Image

Prijsplafond voor gas in 2023

De gasprijzen zijn flink toegenomen in 2022. Hierdoor hebben huishoudens te maken gekregen met hoge energierekeningen. Naast de hoge energieprijzen hebben we ook te maken met een hoge inflatie. Dit zorgt ervoor dat steeds meer huishoudens in geldproblemen komen. Om deze reden is er per 1 januari 2023 een prijsplafond ingesteld. Deze zal verlichting moeten bieden en ervoor zorgen dat mensen hun energierekening kunnen blijven betalen. Wij vertellen je op deze pagina graag meer over het prijsplafond voor gas in 2023.

Wat houdt het prijsplafond gas 2023 in?

Zoals de naam ‘prijsplafond’ al suggereert, is er een maximumprijs voor gas en elektra vastgesteld. Op dit moment geldt er een maximale prijs van €1,45 voor een kuub gas en €0,40 voor een kWh stroom. Dit plafond voor energie en gas is ingesteld per 1 januari 2023 en loopt tot het einde van het jaar. Deze maatregel geldt voor vrijwel alle huishoudens in Nederland met een kleinverbruik-aansluiting.

Wat is de grens van het prijsplafond?

Om verduurzaming te blijven stimuleren is er een grens vastgesteld voor het maximale verbruik dat onder dit prijsplafond valt. Zo is dit plafond alleen geldig tot een gebruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Ligt jouw verbruik hoger, dan betaal je voor al het verbruik hierboven de geldende marktprijs.

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze gratis app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app
  • Bekijk jouw verbruik; ook als je geen klant bent

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Huishoudens die niet volledig kunnen profiteren

Met het prijsplafond voor energie en gas kun je in 2023 tot wel € 2.280 besparen op je energierekening. Echter is er ook een aantal huishoudens die niet volledig kunnen profiteren van dit plafond, namelijk: huishoudens met een slecht geïsoleerde woning en huishoudens die zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluiting.

Huishoudens met een slecht geïsoleerde woning

Eén van de groepen die niet volledig kunnen profiteren van het prijsplafond zijn de mensen met een slecht geïsoleerde woning. Vanwege deze slechte isolatie ligt het verbruik al snel een stuk hoger dan is toegestaan met het prijsplafond. Val jij binnen deze groep? Dan is het aan te raden om te beginnen met verduurzamen. Huur jij een woning met slechte isolatie, overleg dan met jouw huisbaas over de verduurzamings-mogelijkheden.

Meerdere huishoudens op één aansluiting

Ook huishoudens die met meerdere andere huishoudens zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluiting kunnen maar weinig profiteren van het prijsplafond. Met het verbruik van meerdere huishoudens op één aansluiting komt het totale verbruik al snel boven de maximale grens van het prijsplafond uit.

Stadsverwarming

Verder kunnen mensen met stadsverwarming minder profiteren van het prijsplafond, omdat ze gebruik maken van gas in plaats van restwarmte. Over het algemeen maken huishoudens met stadsverwarming meer gebruik van stroom, waardoor ze al snel boven het toegestane verbruik van het prijsplafond uitkomen.

Prijsplafond gas 2024

Het prijsplafond geldt nog tot en met 31 december 2023. Dat betekent dus dat er geen prijsplafond gas in 2024 zal zijn. De prijzen voor gas en stroom zijn inmiddels over de piek heen, waardoor het betalen van de energierekening een minder groot probleem is geworden. Echter zijn er nog steeds huishoudens die ook in 2024 steun kunnen gebruiken. Zoals het nu lijkt zal het Tijdelijk Noodfonds Energie in de winter van 2023/2024 weer heropenen voor aanvragen. Dit fonds draait op voor een deel van de energierekening van huishoudens die het niet zelf kunnen opbrengen om de volledige kosten te betalen. Wanneer dit plan definitief wordt doorgezet en beschikbaar is voor aanvragen, vind je dat op de site van het Noodfonds Energie.
Meer over het Noodfonds Energie.

 

 

 

Extra maatregelen voor hoge energierekeningen

Naast het prijsplafond heeft de overheid ook andere maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat elk huishouden zijn of haar energierekening kan blijven betalen. Zo hebben gemeenten aanvullende middelen ontvangen om mensen met geldzorgen snel hulp te kunnen bieden. Ook is er tussen het kabinet en energieleveranciers afgesproken dat er weer vaste energiecontracten worden aangeboden.

Energiemaatregelen

Ontdek hoe jij kunt besparen

Het tijdelijke prijsplafond voor gas in 2023 zorgt ervoor dat energierekeningen beter betaalbaar blijven. Echter, is het wel belangrijk om te letten op jouw energieverbruik. Hoe minder je verbruikt, des te lager de energiekosten zijn. Begin daarom vandaag nog met besparen op je energieverbruik.

Persoonlijk energieadvies