Teruglevering zonnepanelen in app

Zonne-energie opslaan met een thuisbatterij

Steeds meer Nederlandse consumenten kiezen ervoor om hun eigen duurzame stroom op te wekken met behulp van zonnepanelen. Deze energie kan terug worden geleverd aan het centrale elektriciteitsnet of het kan thuis op worden geslagen. Voor het thuis opslaan van deze stroom heb je een thuisbatterij nodig. In België wordt er al veel gebruik gemaakt van deze batterijen. Veel Nederlandse huishoudens kiezen er nog voor om hun stroom terug te leveren aan het centrale net. Wat zijn de mogelijkheden met thuisbatterijen? Wat zijn de kosten? En wanneer zijn thuisbatterijen aantrekkelijk? Je leest het op deze pagina.

Wat is een thuisbatterij?

De thuisbatterij is een accu die zelf opgewekte energie van de zonnepanelen thuis opslaat. Deze batterij is gemaakt van moderne Lithium-Ion-batterijen. De thuisbatterij slaat energie op wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat er verbruikt wordt. Deze stroom kan dan weer gebruikt worden op momenten wanneer er minder stroom wordt opgewekt, bijvoorbeeld wanneer het bewolkt of avond is. Elke thuisbatterij beschikt over een omvormer die de gelijkstroom direct omzet in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom die uit je stopcontact komt. De combinatie van zonnepanelen en een thuisaccu maken je minder afhankelijk van energieleveranciers, omdat je zowel stroom kan opwekken als opslaan. Vanwege de hoge kosten is er in Nederland nog weinig vraag naar de thuisbatterij.

Voordelen thuisbatterij

  • Zelf opgewekte zonne-energie opslaan voor je eigen huis.

  • Jaarlijkse besparing op je energierekening.

  • Minder afhankelijk van elektriciteitsnet en bewegende stroomprijzen.

  • Kan gebruikt worden als noodstroomvoorziening.

Kosten opslaan zonne-energie

De kosten voor een thuisbatterij verschillen per model. De batterijen zijn in verschillende formaten te verkrijgen, van klein tot groot. Dit verschilt van 1 kWh tot 10 kWh aan opslagvermogen. De prijs per kWh opslagvermogen ligt tussen de €650,- en €1.300,-. Het meest geschikte model is de thuisbatterij met 6 kWh aan opslagvermogen. Deze bedraagt ongeveer €6.000,-. De prijzen voor deze batterijen liggen momenteel erg hoog. Met de snelle ontwikkelingen in de accutechnologie is er een grote kans dat de prijzen zullen gaan dalen in de toekomst. Deze batterijen worden dan een stuk aantrekkelijker.

Verlagen maandlasten met salderingsregeling

In Nederland wordt er gewerkt met een salderingsregeling. Dit houdt in dat de zonnestroom die je zelf niet gebruikt naar het centrale elektriciteitsnet teruggeleverd kan worden. Andere mensen kunnen hier dan gebruik van maken. Op de jaarrekening wordt wordt de stroom die je hebt verbruikt verrekend met de stroom die hebt teruggeleverd. Hiervoor ontvang je dan hetzelfde tarief als dat je op dat moment hebt betaald. Lever je meer stroom aan het net dan je afneemt, dan ontvang je een terugleververgoeding. Hoe hoog deze vergoeding precies is, vind je terug in jouw energiecontract.

Wanneer kiezen voor een thuisbatterij?

Is het verstandig om een thuisbatterij aan te schaffen? Het is op dit moment financieel gezien niet aantrekkelijk om een thuisbatterij aan te schaffen. Zo liggen de prijzen op dit moment erg hoog en kun je salderen. In de toekomst kan deze batterij wel een stuk aantrekkelijker worden. De overheid wil namelijk de salderingsregeling geleidelijk gaan afbouwen. Wanneer de prijzen van deze batterijen ook nog eens gaan dalen, wordt een thuisbatterij financieel gezien ook een stuk aantrekkelijker.

Persoonlijk energieadvies

Zonne-energie van ENGIE

Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij zijn een goed voorbeeld van duurzame energie. Er moet wel eerst een investering gedaan worden om dit te kunnen realiseren. Vind jij duurzaamheid ook belangrijk, maar wil je of kun je op dit moment nog niet je woning gaan verduurzamen? Kies dan voor energie bij ENGIE. Met meer dan 34 energiebronnen (windmolens- en zonneparken) door heel Nederland wekken wij dagelijks 100% groene stroom op. Hoe meer mensen voor stroom van ENGIE kiezen, hoe meer groene stroom wij kunnen opwekken. Zo kunnen wij samen zorgen voor een duurzaam Nederland. 

Een groene toekomst