Image

Termijnbedrag en betalen

Je regelt het eenvoudig zelf en digitaal

Alles over je termijnbedrag en betalen

Op deze pagina vind je informatie over ons termijnbedrag advies, de opbouw en het betalen van je termijnbedrag, hoe je jouw termijnbedrag en/of betaalwijze kunt wijzigen en over het treffen van een betalingsregeling.

Jouw termijnbedrag

Hoeveel energie je het komende jaar verbruikt, weten wij niet van tevoren. Daarom baseren wij het termijnbedrag op jouw verbruik in het afgelopen jaar. Dat delen we door twaalf. Zo krijg je een gemiddeld maandelijks verbruik. In de grafiek zie je hoe uit de duurdere wintermaanden en goedkopere zomermaanden een gemiddeld termijnbedrag komt. Bij de berekeningen houden wij rekening met de gemiddelde buitentemperatuur van de afgelopen jaren. Zo voorkomen we dat jouw termijnbedrag niet meteen enorm verandert na één koude of juist zachte winter. Verder gebruiken we prijswijzigingen in de energiemarkt. Dat geldt niet als jouw leveringstarief vaststaat voor een jaar of drie jaar.

Image

Check regelmatig je termijnbedrag

Voorkom vervelende verrassingen zoals bijbetalen op je jaarrekening. In de ENGIE-app of in MijnENGIE kun je eenvoudig controleren of jouw huidige termijnbedrag nog past bij jouw energieverbruik. Op basis van de gegevens die wij van jouw energieverbruik hebben, kunnen wij inschatten hoeveel je bij de jaarafrekening moet bijbetalen of terugkrijgt. We adviseren dan ook om een aantal keer per jaar te controleren of je nog goed zit met jouw termijnbedrag. Zo hoef je nooit meer bij te betalen!

Termijnbedrag check in de app

Opbouw termijnbedrag

Het termijnbedrag bestaat uit: leveringskosten, netbeheerkosten en overheidsheffingen. Leveringskosten zijn de kosten voor jouw energieverbruik. Energie die jou helpt om comfortabel te wonen. De netbeheerkosten en overheidsheffingen vind je voor het gemak ook terug op de energierekening van ENGIE. Deze dragen wij echter af aan de overheid en jouw netbeheerder.

Leveringskosten

De leveringkosten bestaan uit prijs per kWh (elektriciteit) of per m3 (gas) vermenigvuldigd met jouw stroom- en/of gasverbruik. Plus een vast bedrag per jaar.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten zijn kosten voor aanleg en onderhoud van kabels en leidingen naar de meterkast en huur van de meters. Dit gedeelte van het termijnbedrag maakt ENGIE over naar jouw netbeheerder.

Overheidsheffingen

Je betaalt Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De heffingen zijn voor iedereen gelijk en worden jaarlijks vastgesteld. Dit gedeelte van het termijnbedrag maakt ENGIE over aan de overheid.

Het termijnbedrag wijzigen

Wil je jouw termijnbedrag wijzigen? Hiervoor hoef je geen contact op te nemen met de klantenservice. Dit kan namelijk eenvoudig in MijnENGIE of de ENGIE-app. Het kan soms aantrekkelijk zijn om het termijnbedrag te verlagen, zodat je iedere maand minder hoeft te betalen. Als je hierdoor moet bijbetalen op de jaarafrekening kan dit soms tot onverwachte uitgaven leiden. Controleer daarom een aantal keer per jaar of je goed uitkomt op de jaarafrekening met de Termijnbedragcheck in MijnENGIE of de ENGIE-app. Om te voorkomen dat je bij je jaarafrekening een flink bedrag moet bijbetalen, kun je je termijnbedrag niet verder verlagen dan 90% van ons advies.

Benieuwd hoe het wijzigen van je termijnbedrag werkt? Bekijk hier de uitleg van de eenvoudige stappen die je kunt doorlopen.

Meer over termijnbedrag wijzigen

Betaalwijze wijzigen

Je kunt betalen via automatische incasso of overboeking. Je kiest zelf welke betaalwijze bij jou past. Wil je de betaalwijze wijzigen? Je regelt dit eenvoudig via MijnENGIE of de ENGIE app.

Automatische incasso

Als je betaalt via een automatische incasso machtig je ENGIE om termijnbedragen en afrekeningen automatisch van jouw bankrekening te incasseren. Je hebt altijd 8 weken de tijd om de afschrijving door jouw bank terug te laten boeken als je het niet eens bent met de incasso. Automatische incasso's vinden in de meeste gevallen plaats rond de 27e van de maand. Als de incassodatum in het weekend of op een feestdag valt, dan zullen wij het factuurbedrag een dag eerder of later incasseren.

Overboeking

Bij het betalen via overboeking zorg je zelf voor betaling van termijnbedragen en afrekeningen. ENGIE stuurt je hiervoor facturen per e-mail of per post. Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de facturen.

Incasso en aanmaningen

Als je niet op tijd betaalt, kom je in ons incassotraject terecht. Vanuit het incassotraject sturen wij je 1 of meerdere brieven om je er aan te herinneren dat je nog moet betalen. Daarnaast proberen we telefonisch contact met je op te nemen. Het is voor iedereen het beste om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Zo voorkomen we extra incassokosten.

Misschien ben je gewoon vergeten te betalen. Of stond er ongemerkt niet genoeg saldo op jouw bankrekening. Wat er ook aan de hand is, wij adviseren je om alsnog zo snel mogelijk te betalen. Als dat niet lukt, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 444 66 70.

Incasso stappen

Een betalingsregeling treffen

Heb je moeite met het betalen van de jaarafrekening of heb je een betalingsachterstand? Dan zijn er in sommige gevallen mogelijkheden voor een betalingsregeling. Dat betekent dat je langer over bepaalde betalingen mag doen. In MijnENGIE regel je dit heel eenvoudig digitaal. Lees hieronder ook de voorwaarden voor een betalingsregeling.

Wacht niet te lang

Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Wacht niet te lang. Na meerdere betalingsherinneringen is de kans namelijk kleiner dat je nog een regeling kunt treffen en kunnen extra bijkomende kosten in rekening worden gebracht.

Voorwaarden voor een betalingsregeling

  • Een betalingsregeling word je éénmalig aangeboden. Als je je niet aan de afspraken houdt, krijg je geen nieuwe regeling.
  • Je krijgt maximaal éénmaal per jaar een betalingsregeling.
  • De bedragen van de betalingsregeling dien je zelf - op tijd - over te maken. Voor de betalingsregeling ontvang je geen acceptgirokaarten. Betaal je via automatische incasso? Dan heb je twee mogelijkheden: je maakt de bedragen van de betalingsregeling zelf over of je laat ons de bedragen automatisch van jouw rekening afschrijven.
  • Als we in de regeling geen afspraken hebben gemaakt over de maandelijkse termijnbedragen (voorheen voorschot) van de maanden die volgen, dan moet je die intussen blijven overmaken. Ook weer op tijd. Hetzelfde geldt voor jaar- of eindafrekeningen die je krijgt in de periode dat je in een betalingsregeling zit.
  • Als je zelf het maandelijkse termijnbedrag hebt verlaagd, dan treffen we geen betalingsregeling voor een bijbetaling op de jaarafrekening of eindafrekening.