Koken op inductie

Hoe kom ik thuis van het gas af?

Op naar een gasloze toekomst. We zijn in Nederland bezig om geleidelijk van het gas af te gaan. De voornaamste reden hiervoor is om de CO2 uitstoot terug te dringen. Daarnaast zijn de gasprijzen ook erg hoog op dit moment. Dit maakt het nog voordeliger om over te stappen op duurzame alternatieven. Momenteel is meer dan 90% van de woningen in Nederland nog aangesloten op aardgas . Het is de bedoeling dat in 2050 alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Dit betekend dat we moeten overstappen op duurzame energie op het gebied van verwarming in een woning. Lees op deze pagina meer over hoe dit te realiseren valt, welke stappen je moet nemen en wat de kosten zijn om van het gas af te komen.

Stappen om van het gas af te komen

In de meeste situaties moet er veel gebeuren om volledig van het gas af te komen. Dit kan veel van je tijd in beslag nemen. Hoeveel hangt af van de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Het begint allemaal met een goede isolatie. Door je woning goed te isoleren houdt je warmte beter vast, waardoor er minder energie nodig is om je woning te verwarmen. Zo draag je een steentje bij aan een beter milieu en bespaar je op je energiekosten. Op dit moment is het grootste gedeelte van de Nederlandse woningen nog niet voldoende geïsoleerd. Meer informatie over isolatie is terug te vinden in ons isolatie magazine.

Zodra de isolatie op orde is het tijd om te kijken naar de volgende stap om van het gas af te komen. Maak een plan voor je woonsituatie. Ga bij jezelf na wat je kan laten uitbesteden, wat jezelf kunt doen, welke middelen er nodig zijn en wat er op korte en lange termijn gedaan kan worden. Om je woning op een duurzame manier te verwarmen kun je gebruik maken van elektrische warmtepompen, zonneboilers en duurzame warmtenetten. Vraag daarnaast bij je gemeente na wat hun plannen zijn. Elke gemeente heeft een warmteplan over hoe de wijk van het aardgas af gaat.

Kosten woning van het gas af

Het is ingewikkeld om te zeggen hoeveel het kost om volledig van het gas af te gaan. Dit verschilt namelijk per situatie. Zo zal het minder geld kosten om een woning die al goed geïsoleerd is gasvrij te maken dan wanneer een woning geen tot weinig isolatie heeft.

Om een beter beeld te krijgen van de kosten hebben we twee voorbeeldberekeningen met een hoekwoning uit 2009 en 1970.

Voorbeeldwoning 2009

Deze voorbeeldwoning heeft energielabel A en heeft een verbruik van 1.120 m3 met twee personen. Aangezien deze woning in 2009 gebouwd is, heeft het een goede isolatie. Zo beschikt het over dak-, gevel- en vloerisolatie van minstens 10 cm. Daarnaast heeft de woning vloerverwarming en is het voorzien van HR++ glas. De woning is hiermee geschikt om van het gas af te gaan. Om volledig van het gas af te kunnen, moeten er nog twee dingen gebeuren, namelijk het vervangen van de huidige cv-ketel door een elektrische warmtepomp en het gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat.

In dit voorbeeld is gekozen voor een volledige warmtepomp 10 kW op buitenlucht en de aanschaf van 10 zonnepanelen om groene stroom op te wekken.

Maatregel/verbetering Kosten in euro
Volledige elektrische warmtepomp buitenlucht 10 kW (incl. installatie) 11.000
Inductiekookplaat (incl. extra elektrische aansluiting) 1.000
10 zonnepanelen 4.400
Af: subsidie warmtepomp -2.400
Af: teruggave btw zonnepanelen -750
Totale kosten: 13.250

Met deze aanpassingen daalt het gasverbruik van 1.120 m3 naar 0 m3. Aangezien je in 2023 dankzij het prijsplafond maximaal € 1,45 per m3 betaalt, kun je hiermee tot wel € 1.624,- op je jaarlijkse gaskosten beparen. Alleen neemt het stroomverbruik wel toe door het gebruik van de elektrische warmtepomp. Hiermee komt het stroomverbruik uit op 3.100 kWh. 10 zonnepanelen wekken 2.360 kWh op per jaar. Je betaald dus jaarlijks alleen nog maar voor 740 kWh aan stroom. Daarnaast is de CO2-uitstoot met een warmtepomp en inductiekookplaat ook een stuk lager.

Voorbeeldwoning 1970

Deze woning heeft energielabel D en heeft een verbruik van 1.980 m3 gas en 2.800 kWh stroom met twee personen. Aangezien deze woning geen goede isolatie heeft, moet dit eerst nog worden aangelegd. Zo is er in dit voorbeeld gekozen voor spouwmuurisolatie en HR++ glas. Dit is niet de beste isolatie oplossing, maar wel het goedkoopst. Ter compensatie zijn er in dit voorbeeld infraroodpanelen (die zorgen voor warmtestraling) in de zithoek en de badkamer geïnstalleerd. Ook is er extra ventilatie nodig voor comfort. Daarnaast is er ook gekozen voor 10 zonnepanelen om te besparen op de energiekosten.

Huidige situatie Maatregel / verbetering Kosten in euro
Geen gevelisolatie Spouwmuurisolatie 2.100
Geen vloerisolatie Zeer goede vloerisolatie 1.600
Matige dakisolatie Zeer goede dakisolatie 4.600
Dubbel glas in woon- en slaapkamer HR++ in bestaande kozijnen 3.500
HR-combiketel Volledige warmtepomp, 10 kW
infraroodpanelen, zithoek en badkamer
11.000
1.000
Gewone radiatoren Lage temperatuur radiatioren 2.500
Natuurlijke ventilatie Mechanische ventilatie met WTW 3.000
Gasfornuis Inductiekookplaat en aansluiting 1.000
Geen zonnepanelen

10 zonnepanelen (goed voor 2.700 kWh)
Af: subsidie warmtepomp
Af: btw btw zonnepanelen
4.400
-2.400
-750
  Kosten:  31.550

Het laten uitvoeren van deze verschillende maatregelen zorgt voor een lagere energierekening en dragen bij aan meer comfort binnen de woning. Door over te stappen op inductieplaten, is het mogelijk om volledig van het gas af te komen. De grootste besparing zit in de gaskosten, aangezien je verbruik van 1.980 m3 naar 0 m3 gaat. Hiermee bespaar je in 2023 (met het prijsplafond) € 2.871,1 op je kosten voor gas. Daarnaast zorgen deze maatregelen voor een flinke vermindering van de CO2-uitstoot.

Zet vandaag nog de eerste stap naar een gasvrije woning

Het plan van het kabinet is om in 2050 in Nederland alle woningen van het gas af te halen. Momenteel liggen de gasprijzen erg hoog, zet daarom vandaag nog de eerste stap om je woning van het gas af te halen. Hoe eerder je investeert in een gasvrije woning, hoe sneller je je geld hebt terugverdiend. Weet jij nog niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met één van onze energiespecialisten voor een persoonlijk advies.

Persoonlijk energieadvies