Image

Stroomverbruik meter: energie besparen door te meten

Nu de energierekening steeds hoger wordt, is het handig om te kijken hoe je makkelijk kunt besparen. Voordat je kunt besparen op je energiekosten, is het belangrijk om inzicht te hebben in jouw verbruik. Verbruik je gemiddeld veel energie? Dan kun je gaan kijken waar je op kunt besparen. Wellicht zijn er een aantal apparaten in huis die veel stroom verbruiken in de stand-by modus. Dit noemen we ‘sluipverbruik’. In dit artikel vertellen we je hoe je jouw verbruik bij kunt houden met een stroomverbruik meter en geven we je tips om sluipverbruik tegen te gaan. 

Op welke manieren kun je jouw stroomverbruik bijhouden?

Als je op zoek bent naar een geschikte tool waarmee je jouw stroomverbruik bij kunt houden, zijn er diverse opties beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld je verbruik bijhouden door in de meterkast te kijken. Je kunt dan bijvoorbeeld de meterstand noteren en per apparaat testen hoeveel stroom een bepaalde handeling kost. Dit kost je wel een hoop tijd, terwijl het tegenwoordig ook een stuk makkelijker kan. 

De slimme meter

Tegenwoordig vind je in de meeste meterkasten wel een slimme meter. Dit is een apparaat dat je in de meterkast bevestigt. De slimme meter meet dagelijks jouw energieverbruik en stuurt die gegevens rechtstreeks door naar de energieleverancier. Hierdoor hoef je dus zelf niets meer te regelen. Het is ook mogelijk om de slimme meter zelf uit te lezen, door middel van een slimme meter app. In ons artikel over slimme meters vertellen we je hier alles over. Met de slimme meter kun je dus een duidelijk inzicht krijgen in jouw energieverbruik en kijken hoe je kunt besparen op je energiekosten. Echter, je kunt met een slimme meter alleen het volledige energieverbruik inzien. Je kunt hiermee dus niet het stroomverbruik per apparaat meten. 

Energiekosten meten per apparaat

Er bestaan naast de slimme meter dus ook losse meters waarmee je jouw stroomverbruik per apparaat of per stroomgroep kunt meten. Op deze manier kun je meer controle krijgen over je energieverbruik. Je kunt namelijk precies zien welk apparaat of welke stroomgroep de meeste energie verbruikt. Deze stroomverbruikmeters registreren de hoeveelheid stroom die je apparaat verbruikt in de bedrijfs- of stand-bymodus. 

Ook op het gebied van stroomverbruik meters heb je diverse opties. Het principe is hetzelfde: Je steekt het apparaat in het stopcontact en vervolgens zal de meter het stroomverbruik meten. De meeste stroomverbruik meters hebben een schermpje waarop het verbruik per kWh en de stroomprijs per kWh wordt weergegeven. Verder kun je op de meeste modellen de vermogensfactor, frequentie en de spanning aflezen. Er zijn ook slimmere modellen op de markt waarmee je de energiemeter via een app op je telefoon kunt aflezen.

 

Waar moet je op letten als je een stroomverbruik meter aanschaft?

Als je een stroomverbruik meter aan wilt schaffen, is het belangrijk om op een paar dingen te letten. We geven je hieronder een aantal tips:

  • Let goed op het meetbereik van de stroomverbruik meter. Wil je bijvoorbeeld dat de meter bij kan houden wat een apparaat verbruikt in de stand-bymodus? Dan moet de meter een vermogen kunnen meten vanaf ongeveer 0,5 Watt of minder. 
  • Kijk goed naar het gebruiksgemak van de meter. Let er bijvoorbeeld op dat het beeldscherm goed leesbaar is en of je extra functionaliteiten geïntegreerd wilt hebben. Je kunt bijvoorbeeld ook stroomverbruik meters kopen met een kinderslot.
  • Houd ook rekening met het stroomverbruik van de meter zelf. 

Energie besparen: voorkom sluipverbruik

Wanneer je een stroomverbruik meter hebt aangeschaft, kun je makkelijk bijhouden welke apparaten het meeste sluipverbruik hebben. Zo verbruikt een computer bijvoorbeeld al 150 kWh per jaar in de sluipmodus en verbruikt je tv met mediabox rond de 130 kWh per jaar. Ook zijn er natuurlijk apparaten die een stuk minder verbruiken, zoals de wasmachine. Toch tikt het wel aan op je energierekening als je dit bij elkaar optelt. Wel kan het sluipverbruik natuurlijk verschillen per type apparaat en per merk. Nieuwere apparaten hebben bijvoorbeeld al een stuk minder sluipverbruik dan oudere apparaten. 
 
Om je sluipverbruik te verminderen, moet je eerst te weten komen welke apparaten de meeste energie verbruiken. Dit kun je dus onder andere doen met een stroomverbruik meter. Vervolgens zijn er meerdere manieren om dit sluipverbruik te voorkomen. We geven je hieronder 2 tips. 


  • Sluit zoveel mogelijk sluipverbruikers aan op 1 stekkerblok met aan- en uitschakelaar. Op die manier kun je alle apparaten in 1 keer uitschakelen en heb je dus geen sluipverbruik.
  • Maak gebruik van een stand-bykiller. Dit is een apparaatje dat het toestel uitschakelt als het in de stand-bymodus staat.
 

Inzicht in je verbruik met de ENGIE-app

Heb je een slimme meter in je meterkast en wil je grip krijgen op jouw energieverbruik? Dan is de ENGIE-app echt iets voor jou! Deze app is gratis en kan aangesloten worden op jouw slimme meter. De app heeft vele voordelen, zoals:

  • Altijd jouw energiezaken bij de hand
  • Eenvoudig checken of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Je verbruik vergelijken met andere huishoudens 
  • Eenvoudig schakelen tussen meerdere adressen
 
Image