windmolen van boven

In de afgelopen jaren is de vraag naar groene stroom flink toegenomen. Steeds vaker stapt de Nederlandse consument over op dit duurzame alternatief van grijze stroom. De voornaamste reden hiervoor is dat het minder schadelijk is voor het milieu. Daarnaast zijn de prijzen van groene stroom zo goed als gelijk aan de prijzen van grijze stroom. Het is dus een win-winsituatie. Je draagt als consument een steentje bij aan een beter milieu en de energierekening blijft hetzelfde. Volgens de cijfers van de Autoriteit Consument & Markt koos 80% van de Nederlandse consumenten in 2021 voor groene stroom. Lees op deze pagina meer over wat groene stroom is, hoe het wordt opgewekt en hoe je kunt controleren of je stroom wel echt groen is.

Wat is groene stroom?

Groene stroom heeft dezelfde werking als grijze stroom.  Het verschil met grijze stroom is de manier hoe het wordt opgewekt. Zo wordt groene stroom opgewekt uit natuurlijke energiebronnen. Aangezien deze bronnen onuitputtelijk zijn, is groene stroom beter voor het klimaat en het milieu. Grijze stroom wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, zoals aardgas, olie, of kolen. Tijdens de verbranding van deze fossiele brandstoffen komt er een grote hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) vrij. Koolstofdioxide komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde. Alleen kan een te grote hoeveelheid van deze gas zorgen voor klimaatverandering. Om deze uitstoot te voorkomen is het dus hoog tijd om over te stappen naar groene energie. Ben je benieuwd hoeveel je maandelijks betaald voor groene stroom?

Image

Groene energiebronnen

Voor het opwekken van grijze stroom wordt er gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit verbrandingsproces is schadelijk voor het milieu en het klimaat. Bij groene stroom wordt er gebruikt gemaakt van groene energiebronnen om stroom op te wekken. Een overzicht van deze bronnen verduidelijkt het beeld van wat groene stroom is. De volgende bronnen vallen onder groene energiebronnen:

Windenergie

Windenergie is een belangrijke energiebron in Nederland. Dit is een krachtige bron die daarnaast ook erg schoon is. Bij windenergie wordt de kracht van de wind gebruikt om de windturbines in beweging te brengen. Deze beweging wordt via een generator omgezet in stroom.

Zonne-energie

Een andere belangrijke energiebron die niet mag ontbreken is zonne-energie. Bij deze methode wordt zonlicht via zonnepanelen omgezet in stroom. In Nederland wordt er al veel gebruik gemaakt van zonnepanelen. Zo kun je met zonnepanelen op je eigen dak jaarlijks tot wel € 600,- besparen op je energierekening.

Waterkracht

Bij waterkracht wordt er stroom opgewekt uit stromend of vallend water. Zogenoemde waterturbines zetten de beweging van dit water via een generator om in stroom. In Nederland wordt er weinig gebruikt gemaakt van deze methode.

Kernenergie

Kernenergie wordt meestal niet direct geassocieerd met duurzaam. Toch is het een stuk duurzamer dan fossiele brandstoffen. Kernenergie wordt opgewekt met uranium. Bij de opwekking van kernenergie komt ongeveer evenveel CO2 vrij als bij wind- of zonne-energie. 

Biomassa

Biomassa is een overkoepelend begrip van al het materiaal van plantaardige of dierlijke herkomst. Door deze materialen te verbranden of te vergassen kan er stroom worden opgewekt.

Een volledig overzicht van alle groene energiebronnen is terug te vinden op de website van Milieucentraal.

Lees meer over onze groene stroom
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Binnen 1 minuut berekend

Controleer je groene stroom

Je weet nu wat groene stroom is. Deze stroom heeft dus dezelfde werking als grijze stroom, alleen wordt het op een andere manier opgewekt. Hoe weet je nou of je stroom wel echt groen is? Dit kun je niet met het blote oog zien. Om deze reden wordt er in Nederland gewerkt met GVO’s (Garantie van Oorsprong). Dit is een bewijsstuk waarmee de afkomst van groene energie aangetoond kan worden. Het wordt daarom ook wel groencertificaat genoemd. Eén GVO is goed voor duizend kWh aan stroom dat is opgewekt op een duurzame manier. Daarnaast kun je je stroom controleren op het stroometiket van je energieleverancier. Op dit etiket wordt aangegeven welk percentage van de stroom is opgewekt uit welke bron. Ook zijn de gevolgen voor het milieu terug te vinden op dit etiket, zoals de CO2-uitstoot en de hoeveelheid aan kernafval. 

Image

Groene stappen zetten

Nu je weet wat groene stroom is, weet je ook dat het overstappen naar groene stroom een goede stap is in de richting van een duurzame samenleving. Voor groene stroom en CO2-gecompenseerd gas ben je bij ENGIE aan het juiste adres. De groene stroom die wij bij jou thuis leveren is afkomstig uit Nederland. Zo hebben wij op dit moment al 34  groene energiebronnen in heel Nederland. Hoe meer mensen voor onze groene stroom kiezen, des te meer groene stroom wij kunnen opwekken. Ben je benieuwd hoeveel je betaald voor groene stroom en CO2-gecompenseerd gas van ENGIE?

Bereken direct jouw maandbedrag