Image

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik ontstaat wanneer apparaten onnodig stroom verbruiken terwijl ze niet actief zijn. Het gaat hierbij om apparaten die op stand-by staan of waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. In dit artikel bespreken we de grootste sluipverbruikers en geven we tips om sluipverbruik te voorkomen. Ontdek hoe je kunt besparen op je energierekening en tegelijkertijd een bijdrage kunt leveren aan een beter milieu.

Welke apparaten zijn sluipverbruikers?

Veel apparaten verbruiken stroom op momenten dat je ze niet gebruikt. Hierbij moet je vooral denken aan apparaten die een stand-by stand hebben. Er zijn ook apparaten die een sluipverbruik hebben, zonder dat je daar veel aan kunt doen. Zoals een cv-ketel. Als je die niet gebruikt staat die op een soort ‘stand-by’, maar die kun je niet uitschakelen. Daarnaast zijn er ook sluipverbruikers die je wel stroomloos zou kunnen maken op momenten dat je ze niet gebruikt, zoals:

 • Modem/router
 • Printer
 • Wasmachine
 • Droger
 • Je PC of laptop
 • Televisie
 • Espressomachine

Bij sommige van deze apparaten is de stand-by stand best handig, vooral als je ze vaak gebruikt. Als je bijvoorbeeld via wifi bestanden naar je printer stuurt, is het misschien handig dat die steeds op stand-by staat. Als je de printer een tijdje niet gebruikt heb je de stand-by stand misschien niet nodig. Zoals 's nachts of in het weekend. De simpelste manier om sluipverbruik in dat geval te voorkomen? Haal de stekker eruit. In de Europese Unie zijn er regels over maximaal energiegebruik van een apparaat op stand-by of uit-stand. Daarom hebben nieuwere apparaten minder sluipverbruik.

Stekkerdoos_energieslurpers

Tips om sluipverbruik te verminderen

 1. Gebruik de uitknop
  Sommige apparaten hebben een stand-by stand, maar ook een uitknop. Dat geldt bijvoorbeeld voor je espressomachine of je TV. Gebruik dan de uitknop om energie te besparen.
 2. Gebruik een stekkerdoos
  Heb je meerdere sluipverbruikers dicht bij elkaar staan? Gebruik dan een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Je kunt dan met één knop alles uitschakelen. Doe dit met apparaten die je vaak samen gebruikt, zoals je TV, decoder en audio installatie.
 3. Trek de stekker eruit
  Dit is de simpelste manier om te zorgen dat er geen stroom wordt gebruikt. Gebruikt je de TV, printer of computer even niet? Strek dan de stekker eruit.
 4. Meten is weten
  Met een stroomverbruikmeter kun je sluipverbruik opsporen. Dat zijn meters die je in het stopcontact doet, en waar je vervolgens de stekker van het apparaat in kunt steken. Je meet dan hoeveel stroom je apparaat gebruikt. Hiermee kun je goed zien welke apparaten jouw grootste sluipverbruikers zijn.

Andere manieren om je verbruik te verminderen

Het tegengaan van sluipverbruik is dus een goede manier om energie te besparen. Daarnaast zijn er nog veel andere dingen die je kunt doen. Door te besparen help je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook het milieu. Ken jij deze bespaartips bijvoorbeeld al?

 • Vervang je oude koelkast door een zuiniger exemplaar

 • Gebruik een spaardouchekop

 • Kies een energiezuinige wasmachine 

Wil je grotere stappen zetten om te besparen? Met een BespaarScan krijg jij advies op maat en kun jij je woning verduurzamen.