Mix met groen gas

Bij ENGIE zetten we ons dagelijks in voor een duurzame toekomst. Daarom compenseren we al sinds 2019 standaard de volledige CO2-uitstoot van het gasverbruik van onze klanten. Hoewel CO2-gecompenseerd gas destijds een stap in de goede richting was, hebben nieuwe inzichten ons doen besluiten over te stappen op een mix van groen en fossiel gas. Hieronder vertellen we waarom we deze keuze maken en wat het voor jou als klant betekent.

Nieuwe inzichten over CO2-gecompenseerd gas

CO2-gecompenseerd gas is bedoeld om de CO2-uitstoot te neutraliseren door te investeren in duurzame projecten wereldwijd. Dankzij deze projecten is de afgelopen jaren een flinke hoeveelheid CO2-uitstoot gecompenseerd. Echter, uit recente onderzoeken blijkt dat de impact van de projecten niet altijd voldoet aan de verwachtingen. In sommige gevallen is gebleken dat de werkelijke milieuwinst beperkt bleef. Daarom heeft de ENGIE Groep besloten om een andere, meer directe aanpak te kiezen voor het verminderen van CO2-uitstoot.

Biogas

Wat is groen gas?

Groen gas is een duurzaam alternatief voor aardgas. Het komt tot stand door het maken en opwaarderen van biogas. Opwaarderen houdt in dat de CO2 aan het gas wordt onttrokken en het gas wordt gezuiverd. Tevens wordt voor de veiligheid de ‘typische gaslucht’ toegevoegd aan dit groene gas. In tegenstelling tot bij aardgas, komt er bij de verbranding van biogas geen extra CO2 in de lucht, en dat is natuurlijk beter voor het klimaat.

Bijmengverplichting per 1 januari 2026

Vanaf 1 januari 2026 geldt in Nederland een bijmengverplichting. Dit betekent dat een bepaald percentage van het geleverde gas groen moet zijn. Deze wetgeving sluit naadloos aan bij onze visie om stap voor stap te verduurzamen. De mix van groen en fossiel gas stelt ons in staat om aan deze verplichting te voldoen en onze ecologische voetafdruk verder te verkleinen.

Beschikbaarheid van groen gas

Op dit moment is groen gas nog onvoldoende beschikbaar om volledig over te schakelen. Daarom beginnen we met een mix van 1% groen gas en 99% fossiel gas bij een 3-jarig contract. Dit stelt ons in staat om alvast te voldoen aan de bijmengverplichting en tegelijkertijd de infrastructuur en productiecapaciteit voor groen gas verder op te bouwen. Wij streven ernaar om de mix met groen gas vanaf 2025 ook bij andere contracten aan te bieden.

Kosten van groen gas

Groen gas is momenteel nog duurder dan traditioneel aardgas, voornamelijk door het beperkte aanbod. Bij ENGIE vinden we het belangrijk dat energie betaalbaar blijft voor al onze klanten. Door te kiezen voor een mix met gemengd groen gas, kunnen we de kosten beheersbaar houden terwijl we toch bijdragen aan een duurzamere toekomst. Als de productie toeneemt en groen gas minder schaars wordt, verwachten we dat de kosten zullen dalen. Daardoor wordt een groter aandeel groen gas in de mix mogelijk.

Check je termijnbedrag in de app

Investeringen in groen gasinstallaties

ENGIE heeft vele jaren ervaring met de ontwikkeling en exploitatie van groen gasinstallaties. Op dit moment bezit ENGIE al twee eigen groen gasinstallaties in Nederland. En wij investeren de komende jaren actief in de bouw van nieuwe installaties. Deze installaties zetten biologisch afbreekbare materialen om in groen gas, dat vervolgens wordt toegevoegd aan het bestaande gasnetwerk. Meer informatie over hoe groen gas wordt gemaakt, onze investeringen en projecten vind je hier.