Image

Een dynamisch energiecontract

Wat is het en hoe voordelig is het?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Wanneer je een energiecontract wilt afsluiten heb je keuze uit meerdere opties. Zo kun je kiezen om een vast contract af te sluiten voor meerdere jaren of je kunt kiezen voor een variabel energiecontract. Sinds een paar jaar is hier ook een dynamisch energiecontract bij gekomen. Wat houdt dit contract precies in? Hoe voordelig zijn deze contracten? En wat zijn de risico’s? Wij vertellen je er graag meer over op deze pagina.

Een dynamisch energiecontract is een contract met dynamische (flexibele) prijzen voor elektriciteit en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De prijzen zijn dus pas een dag van tevoren bekend. Voor de elektriciteitsprijzen geldt dat deze van uur tot uur kunnen verschillen en de gasprijs wordt per dag vastgesteld. Het voordeel van dit contract is dat je jouw gebruik kunt aanpassen op momenten wanneer het energietarief op de markt het laagst ligt. En daarnaast betaal je geen risico-opslag aan de energieleverancier, omdat die minder risico loopt met dit contract. Je hebt met dit contract wel meer last van prijsschommelingen op de energiemarkt, dit is met een vast energiecontract niet het geval.

Opbouw dynamische prijzen

Energieprijzen zijn opgebouwd uit verschillende prijscomponenten, zoals leveringskosten (per kWh & per m3), energiebelastingen en netbeheerkosten. Voor zowel de vaste, variabele als dynamische energiecontracten geldt dat de energiebelastingen en netbeheerkosten hetzelfde zijn. Met een dynamisch energiecontract zijn alleen de leveringskosten dynamisch. 

Hoe voordelig is dit contract?

Dynamische energiecontracten zijn het meest voordelig wanneer je stroom of gas gebruikt op momenten dat de marktprijzen het laagst liggen. De tarieven liggen over het algemeen het laagst wanneer er minder vraag is naar energie, zoals vroeg in de ochtend of in de nacht. Daarnaast betaal je geen risico-opslag aan je energieleverancier. Dynamische energie kan dus een stuk voordeliger zijn wanneer je slim omgaat met jouw energie. Houd er wel rekening mee dat je dit niet altijd zelf in de hand hebt. 

Energiekosten in de app

Risico's van een dynamisch energiecontract

Het afsluiten van een dynamisch energiecontract brengt wel risico's met zich mee. Wij hebben de belangrijkste risico's hieronder toegelicht:

Uiteenlopende energierekeningen

Vanwege de constant veranderende energietarieven, kan de energierekening met dit contract de ene maand een stuk hoger of lager zijn dan de andere maand. Zo zullen je energiekosten in de winter een stuk hoger uitkomen, vanwege meer verbruik en hogere marktprijzen. De energierekeningen zijn niet helemaal een verrassing; de meeste aanbieders werken namelijk met vaste voorschotbedragen.

Hogere energieprijzen op de spotmarkt

Door veel vraag naar energie of een crisis kan het voorkomen dat de energieprijzen in de markt een stuk hoger zijn dan gemiddeld. Met een dynamisch energiecontract kan het dan voorkomen dat je dan een erg hoge prijs moet betalen voor je gas of stroom. Met een vast energiecontract merk je niks van deze schommelingen in de markt. 

Heb je slimme meter nodig?

Je bent verplicht om een slimme meter te hebben wanneer je een dynamisch energiecontract wilt aanvragen. Hierbij is het belangrijk dat je de leverancier toestemming geeft om deze meter uit te lezen. De leverancier moet namelijk kunnen inzien op welke momenten jij energie verbruikt om zo de tarieven van dat moment in rekening te brengen.

Slimme meter app

Aanbod op maat

Alle energieleveranciers moeten een persoonlijk aanbod doen wanneer je een energiecontract afsluit. Met een aanbod op maat heb je duidelijk zicht op je jaarlijkse kosten en kun je gemakkelijk verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Aangezien met dynamische energieprijzen de tarieven elke keer verschillen, moeten leveranciers één keer per maand volgens een vaste methode een verwachte inkoopprijs voor de komende 12 maanden berekenen. Zo kun je alsnog een goed beeld krijgen van de verwachte jaarlijkse kosten met dit energiecontract.

Dynamisch energiecontract van ENGIE

Op dit moment bieden wij bij ENGIE nog geen dynamisch energiecontract aan. Wel onderzoeken we de mogelijkheden voor de toekomst. Wil jij er als eerst bij zijn wanneer wij dit contract gaan aanbieden? Download dan alvast onze ENGIE-app. Zo ben jij er zeker van dat je niks mist. Je hoeft geen klant te zijn van ENGIE om gebruik te kunnen maken van onze slimme meter app.

Grip op je energie met de ENGIE-app