elektrisch koken, inductie

Elektrisch koken: wat zijn je opties?

We zijn met zijn allen steeds meer bezig om van het gas af te stappen. Er zijn verschillende maatregelen die je in huis kan nemen om minder afhankelijk te zijn van gas, bijvoorbeeld door een elektrische warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen. Deze aanpassingen vragen wel om een investering, een bedrag dat niet elk huishouden kan neerleggen. Er zijn andere mogelijkheden om van het gas af te stappen die laagdrempeliger zijn, zoals het kiezen voor elektrisch koken. We nemen je mee in de voordelen van elektrisch koken en welke mogelijkheden je hebt.  

Waarom kiezen voor elektrisch koken?

Momenteel is het verschil tussen de CO2-uitstoot van koken op gas of elektra niet zo groot, omdat veel elektriciteit die gebruikt wordt nog is gewonnen uit grijze energiebronnen. Echter zal de komende jaren steeds meer groene energie worden opgewekt, waardoor de CO2-uitstoot geleidelijk aan minder wordt. Wek je zelf al groene energie op of ben je klant bij een leverancier van groene energie, zoals ENGIE? Dan is het hebben van een elektrische kookplaat beter voor het milieu. Om huishoudens verder te stimuleren van het gas af te stappen zijn er ook verschillende subsidies die de aanschaf van elektrische producten aantrekkelijker maken. Daarnaast is de belasting op elektriciteit in 2024 licht gedaald, terwijl de belasting op gas is verhoogd. 

Ook is elektrisch koken een veiligere manier van koken. Dit komt omdat er geen sprake is van open vuur. Daarnaast zijn veel elektrische kookplaten ook voorzien van de functie dat ze automatisch uitgaan na inactiviteit. Kook je op een elektrische kookplaat? Dan is het kookoppervlak ook eenvoudig schoon te houden: wanneer je klaar bent met koken kun je de plaat gemakkelijk met een doek afnemen.

Door te kiezen voor elektrisch koken zet je een stap in de goede richting om van het gas af te stappen, maar er zijn meer mogelijkheden om minder gas te verbruiken in jouw woning.

Image

Verschillende manieren elektrisch koken

Elektrisch koken kun je op verschillende manieren doen. Wij zetten de verschillende opties voor je op een rij zodat je alvast kunt bepalen welke manier van elektrisch koken het beste bij je past.

Inductiekookplaat

De inductiekookplaat is een zwarte en vlakke plaat, die wordt verwarmd door middel van elektromagnetische velden. De samenwerking tussen pan en inductieplaat zorgt ervoor dat er warmte wordt gecreëerd. Daarom kan de inductiekookplaat geen hitte afgeven wanneer er geen pan op staat. De inductieplaat zal dan ook vanzelf uitgaan wanneer er geen pan aanwezig is op de pit die aanstaat. Daarom is koken op een inductieplaat ook een veilige manier van koken. Nog een voordeel van koken op inductie is dat deze minder stroom verbruikt dan koken op een keramische of klassieke kookplaat. Echter is de inductiekookplaat wel duurder in aanschaf. De inductieplaat is wel het zuinigst in verbruik, dit komt neer op gemiddeld 175 kWh per jaar (Bron: Milieu Centraal).

Bij de aanschaf van een inductiekookplaat moet je ook rekening houden met je stroomaansluiting, je moet namelijk wel voldoende vrije groepen in je meterkast hebben. Inductiekookplaten komen in verschillende uitvoeringen, waardoor het aantal vrije groepen die nodig zijn kan variëren van 1 tot 3. Heb je niet genoeg? Dan ben je genoodzaakt je meterkast uit te breiden. Om de inductiekookplaat van stroom te voorzien is daarnaast een apart stroomdraad en stopcontact nodig. Deze kosten kunnen neerkomen op ongeveer € 600. Heb je een oudere woning? Dan kan het ook nog zo zijn dat je aansluiting verzwaard moet worden. Dat kan nog ongeveer € 200 aan extra kosten met zich meebrengen. (Bron: Milieu Centraal)
Heb je een pacemaker en wil je op inductie koken? Overleg in dat geval met je cardioloog of het mogelijk is om een inductiekookplaat aan te schaffen. Er bestaat namelijk de mogelijkheid dat de elektrische velden van de inductieplaat de instelling van je pacemaker aanpast. In dat geval is een keramische kookplaat een betere optie.
 

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat lijkt qua uiterlijk veel op de inductiekookplaat. Een keramische kookplaat is voorzien van warmtezones die rood kleuren wanneer ze op temperatuur zijn. De manier waarop de hitte wordt gecreëerd is echter wel anders dan bij het koken op een inductiekookplaat. Een keramische kookplaat is voorzien van een glasplaat, met daaronder een verwarmingselement en infrarood dat door middel van elektriciteit opwarmt. Er is daarom enige tijd nodig voordat je keramische kookplaat de gewenste hitte heeft bereikt. Ook het afkoelen heeft even nodig, ga dus niet gelijk je keramische plaat schoonmaken. Wacht rustig af tot na het eten om de plaat af te nemen. Om een keramische kookplaat aan te sluiten is krachtstroom nodig en voldoende vrije groepen. Inventariseer daarom de mogelijkheden voordat je overgaat tot aanschaf. Een keramische kookplaat verbruikt ongeveer 225 kWh per jaar. (Bron: Milieu Centraal)
 

Klassieke kookplaat

De klassieke elektrische kookplaat is, zoals de naam al verklapt, de elektrische kookplaat die al het langst in de running is. Deze kookplaat is voorzien van een gietijzeren verwarmingselement en geeft warmte af aan de kookplaat. Deze kookplaat is goedkoop in aanschaf, maar is inmiddels wel flink verouderd. De klassieke elektrische kookplaat is daardoor niet de meest energie-efficiënte manier van koken en het duurt relatief lang voordat de kookplaat is opgewarmd of afgekoeld. Een klassieke elektrische kookplaat verbruikt circa 260 kWh per jaar. (Bron: Milieu Centraal)
 

Welke pannen gebruik je met elektrisch koken?

Over het algemeen zijn de meeste pannen te gebruiken met elektrisch koken. Pannen met een redelijk vlakke bodem zijn de beste keuze, omdat dan de hitte zo gunstig mogelijk wordt verspreid. Bij inductie geldt specifiek dat de bodem van de pan voorzien moet zijn van een stalen laag. Dit is bij de meeste pannen het geval. Twijfel je of de laag van staal is gemaakt? Dan kun je een test uitvoeren met een koelkastmagneet. De pan is geschikt voor inductie wanneer de magneet vast blijft plakken aan de bodem.

Verder zijn veel pannen voorzien van een icoon voor welke warmtebron ze geschikt zijn. Door altijd deze iconen te controleren weet je zeker dat je goed zit!

elektrisch koken, inductie

Verschillen inductie, keramisch, klassiek en gas

Om de verschillen per mogelijkheid goed naast elkaar te kunnen houden, kun je de tabel hieronder raadplegen. Zo kun je een beter beeld krijgen welke manier van koken voor jou interessant is.


 Inductie  Keramisch  Gas  Klassiek
Aanschaf Gemiddeld tot hoog Laag tot gemiddeld Laag tot gemiddeld Laag
Verbruik Gemiddeld Bovengemiddeld Gemiddeld Hoog
Reguleren temperatuur Eenvoudig Lastig Eenvoudig Lastig
Snelheid temperatuurontwikkeling Snel Langzaam tot gemiddeld Gemiddeld Langzaam
Schoonmaak en onderhoud Eenvoudig Eenvoudig Wat lastiger Eenvoudig
Veiligheid Hoog Gemiddeld Laag Gemiddeld
Levensduur  10-15 jaar  10-15 jaar  15-25 jaar 10-15 jaar
Bron: Energievergelijk.nl
Fietsen langs windmolens

Elektrisch koken met groene energie van ENGIE

Bij ENGIE leveren we groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. Door te kiezen voor elektrisch koken én groene energie van ENGIE, draag je bij aan het verduurzamen van onze samenleving. Ben je benieuwd naar de energiekosten? Deze kun je eenvoudig binnen één minuut laten berekenen.