Het verbruik van je keukenapparatuur

Het verbruik van je keukenapparatuur

Misschien zet je ‘s ochtends een kop koffie en warm je ontbijt op in de magnetron. Of gebruik je de waterkoker om pasta te koken en de oven om in te bakken. Kortom: je hebt waarschijnlijk verschillende keukenapparatuur die je (bijna) dagelijks gebruikt. Heb je eens nagedacht over hoeveel stroom deze apparaten verbruiken? En of deze apparaten ook stroom verbruiken wanneer ze niet in gebruik zijn? Je leest hier meer over op deze pagina.

Zelf aan de slag

Met een slimme energiemeter kun je in kaart brengen welke (keuken)apparaten veel stroom verbruiken. Deze energiemeter plaats je tussen het stopcontact en het apparaat in. Je kunt vervolgens aflezen hoeveel energie het desbetreffende apparaat verbruikt. Verbruikt het apparaat veel stroom? Dan kun je kijken of je dit verbruik kan verminderen of kun ervoor kiezen om het apparaat te vervangen voor een duurzaam exemplaar.

Is je oude apparatuur aan vervanging toe? Dan kun je bij de aanschaf van nieuwe apparatuur letten op het energielabel. Het label varieert van rood tot (donker)groen. Hoe groener het energielabel, hoe duurzamer het apparaat. Om apparaten goed met elkaar te vergelijken kun je daarnaast letten op het stroomverbruik per keer of per jaar. Dit staat ook bij het energielabel aangegeven en zegt soms net wat meer dan alleen het energielabel.

Je kunt ook zelf de rekensom maken hoeveel jouw huishoudelijke apparatuur verbruikt. Om dit te kunnen doen moet je het vermogen in Watt weten van het apparaat en hoe lang je dit apparaat in gebruik hebt.

Energieverbruik apparaten berekenen

Het verbruik van je magnetron, oven en inductiekookplaat

Hoeveel energie een oven en magnetron verbruiken, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen het energielabel, het formaat en de leeftijd van het apparaat een belangrijke rol. Bij ovens en magnetrons loopt het energielabel van A+++ tot en met D.

Gemiddeld verbruikt een oven ongeveer 2 á 3 kWh per gebruik. Het verbruik van een magnetron ligt een stuk lager. Dit komt mede doordat een magnetron minder lang aanstaat bij gebruik dan een oven. Voor een magnetron kun je uitgaan van een energieverbruik van 0,5 tot 1,5 kWh per uur.

Heb je een oude oven of magnetron met ingebouwde klok? Dan kan het zijn dat deze in verhouding aardig wat stroom verbruikt. Nieuwe magnetrons daarentegen zijn uitgerust met een klokje dat zeer weinig stroom verbruikt.

Van het gas af

Kies je voor een airfryer of frituur

In de afgelopen jaren heeft de airfryer een opmars gemaakt. Om verschillende redenen vervangen huishoudens hun frituur voor de airfryer, zoals het vermijden van frituurolie, de veelzijdigheid van de airfryer en het verbruik. Frituurpannen verbruiken doorgaans 1,5 tot 2,5 kWh aan elektriciteit wanneer deze een uur aanstaat. Airfryers daarentegen verbruiken gemiddeld 1,35 kWh. Hierbij is uitgegaan van een gemiddeld formaat. Er zijn ook XL-varianten van de airfryer op de markt, maar deze verbruiken vanzelfsprekend meer energie.

Koken op inductie

Heb je een inductiekookplaat? Dan heb je al een stap gezet naar een duurzamer bestaan. Een inductiekookplaat is een duurzaam alternatief voor koken op gas. Ook is een inductiekookplaat in verbruik voordeliger dan andere vormen van elektrisch koken, zoals op een klassieke kookplaat. Bij een inductiekookplaat kun je uitgaan van een jaarlijks energieverbruik van 175 kWh.

Kook je nog niet op inductie? Dan kan dit een interessante stap zijn naar gasloos wonen. Het koken op inductie heeft verschillende voordelen. De temperatuur is goed beheersbaar, de plaat zelf wordt niet heet en de kookzone koelt snel af wanneer je klaar bent met koken. Ook is de inductiekookplaat eenvoudig schoon te maken.

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

  • Inzicht in jouw verbruik
  • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
  • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Download de gratis ENGIE-app. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bij ons bent.

Verbruik van een waterkoker en koffiezetapparaat

Bij de echte koffie- en theeliefhebbers zal het koffiezetapparaat en/of waterkoker meerdere malen per dag aangezet worden. Hoeveel energie verbruiken deze apparaten dan?

Koffiezetapparaten komen in diverse uitvoeringen, zoals een filterkoffiezetapparaat of bonenmachine. Het gemiddelde energieverbruik van een standaard koffiezetapparaat ligt tussen de 0,8 en 1,2 kWh, afhankelijk van het model en de capaciteit. Filterkoffiezetapparaten, die vaak worden gebruikt voor het zetten van grote hoeveelheden koffie, hebben over het algemeen een lager energieverbruik in vergelijking met espressomachines of bonenmachines. Dit komt doordat ze eenvoudiger zijn in ontwerp en minder energie nodig hebben om water te verwarmen en door de gemalen koffie te laten stromen. 

Het verbruik van je koffiemachine

Hoeveel verbruikt een Quooker of keukenboiler?

Een kraan waar (kokend) heet water uitkomt: ideaal wanneer je snel kokend water nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het koken of het pakken van een kop thee. De bekendste aanbieder van deze kokendwaterkraan is Quooker, deze naam wordt dan ook veel gebruikt om kokendwaterkranen aan te duiden. Hoeveel je kokendwaterkraan verbruikt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zijn er kokendwaterkranen die continu het water verwarmen maar ook kranen die dit alleen doen wanneer deze in gebruik is. Dit is erg bepalend voor je verbruik. Het energieverbruik van de Quooker varieert van ongeveer 1 á 2 kWh per dag. Je kunt daardoor rekening houden met een variërend stroomverbruik van 365 tot 730 kWh per jaar.

Tips om verbruik van je keukenapparatuur te verminderen

  • Pas de grootte van het apparaat aan op jouw situatie. Een grote oven of magnetron is fijn, maar als je nooit de volledige ruimte benut is een slagje kleiner een betere keuze. Hoe groter je keukenapparatuur, hoe meer stroom deze verbruikt.
  • Een oven met hetelucht-functie is zuiniger dan een elektrische oven. Daarom is het goed om hier op te letten bij de aanschaf.
  • Doe de stekker uit het stopcontact. Sommige apparaten verbruiken veel energie, zelfs wanneer deze niet in gebruik zijn. Dit noemen we sluipverbruik. Verwijder zoveel mogelijk de stekkers van apparaten uit het stopcontact wanneer deze niet in gebruik zijn.
  • Gebruik minder water tijdens het koken. Hoe minder water je gebruikt, hoe sneller het kookt en je minder water verspilt.

Meer over stroom besparen