Energiekosten berekenen

Door de overstap naar elektrisch verwarmen verlaag je jouw gasverbruik. Je hebt immers jouw cv-ketel niet meer nodig om jouw woning te verwarmen. De elektriciteitsprijzen liggen lager dan de gasprijs. Grote kans dus dat jouw totale rekening lager uitvalt, maar hoeveel precies? ENGIE laat zien hoe je het verbruik van jouw elektrische verwarming berekent.

Meer over verwarmen met een warmtepomp

Verbruik van elektrische verwarming

Een elektrische verwarming maakt gebruik van elektriciteit om de ruimte waarin deze staat te verwarmen. De ruimte heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken. Hoeveel dit is hangt af van de grootte van de ruimte, de isolatie en de buitentemperatuur. Hoe snel de ruimte daadwerkelijk wordt verwarmd, wordt bepaald door het verwarmingsvermogen.

Comfortabele woning

Verbruik en kosten berekenen

Op elk elektrisch apparaat staat het vermogen vermeld, uitgedrukt in aantal Watt. Dit vind je vaak op het energielabel, de sticker op de achterkant, op de verpakking of in de handleiding. Dit heb je nodig om het verbruik te berekenen. Daarnaast moet je weten hoeveel uur je het apparaat gebruikt, en hoeveel dagen per jaar. Zeer waarschijnlijk heb je de verwarming in de zomer niet nodig, maar in de winter wel. De formule om het jaarlijkse verbruik van jouw elektrische verwarming te berekenen is als volgt:
 
Aantal uren per dag gebruik * aantal dagen per jaar gebruik * (vermogen toestel in watt /1000) = jaarlijkse verbruik elektrische verwarming

Heb je meerdere verwarmingselementen in verschillende ruimtes? Dan bereken je voor elk apparaat apart het verbruik. Als je het totale verbruik in jouw woning wilt weten, dan tel je het verbruik van alle apparaten bij elkaar op.
 
Wat kost het verwarmen van jouw woning? Vermenigvuldig dan het jaarlijkse verbruik met het geldende energietarief en je weet wat je op jaarbasis kwijt bent om jouw woning comfortabel warm te houden.

De voordelen van elektrisch verwarmen

Overstappen van verwarming op gas naar verwarming op elektriciteit brengt een aantal voordelen met zich mee. Door gebruik te maken van elektriciteit om te verwarmen gebruik je minder gas. Dit is beter voor het milieu. De gasprijzen zijn aan het stijgen en de elektriciteitsprijzen aan het dalen, dus dit is ook gunstig voor jouw portemonnee. Zodra je een elektrische verwarming aan zet komt er direct warmte vrij. Dat is anders dan verwarmen via radiatoren; deze hebben namelijk tijd nodig om op te warmen. Daarnaast kun je met elektrisch verwarmen alleen de ruimtes verwarmen die je daadwerkelijk gebruikt. En niet onbelangrijk; in vergelijking met een cv-ketel heeft een elektrische verwarming zo goed als geen onderhoud nodig.

Warmtepomp als hybride oplossing

Met een hybride warmtepomp kun je wel jouw huis verwarmen met elektriciteit, maar hoeft jouw woning niet 100% geïsoleerd te zijn. Dit is een samenwerking tussen een elektrische pomp en een zuinige cv-ketel. De hybride warmtepomp laat op koudere dagen, en voor warm tapwater, alsnog de cv-ketel bijspringen. Door de elektrische ruimteverwarming bespaar je al flink op de kosten van gas.

De voordelen van een warmtepomp

Met een warmtepomp is jouw huis klaar voor de toekomst. Doordat je gasverbruik daalt, verlaag je ook direct je CO2-uitstoot. En wist je dat er subsidie beschikbaar is? Daarmee verkort je de terugverdientijd. Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp? Met de online warmtepompcheck ontdek je binnen enkele minuten of jouw woning geschikt is en wat de kosten en opbrengsten zijn.

Image