Met een kleedje op de bank

3-jarig energiecontract

Veel leveranciers bieden naast de variabele energiecontracten weer vaste energiecontracten aan. Steeds meer consumenten maken ook weer de keuze voor een vast energiecontract. Hierbij heb je vaak verschillende looptijden om je tarieven vast te zetten, zoals voor een periode van 1 of 3 jaar. In dit artikel vertellen we je meer over het 3-jarig energiecontract. Bij ENGIE bieden we momenteel geen 3 jaar contract aan.

Bekijk ons energiecontracten

Wat houdt een energiecontract van 3 jaar in?

Wanneer je kiest voor een vast energiecontract van 3 jaar, blijft het leveringstarief voor stroom en gas gelijk gedurende die periode. Het maakt dus niet uit of de marktprijs flink stijgt of daalt, je blijft hetzelfde betalen. Denk goed na of een 3-jarig energiecontract bij je past, het is namelijk niet zomaar mogelijk om het contract voortijdig te ontbinden. Doe je dat wel, dan moet je misschien een opzegvergoeding (boete) betalen.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend

Voordelen en nadelen 3-jarig energiecontract

Voordat je besluit of je een vast energiecontract wil afsluiten, is het verstandig om na te denken over de voor- en nadelen die daaraan hangen. Vervolgens kun je voor jezelf bepalen of het voor jouw situatie verstandig is om een 3-jarig energiecontract af te sluiten.

Voordelen 3-jarig energiecontract

Er zijn verschillende voordelen waarvan je kan profiteren wanneer je kiest voor een 3-jarig energiecontract.

  • Het leveringstarief voor gas en stroom verandert niet tijdens de looptijd van je contract. Dus ook wanneer de marktprijs aan het stijgen is, kun jij nog profiteren van de lagere marktprijzen van toen je het vaste contract afsloot.
  • Een vast contract geeft je zekerheid. Bij een 3-jarig energiecontract betekent het dat je 3 jaar lang niet continu de prijzen in de gaten hoeft te houden en energieleveranciers hoeft te vergelijken.
  • Bij een vast energiecontract gelden vaak lagere tarieven dan bij een variabel contract. Energieleveranciers bieden vaak kortingen en aantrekkelijke aanbiedingen voor klanten die zich voor langere tijd binden.

Nadelen 3-jarig energiecontract

Het hebben van een 3-jarig energiecontract kan ook enkele nadelen met zich meebrengen:

  • Het kan zo zijn dat de marktprijs van energie daalt tijdens je vaste contract. Helaas kun je dan niet profiteren van een lagere prijs, maar blijf je de afgesproken energieprijs betalen.
  • Doordat je 3 jaar aan hetzelfde energiecontract gebonden bent, ben je minder flexibel. Mocht er iets in jouw levensomstandigheden veranderen (je gaat bijvoorbeeld verhuizen of installeert zonnepanelen) dan kun je niet zomaar overstappen op een ander contract die beter past bij je nieuwe levensstijl.
  • Wanneer je wel besluit je vaste contract op te zeggen, betaal je hier misschien een opzegboete voor. 

Aangezien de situatie rondom energietarieven nog steeds onrustig is en er dagelijkse grote verschillen kunnen optreden, bieden we bij ENGIE momenteel geen 3 jaar energiecontracten aan. Wel kun je een energiecontract afsluiten met vaste tarieven voor 1 jaar.

Bekijk onze vaste tarieven

Nieuwe regels opzegvergoeding

Sinds 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels voor de opzegvergoeding van een vast energiecontract. Voorheen betaalde je een vaste opzegvergoeding als je je contract vroegtijdig zou opzeggen, afhankelijk van hoe lang jouw contract nog zou duren. Nu moet je bij het vroegtijdig opzeggen van je contract de energieleverancier compenseren voor alle inkomsten die zij mislopen. Dit betekent dat wanneer de marktprijs is gedaald en jij besluit je contract op te zeggen, dat energieleveranciers de duurder voor jou ingekochte stroom en gas tegen een lagere prijs opnieuw moeten verkopen. Hiervoor moet je dan een boete betalen. Wanneer de energieleverancier de stroom en gas die jij niet afneemt duurder kan verkopen, lijden zij geen schade en hoef je geen boete te betalen. In de praktijk zal dit niet vaak voorkomen, aangezien je meestal pas je vaste contract wil ontbinden wanneer de marktprijzen aan het dalen zijn.

Image
Image

3-jarig contract afsluiten?

Ben jij op zoek naar een vast energiecontract voor zekerheid en gemak? Bereken eenvoudig jouw maandbedrag en ontdek ons huidige aanbod. Je ontvangt bij ENGIE altijd 100% Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. Zo draag je direct bij aan het verduurzamen van Nederland. Bij ENGIE bieden we momenteel geen 3-jarig energiecontract aan. Wel kun je je aanmelden voor een energiecontract met vaste tarieven voor 1 jaar.