Teruglevering zonnepanelen in app

Energie opslaan met een thuisbatterij

Zonnepanelen worden steeds populairder. Er worden al ruim 37 miljoen zonnepanelen gebruikt in Nederland. Dit is niet gek met de vele voordelen die zonnepanelen met zich meebrengen. Naast dat het mogelijk is om je eigen duurzame energie op te wekken met deze panelen, bespaar je op lange termijn ook op je energierekening. Zo kun je met de stroom van je zonnepanelen je huishoudelijke apparaten van stroom voorzien. De energie die je niet gebruikt kun je opslaan of salderen. Lees op deze pagina meer over het opslaan van energie en wanneer dit voordelig is.

Stroom opwekken met zonne-energie

Om zonne-energie om te zetten in stroom wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen. Deze panelen bestaan uit zonnecellen, die zonlicht opvangen en dit omzetten in gelijkstroom. Aangezien deze stroom niet gelijk gebruikt kan worden, bevatten zonnepanelen altijd een omvormer. Deze zorgt dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, zodat het klaar voor gebruik is. Het aanschaffen van zonnepanelen wordt steeds aantrekkelijker met de dalende prijzen. Zo zijn de kosten van zonnepanelen en installatie in de afgelopen 10 jaar met 37% gedaald volgens Milieu Centraal. Wil je meer te weten komen over zonnepanelen? Lees dan ons zonnepanelen magazine.

Download gratis het zonnepanelen magazine

Thuis energie opslaan: zo werkt het

Op zonnige dagen kan het voorkomen dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt. Deze stroom kan je terugleveren aan het net in ruil voor een vergoeding of je kan het opslaan met een thuisbatterij of thuisaccu. Deze batterij slaat stroom op wanneer er meer wordt opgewekt dan dat er verbruikt wordt. Dit kan op momenten gebruikt worden wanneer er minder stroom wordt opgewekt, zoals op donkere dagen. Het combineren van zonnepanelen en een thuisbatterij is een duurzame manier van energie opwekken en maakt het mogelijk om zelfvoorzienend te worden. Momenteel kiezen weinig Nederlandse consumenten ervoor om de energie van hun zonnepanelen op te slaan. Dit heeft onder andere te maken met de hoge prijzen van de batterijen op dit moment.

Kosten energie opslaan

Aan het opslaan van energie zijn wel kosten verbonden. Om energie op te kunnen slaan is een thuisbatterij nodig. De thuisbatterij is in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Zo zijn er thuisbatterijen vanaf 1 kWh verkrijgbaar en dit kan oplopen tot batterijen van 10 kWh aan opslagvermogen. De gemiddelde prijs per kWh aan opslagvermogen ligt volgens Milieu Centraal tussen de €650,- en €1.300,-. Zo betaal je voor een thuisbatterij met 6 kWh aan opslagvermogen rond de €5.400,-. Met de nieuwe ontwikkelingen binnen de accumarkt wordt verwacht dat de prijzen voor de thuisbatterij zullen gaan dalen. 

Persoonlijk energieadvies

Waarom energie opslaan?

  • Energie gebruiken op momenten dat er minder wordt opgewekt

  • Besparing op je energierekening

  • Minder afhankelijk van het centrale net

  • Kan gebruikt worden als noodstroomvoorziening

  • Beter bestand tegen bewegende energieprijzen

Wanneer kiezen voor energieopslag?

Ondanks dat er meerdere argumenten zijn om te kiezen voor het opslaan van je energie, is het nog niet heel populair in Nederland. Veel Nederlandse huishoudens geven de voorkeur aan het terugleveren van hun stroom aan het net. Op de jaarrekening wordt vervolgens de stroom die je hebt verbruikt verrekent met de stroom die je hebt teruggeleverd. Voor deze teruglevering ontvang je hetzelfde tarief als dat op dat moment betaalt voor je verbruik. Daarnaast ontvang je een aparte vergoeding voor de netto teruglevering wanneer je meer stroom teruglevert dan dat je verbruikt.

Je kunt jezelf dus afvragen of het met deze regeling en de hoge prijzen voor een thuisbatterij voordelig is om thuis je energie op te slaan. In de toekomst kan deze financiële aantrekkelijkheid wel veranderen. De overheid wil namelijk vanaf 2023 de salderingsregeling gaan afbouwen. Dit in combinatie met dalende prijzen voor een thuisbatterij, maakt energie thuis opslaan in de toekomst een stuk aantrekkelijker.

Wat is de beste optie?

Kies jij voor het opslaan van energie? Of gaat jouw voorkeur uit naar het leveren van energie aan het net? Beide opties hebben hun eigen voordelen. Als je het belangrijk vind om zelfvoorzienend te worden, dan is het opslaan van je energie een goede optie. Wil jij geen flinke investering doen, maar wel besparen op jouw energierekening, dan kun je ervoor kiezen om te salderen. Wij helpen jou graag met het geven van advies. In een persoonlijk gesprek bespreken onze deskundige energieadviseurs alle opties en mogelijkheden met jou door. Op basis van dit gesprek ontvang je een advies op maat.

Persoonlijk energieadvies