Slimme meter app

Lange tijd waren vaste en variabele energiecontracten de enige soorten contracten die werden aangeboden door energieleveranciers. Maar er is ook nog een derde soort energiecontract: het dynamisch energiecontract. Dit energiecontract kan heel voordelig zijn, maar heeft ook een aantal nadelen. Lees hier meer over op deze pagina.

 

Wat is een dynamisch energiecontract?

Bij een dynamisch contract veranderen de tarieven die je betaalt voor gas en stroom regelmatig. Het tarief voor gas verandert elke dag, het tarief voor stroom wijzigt zelfs elk uur. Het is daardoor moeilijk te voorspellen hoe hoog je maandelijkse kosten uitvallen. Energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden proberen een eerlijke verwachting te geven van tarieven die je gaat bepalen, maar er kan geen 100% garantie gegeven worden dat deze tarieven kloppen. Let daarom goed op wanneer je een dynamisch contract met lage voorspelde tarieven aangaat. Hoe lager de verwachte tarieven, hoe hoger het risico dat je achteraf moet bijbetalen. Je betaalt namelijk altijd de werkelijke tarieven in plaats van de voorspelde.

 

Het verschil tussen vast, variabel en dynamisch

Er zijn dus drie verschillende soorten energiecontracten: vast energiecontract, variabel energiecontract en dynamisch energiecontract. We bespreken hieronder kort de verschillen tussen de verschillende contracten.

Vast energiecontract

Wanneer je een vast energiecontract hebt, blijven de tarieven die je betaalt voor gas en stroom gelijk gedurende je contract. De duur van zo’n contract is meestal 1, 3 of zelfs 5 jaar. In die periode heb je zekerheid over de tarieven die je betaalt en hoef je niet om te kijken naar andere contracten. Wanneer de marktprijs van gas en stroom stijgt, ben je dus goedkoper uit met een vast contract. Dit werkt ook andersom, wanneer de marktprijs daalt kan je helaas niet profiteren van een lager tarief. Om een vast contract voortijdig te ontbinden, zul je een opzegboete moeten betalen.

ENGIE biedt vaste energiecontracten met een duur van 1 jaar, die je eenvoudig kunt afsluiten. Een energiecontract bij ENGIE betekent dat je 100% groene stroom geleverd krijgt.

Meer over vaste energiecontracten van 1 jaar

Variabel energiecontract

Bij een variabel energiecontract worden de tarieven voor gas en stroom twee keer per jaar bepaald, namelijk op 1 januari en 1 juli. Het tarief wordt bepaald aan de hand van de marktprijs die op dat moment geldt. Een variabel energiecontract biedt daardoor minder zekerheid. Stijgt de marktprijs, dan zal je maandtarief omhoog gaan. Daalt de marktprijs, dan kun je profiteren van lagere kosten. Een voordeel van een variabel contract is dat je hem op elk moment kunt opzeggen.

Meer over variabele energiecontracten
Teruglevering zonnepanelen in app

Nadelen dynamisch contract

Een dynamisch energiecontract kan heel voordelig zijn, aangezien je jouw verbruik kunt aanpassen op het moment wanneer het energietarief op de markt het laagst ligt. Daarnaast betaal je met een dynamisch energiecontract ook geen risico-opslag aan de energieleverancier.

Een dynamisch energiecontract heeft ook een aantal nadelen. Zo wordt er bij een dynamisch energiecontract geen welkomstkorting gegeven, moet je over een slimme meter beschikken en is de kans groot dat je elke maand een ander maandbedrag betaalt. Hieronder volgen nog enkele andere nadelen van het dynamisch contract:

  • Salderen met zonnepanelen.
    In de zomer wordt vaak meer stroom opgewekt dan nodig is, waardoor je in de winter hiervan kunt profiteren. Het is nog onduidelijk hoe saldering werkt bij huishoudens met zonnepanelen en een dynamisch contract. De overheid is bezig met een nieuwe energiewet waarin vastligt dat je een redelijke prijs ontvangt voor de teruglevering van stroom. Je krijgt dan ongeveer 80% van het kale leveringstarief terug. Dit pakt nadelig uit bij dynamische contracten omdat het kale leveringstarief dan tijdens zomerse dagen op 0 euro kan liggen. Een negatief leveringstarief is ook mogelijk, waardoor je zelf moet bijbetalen.
  • Vaste kosten
    Naast de voorspelde tarieven die gelden bij een dynamisch contract, is het ook van belang om te letten op de vaste kosten die een energieleverancier rekent. De variabele leveringskosten voor gas en stroom zullen uiteindelijk bij alle energieleveranciers gelijk zijn, maar wat je uiteindelijk betaalt kan verschillen vanwege de opslag en vaste leveringskosten.
  • Lastig om verwachte tarieven te voorspellen
    Zoals uitgelegd is het lastig voor energieleveranciers om een juiste voorspelling te doen van de tarieven die uiteindelijk betaald moeten worden. Wanneer de verwachte tarieven laag liggen bij een dynamisch energiecontract, moet je er rekening mee houden dat de kans groot wordt dat je achteraf moet bijbetalen.

 

Kies voor voordeel én zekerheid

Bij ENGIE bieden we (nog) geen dynamische contracten aan. Het is bij ons wel weer mogelijk om een vast energiecontract af te sluiten. Hiermee heb je zekerheid over de tarieven die je betaalt en hoef je dus niet om te kijken naar andere energiecontracten. Wanneer je kiest voor een vast contract bij ENGIE, ontvang je altijd Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas tegen voordelige prijzen. 

Bereken direct jouw maandbedrag