Image

Prijsplafond voor gas      in 2023

De gasprijzen zijn flink toegenomen in de afgelopen periode. Hierdoor ontvangen huishoudens steeds hogere energierekeningen. Naast de hoge energieprijzen hebben we ook te maken met een hoge inflatie. Dit zorgt ervoor dat steeds meer huishoudens in geldproblemen komen. Om deze reden geldt er per 1 januari 2023 een prijsplafond. Deze zal verlichting moeten bieden en ervoor zorgen dat mensen hun energierekening kunnen blijven betalen. Wij vertellen je op deze pagina graag meer over het prijsplafond voor gas in 2023.

Wat houdt het prijsplafond gas 2023 in?

Zoals de naam ‘prijsplafond’ al aangeeft, wordt er een maximumprijs voor gas en elektra vastgesteld. Deze prijzen liggen lager dan de huidige marktprijzen. Op dit moment geldt er een maximale prijs van € 1,45 voor een kuub gas en € 0,40 voor een kWh stroom. Dit plafond voor energie en gas geldt per 1 januari 2023 en loopt tot het einde van het jaar. Deze maatregel geldt voor vrijwel alle huishoudens in Nederland met een kleinverbruikaansluiting.


Wat is de grens van het prijsplafond?

Om verduurzaming te blijven stimuleren is er een grens vastgesteld voor het maximale verbruik dat onder dit prijsplafond zal vallen. Zo is dit plafond alleen geldig tot een gebruik van 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Ligt jouw verbruik hoger, dan betaal je voor al het verbruik hierboven de geldende marktprijs.

Houd simpel het prijsplafond in de gaten in onze app

  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Houd jouw prijsplafond in de gaten
  • Verbruik in de app

In de ENGIE-app zie je eenvoudig hoeveel jij per maand verbruikt ten opzichte van het prijsplafond. Zo zie dus direct of je eronder blijft of er overheen gaat. Download hem dus snel en houd je verbruik en het prijsplafond in de gaten. Ook als je nog geen klant bent van ENGIE.

Huishoudens die niet volledig kunnen profiteren

Met het prijsplafond voor energie en gas kun je in 2023 tot wel € 2.280 besparen op je energierekening. Echter, zijn er ook een aantal huishoudens die niet volledig kunnen profiteren van dit plafond, namelijk: huishoudens met een slecht geïsoleerde woning, huishoudens die zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluiting en mensen met stadsverwarming.

Meerdere huishoudens op één aansluiting

Ook huishoudens die met meerdere andere huishoudens zijn aangesloten op dezelfde gas- en elektriciteitsaansluiting kunnen maar weinig profiteren van het prijsplafond. Met het verbruik van meerdere huishoudens op één aansluiting komt het totale verbruik al snel boven de maximale grens van het prijsplafond uit.

Stadsverwarming

Verder kunnen mensen met stadsverwarming minder profiteren van het prijsplafond, omdat ze gebruik maken van gas in plaats van restwarmte. Over het algemeen maken huishoudens met stadsverwarming meer gebruik van stroom, waardoor ze al snel boven het toegestane verbruik van het prijsplafond uitkomen.

Check je termijnbedrag in de app

Extra maatregelen voor hoge energierekeningen

De prioriteit van het kabinet ligt momenteel op het prijsplafond. Daarnaast zijn ze ook bezig met extra maatregelen om ervoor te zorgen dat elk huishouden zijn/haar energierekening kan blijven betalen. Zo ontvangen gemeenten aanvullende middelen van het kabinet om mensen met geldzorgen snel hulp te kunnen bieden. Daarnaast is er tussen het kabinet en energieleveranciers afgesproken dat er vanaf 2023 weer vaste energiecontracten worden aangeboden. Deze extra maatregelen zullen moeten zorgen voor extra zekerheid bij de huishoudens.

Ontdek hoe jij kunt besparen

Het tijdelijke prijsplafond voor gas in 2023 zorgt ervoor dat energierekeningen beter betaalbaar blijven. Echter, is het wel belangrijk om te letten op jouw energieverbruik. Hoe minder je verbruikt, des te lager de energiekosten zijn. Begin daarom vandaag nog met besparen op je energieverbruik.

Ontvang persoonlijk energieadvies