Teruglevering zonnepanelen in app

Energie opslaan met een thuisbatterij

Zonnepanelen zijn zeer populair. Al zo'n 2,5 miljoen huishoudens wekken stroom op met zonnepanelen.  Dit is niet gek met de vele voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen. Naast dat het mogelijk is om je eigen duurzame energie op te wekken , bespaar je op lange termijn ook op je energierekening. Zo kun je met de stroom van je zonnepanelen je huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. De energie die je niet gebruikt kun je opslaan of terugleveren aan het net. Lees op deze pagina meer over het opslaan van energie en wanneer dit voordelig is. 

Stroom opwekken met zonne-energie

Om zonne-energie om te zetten in stroom wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit zonnecellen. De zonnecellen vangen zonlicht op en zetten het om in gelijkstroom. Aangezien deze stroom niet gelijk gebruikt kan worden, hebben zonnepanelen altijd een omvormer. Deze zorgt dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, zodat het klaar is voor gebruik. De aanschaf van zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker met de dalende prijzen. Voor een set van 10 panelen betaal je nu gemiddeld 5.000 euro (zonder btw) (Milieu Centraal, 2023). Wil je meer te weten komen over zonnepanelen? Lees dan ons zonnepanelen magazine.

Download gratis het zonnepanelen magazine

Thuis energie opslaan: zo werkt het

Soms wek je op zonnige dagen meer stroom op dan je zelf gebruikt. Stroom die je niet nodig hebt kun je terugleveren aan het energienet. Zo kunnen anderen die stroom weer gebruiken. Je kan deze stroom ook opslaan met een thuisbatterij of thuisaccu. Zo'n batterij slaat stroom op wanneer er meer wordt opgewekt dan verbruikt. Bijvoorbeeld op donkere dagen als je weinig stroom opwekt. Of op momenten dat je apparaten weinig stroom nodig hebben. De stroom die je hebt opgeslagen kun je dan op een later moment alsnog gebruiken. Het gebruik van zonnepanelen samen met een thuisbatterij is een duurzame keuze en maakt je minder afhankelijk van het energienet. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om de energie van hun zonnepanelen op te slaan.  

Kosten energie opslaan

Om energie op te slaan moet je investeren in een thuisbatterij. Thuisbatterijen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn batterijen die 3 kWh op kunnen slaan, maar ook grote met wel 20 kWh opslag. Je kunt vaak ook meerdere batterijen aan elkaar koppelen om meer op te kunnen slaan. Dit noem je een modulair systeem. Volgens Milieu Centraal is de gemiddelde prijs per kWh aan opslag tussen de €650,- en €1.000,-. Zo betaal je voor een thuisbatterij met 6 kWh aan opslagvermogen €4.000,-  tot €5.000,-. De prijzen van batterijen dalen steeds verder, omdat de techniek steeds beter wordt.  

Persoonlijk energieadvies

Waarom energie opslaan?

  • Je gebruikt je eigen stroom meer zelf

  • Je gebruikt minder stroom van het net en bespaart op je energierekening

  • Je zorgt voor minder druk op het energienet

  • Je bent minder gebonden aan het energienet

  • Je hebt bijna altijd stroom

  • Je bent voorbereid op veranderingen rondom zonne-energie

Wanneer kiezen voor energieopslag?

Met de salderingsregeling kun je die teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die je verbruikt. Veel huishoudens leveren stroom die ze niet gebruiken dan ook terug aan het net.  Toch wordt het opslaan van energie steeds populairder. Ook omdat steeds meer energieleveranciers een bedrag vragen voor de stroom die je teruglevert (terugleverkosten). En je belast het energienet minder, omdat je opgewekte stroom meer zelf gebruikt. De opslag van energie wordt met nieuwe technieken steeds betaalbaarder. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om te onderzoeken of een thuisbatterij interessant is voor jullie situatie.  

Twijfel je wat goed voor jouw situatie is? We geven je graag persoonlijk advies. Bespreek met onze deskundige energieadviseurs alle opties en mogelijkheden door. Op basis van dit gesprek ontvang je een advies op maat.

Ontvang persoonlijk advies
Koppel blij in tuin

Een thuisbatterij bij jouw thuis?

Onze partners helpen je graag verder! Laat je gegevens achter en we zoeken een partner bij jou in de buurt. Onze partner neemt dan contact met je op om meer te vertellen over de thuisbatterij. Je zit nergens aan vast. Helaas vallen Zeeland en de Waddeneilanden buiten ons bereik.