Energie aanvragen

Verduurzamen met subsidies

Nederlandse consumenten kiezen er steeds vaker voor om hun woning te verduurzamen. Naast dat het verduurzamen van je woning beter is voor het milieu, bespaar je op de lange termijn ook op je energiekosten. Met de hoge energieprijzen op dit moment is het daarom ook niet gek dat veel mensen er nu voor kiezen om hun woning te verduurzamen. Er moet wel eerst een investering worden gedaan om te kunnen verduurzamen. Om verduurzaming te stimuleren verstrekt de overheid verschillende subsidies, waaronder energie subsidies. Op deze pagina lees je meer over wat energie subsidies zijn, de verschillende soorten energie subsidies, de voordelen van verduurzaming en hoeveel de energie subsidies bedragen. Deze kunnen zelfs oplopen tot wel 30% in 2023 voor verduurzamingsmaatregelen.

Wat zijn energie subsidies?

Op dit moment wordt er in Nederland nog veel gebruik gemaakt van energie dat is opgewekt met fossiele brandstoffen. Het probleem van fossiele brandstoffen is dat ze op een gegeven moment opraken en dat ze schadelijk zijn voor het milieu. Het verbrandingsproces om energie op te wekken met deze brandstoffen zorgt namelijk voor veel CO2-uitstoot. Een te grote hoeveelheid CO2 in de atmosfeer leidt tot klimaatveranderingen. Daarom zijn er in Nederland klimaatdoelen opgesteld die aangeven dat er 49% minder CO2-uitstoot in 2030 moet zijn ten opzichte van 1990. Om deze doelen te behalen moet er steeds meer energie op een duurzame manier worden opgewekt. De overheid wil dit stimuleren door energie subsidies te verstrekken. Dit zijn subsidies waar je aanspraak op kunt maken als je je woning gaat verduurzamen. Denk hierbij aan het beter isoleren van je huis of het plaatsen van zonnepanelen. Later in dit artikel wordt er dieper ingegaan op de verschillende soorten energie subsidies en hoeveel deze bedragen.

Persoonlijk energieadvies

Soorten (energie)subsidies

Als particulier kun je aanspraak maken op meerdere subsidies, zoals subsidieregelingen voor elektrisch rijden, subsidies voor het zelf bouwen op een duurzame manier, subsidies voor circulaire initiatieven en zo zijn er nog veel meer subsidies die met verduurzaming te maken hebben. Voor de verduurzaming van je woning kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Besparing (ISDE). Om in aanmerking te komen voor deze energie subsidie moet je minimaal twee isolatiemaatregelen nemen. Een overzicht van deze isolatiemaatregelen is terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast kun je ook aanspraak maken op deze energie subsidie door een isolatiemaatregel te combineren met een duurzaam verwarmingssysteem, zoals een zonneboiler of een warmtepomp.

Bekijk onze energieproducten

Energie subsidiebedragen

Aangezien de ene maatregel ingrijpender is dan de ander, verschillen de energie subsidiebedragen. Dit zijn de bedragen die je kunt ontvangen voor de volgende maatregelen:

  • Aansluiting op een warmtenet: De subsidie voor een aansluiting op een warmtenet bedraagt €3.325,-.
  • Warmtepomp: De minimale subsidie voor een warmtepomp bedraagt €500,-. Hoeveel je ontvangt is afhankelijk van het type warmtepomp.
  • Zonneboiler: De subsidie voor een zonneboiler is afhankelijk van de grootte (M2). Het minimale bedrag is €1.000,-. Dit kan oplopen tot een bedrag van €2.100,-.
  • Isolatiemaatregelen: De subsidiebedragen per m2 verschillen per isolatiemaatregel. Zo kan je voor een bodemisolatie €6,- per m2 ontvangen en voor een gevelisolatie €38,- per m2. Een overzicht van alle subsidiebedragen per maatregel is terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Voordelen van je woning verduurzamen

  • Jaarlijkse besparing op je energierekening

  • Ontvang tot wel 30% subsidie in 2023

  • Goed voor het milieu

  • Verhoogt de waarde van je woning

Groene stappen zetten

Nu je bekend bent met de verduurzaming mogelijkheden en de energie subsidies die je hiervoor kunt ontvangen, kun je overwegen om jouw eigen woning te gaan verduurzamen. Ben jij niet van plan om te investeren in een duurzame woning, maar wil je toch een steentje bijdragen aan een beter milieu? Kies dan voor groene stroom en CO2 gecompenseerd gas van ENGIE. De stroom die wij bij jou thuis leveren is 100% groen en afkomstig uit Nederland. Momenteel hebben wij meer dan 34 zonneparken en windmolenparken die dagelijks groene stroom opwekken. Ben je benieuwd hoeveel je betaald voor groene stroom en CO2 gecompenseerd gas van ENGIE?

Windmolen