sluis met water

Waterenergie: Energie uit waterkracht

Wat is waterenergie?

Elektriciteit die opgewekt wordt met behulp van waterkracht wordt water energie genoemd. De elektriciteit wordt opgewekt door de kracht van stromend of vallend water. Om waterkracht energie op te wekken is er een turbine nodig. Deze turbine komt in beweging door de kracht van het stromende of vallende water en wekt daardoor elektriciteit op. Aan de turbine zit een generator gekoppeld die ervoor zorgt dat de draaibeweging wordt omgezet in elektriciteit. De elektriciteit gaat van de generator naar de omvormer, waar de elektriciteit op de juiste spanning gebracht wordt. Als dat is gebeurd wordt de elektriciteit via het net verzonden naar huizen en bedrijven om te gebruiken.

Water en energie aanvragen

Hoe duurzaam is waterenergie?

De opwekking van waterenergie is enorm duurzaam. Water is altijd in beweging, hierdoor is water erg geschikt voor de opwekking van duurzame energie. Bij de opwekking van energie uit water komt geen CO2 vrij en er is geen kernafval. De opwekking van energie door middel van waterkracht is een hele duurzame methode. Al is Nederland een echt waterland toch is Nederland alleen minder geschikt om waterenergie op te wekken.

Image

Waterkrachtenergie uit het buitenland

In Nederland wekken we voornamelijk energie op door zonneparken en windmolens. Voor het opwekken van water energie is Nederland minder geschikt. Om elke duurzame bron maximaal te benutten wordt onze water energie opgewekt in Frankrijk en België. Doordat er in Frankrijk veel stromend en vallend water in de bergen is, kan er veel elektriciteit opgewekt worden. Zo wekken we bijvoorbeeld in de Rhônedelta en de Pyreneeën via onze dochteronderneming SHEM stroom op. Met deze waterkrachtcentrale voorzien wij huishoudens door heel Europa van groene stroom. Zo maken we samen dus niet alleen Nederland maar heel Europa een stukje groener.

Toch kun je in Nederland bij ons enkel nog kiezen voor groene energie die ook in Nederland is opgewekt. Hoe meer we met elkaar vragen om Nederlandse groene stroom, hoe meer er geïnvesteerd en opgewekt wordt. Doe jij ook mee?

Kies ook voor onze duurzame energie