk eenvoudig in MijnENGIE of de ENGIE-app. Het kan soms aantrekkelijk zijn om het termijnbedrag te verlagen, zodat je iedere maand minder hoeft te betalen. Als je hierdoor moet bijbetalen op de jaarafrekening kan dit soms tot onverwachte uitgaven leiden. Controleer daarom een aantal keer per jaar of je goed uitkomt op de jaarafrekening met de Termijnbedragcheck in MijnENGIE of de ENGIE-app.

Incasso en aanmaningen

Als je niet op tijd betaalt, kom je in ons incassotraject terecht. Vanuit het incassotraject sturen wij je 1 of meerdere brieven om je er aan te herinneren dat je nog moet betalen. Daarnaast proberen we telefonisch contact met je op te nemen. Het is voor iedereen het beste om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Zo voorkomen we extra incassokosten.

Misschien ben je gewoon vergeten te betalen. Of stond er ongemerkt niet genoeg saldo op jouw bankrekening. Wat er ook aan de hand is, wij adviseren je om alsnog zo snel mogelijk te betalen. Als dat niet lukt, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 444 66 70.

Incasso stappen

Een betalingsregeling treffen

Heb je moeite met het betalen van de jaarafrekening of heb je een betalingsachterstand? Dan zijn er mogelijkheden voor een betalingsregeling. Dat betekent dat je langer over bepaalde betalingen mag doen. In MijnENGIE regel je dit heel eenvoudig digitaal. Lees hieronder ook de voorwaarden voor een betalingsregeling.

Wacht niet te lang

Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Wacht niet te lang. Na meerdere betalingsherinneringen is de kans namelijk kleiner dat je nog een regeling kunt treffen en kunnen extra bijkomende kosten in rekening worden gebracht.

Voorwaarden voor een betalingsregeling

  • Een betalingsregeling word je éénmalig aangeboden. Als je je niet aan de afspraken houdt, krijg je geen nieuwe regeling.
  • Je krijgt maximaal éénmaal per jaar een betalingsregeling.
  • De bedragen van de betalingsregeling dien je zelf - op tijd - over te maken. Voor de betalingsregeling ontvang je geen acceptgirokaarten. Betaal je via automatische incasso? Dan heb je twee mogelijkheden: je maakt de bedragen van de betalingsregeling zelf over of je laat ons de bedragen automatisch van jouw rekening afschrijven.
  • Als we in de regeling geen afspraken hebben gemaakt over de maandelijkse termijnbedragen (voorheen voorschot) van de maanden die volgen, dan moet je die intussen blijven overmaken. Ook weer op tijd. Hetzelfde geldt voor jaar- of eindafrekeningen die je krijgt in de periode dat je in een betalingsregeling zit.
  • Als je zelf het maandelijkse termijnbedrag hebt verlaagd, dan treffen we geen betalingsregeling voor een bijbetaling op de jaarafrekening of eindafrekening.