Teruglevering zonnepanelen in app

Wel of geen thuisaccu kopen?

Met de stijgende energieprijzen en het steeds goedkoper worden van zonnepanelen, kiezen steeds meer Nederlandse huishoudens ervoor om hun eigen duurzame stroom op te wekken met zonnepanelen. Aangezien de zon niet de hele dag schijnt, zou het ideaal zijn om stroom te kunnen opslaan op momenten dat het wel veel schijnt. Dit kan met behulp van een thuisaccu. Het klinkt als de perfect oplossing om volledig zelfvoorzienend te worden als het om energie gaat. Maar is een thuisaccu wel zo voordelig? Wij vertellen je op deze pagina meer over hoe deze accu werkt, wat de kosten zijn en of het wel of niet verstandig is om een thuisaccu te kopen.

Hoe werkt een thuisaccu?

Een thuisaccu is een accu die de zonne-energie van de zonnepanelen thuis opslaat. De zonnepanelen wekken stroom op. Deze stroom wordt via een regelaar gestuurd naar apparaten in je huis die op dat moment stroom nodig hebben. Wanneer je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, dan gaat deze ‘extra’ stroom naar de thuisaccu. De stroom uit de thuisaccu wordt gebruikt op momenten wanneer de zonnepanelen geen stroom meer opwekken, bijvoorbeeld op dagen met weinig zonlicht of in de avond. Zodra de thuisaccu leeg is, wordt er automatisch overgeschakeld op stroom van het elektriciteitsnet.

Wat kost een thuisaccu?

Er is niet een vaste prijs voor een thuisaccu. Zo zijn er accu’s verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Dit verschilt van 1 kWh aan opslagvermogen tot 10 kWh. De kosten per kWh opslagvermogen van deze accu’s liggen tussen de €650,- tot €1.300,-. De thuisaccu die het meest geschikt is voor de woningen in Nederland is de 6 kWh batterij. De prijs van deze accu ligt rond de €6.000,-. Momenteel betaal je erg veel voor de thuisaccu. Om deze reden kiezen nog weinig Nederlandse consumenten voor deze accu’s. Maar de ontwikkelingen binnen de accumarkt gaan erg snel. De kans is groot dat de prijzen gaan dalen in de toekomst. Het opslaan van je eigen opgewekte zonnestroom wordt dan een stuk aantrekkelijker.

Energie terugleveren aan het elektriciteitsnet

In Nederland is het namelijk mogelijk om zonnestroom die je zelf niet gebruikt terug te leveren aan het centrale elektriciteitsnet. Andere huishoudens kunnen dan gebruik maken van deze stroom. Op de jaarrekening wordt de stroom die je hebt verbruikt verrekend met de stroom die je hebt terugleverd. Je ontvang voor deze teruglevering dan hetzelfde tarief als dat op dat moment hebt betaald. Heb je meer stroom teruggeleverd dan verbruikt, dan ontvang je voor de netto teruglevering een vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, vind je in je energiecontract.

Thuisaccu kopen: wel of niet doen?

Op dit moment betaal je erg veel voor een thuisaccu. Daarnaast kun je gratis je overgebleven stroom salderen. Is het dan verstandig om een thuisaccu aan te schaffen? Financieel gezien is een thuisaccu op dit moment nog niet zo aantrekkelijk. Zolang er gratis gesaldeerd kan blijven, is een thuisaccu overbodig. Het kan wel interessant zijn als je minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet. Deze accu wordt in de toekomst wel een stuk aantrekkelijker. De Nederlandse overheid wil namelijk vanaf 2025 de salderingsregeling geleidelijk gaan afbouwen. Hierdoor is het straks niet meer mogelijk om stroom te leveren aan het centrale net voor een vergoeding. De optie die dan nog overblijft is het opslaan van je zelf opgewekt stroom, wat natuurlijk kan met de thuisaccu.

Persoonlijk energieadvies

Redenen om te kiezen voor een thuisaccu

Er wordt verwacht dat in de toekomst steeds meer huishoudens gebruik zullen maken van een thuisaccu. Ondanks dat het financieel gezien op dit moment nog niet zo aantrekkelijk is, zijn er ook redenen waarom een thuisaccu niet kan ontbreken in de toekomst.

  • Mogelijkheid om zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken op momenten wanneer er niks wordt opgewekt.
  • Maandelijkse besparing op je energierekening.
  • Minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
  • Kan functioneren als noodstroomvoorziening.
  • Minder last van stijgende energieprijzen.

Groene stroom uit Nederland

Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij maken het mogelijk om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie. Om dit te realiseren moet er wel eerst een investering worden gedaan. Daarnaast is een thuisbatterij op dit moment financieel gezien niet heel aantrekkelijk. In plaats van zelf duurzame energie op te wekken en op te slaan, kun je ook kiezen voor duurzame energie van een energieleverancier. Bij ENGIE wekken wij dagelijks groene energie op met onze zonne- en windmolenparken door heel Nederland. Ben jij benieuwd naar energie van ENGIE? Bekijk dan onze energietarieven.

Een groene toekomst