Image

Nieuwsgierig naar hoeveel stroom je verbruikt? Of wat het verbruik is van bepaalde apparaten bij je in huis? Inzicht in jouw stroomverbruik vinden we heel belangrijk. Het helpt je om bewust met energie om te gaan en bewuste keuzes te maken. Dat is in jouw eigen belang, maar ook in het belang van ons allemaal. We helpen je dan ook graag verder met het berekenen van jouw stroomverbruik.

Hoe bereken ik mijn stroomverbruik?

Is jouw thuissituatie veranderd? Heb je gezinsuitbreiding gekregen of zijn er juist kinderen de deur uitgegaan? Meer gaan werken of juist minder? Het heeft allemaal een grote invloed op jouw energieverbruik. Als vuistregel kun je aanhouden dat een huishouden van 2 personen een stroomverbruik van 3.000 kilowattuur (kWh) heeft, een huishouden van 4 personen gebruikt gemiddeld 4.050 kWh per jaar (gegevens Nibud 2017).

Bereken jouw energiekosten
Image

Stroomverbruik laten schatten

Maar er spelen meer factoren bij het berekenen van je stroomverbruik. Daarom is het handig om ons te laten berekenen wat jouw stroomverbruik is. Dit kunnen we doen door je verbruik te schatten op basis van 3 vragen over je woonsituatie, gezinssamenstelling en duurzaamheid. Dit is het gemiddelde verbruik dat dan past bij jouw situatie en geeft een goede indicatie van jouw stroomverbruik.

Stroomverbruik berekenen per apparaat

Wil je weten wat het verbruik van een specifiek apparaat is? Er is een aantal methoden om de energieverslinders in je huishouden op te sporen en in toom houden.

Wattage x verbruiksduur

Je kunt natuurlijk het stroomverbruik berekenen door het wattage van het apparaat te vermenigvuldigen met de gebruiksduur. Dit reken je vervolgens om naar kilowattuur. Die kWh vermenigvuldig je dan weer met de energieprijs per kWh om zo de energiekosten van dat specifieke apparaat te bepalen. Een prima methode, maar wel omslachtig omdat je veel moet bijhouden en zelf moet berekenen. Zeker als je nieuwsgierig bent naar het verbruik van meerdere apparaten.

Energiemonitor

Een gebruiksvriendelijker alternatief is het gebruik van een energiemonitor. Met een energiemonitor heb je realtime inzicht in jouw energieverbruik én worden alle apparaten apart gemeten. Bovendien ontvang je een voorspelling van de energiekosten van jouw apparaten. Zo kom je alle energieslurpers op het spoor en houd je grip op je energieverbruik.

Stroomkosten berekenen

Stroomverbruik achterhalen

Ben je al klant van ENGIE? Dan kun je eenvoudig in MijnENGIE en in de gratis ENGIE-app een gedetailleerd overzicht van je verbruik inzien. Bovendien krijg je een voorspelling voor de rest van het jaar. Je hoeft dus niet zelf je verbruik en stroomkosten te bereken en weet je waar je aan toe bent.

Ben je nog geen klant of nog niet zo lang? De simpelste manier om je stroomverbruik te berekenen is om je oude jaarrekeningen er bij te pakken. Is je gezinssamenstelling en woonsituatie niet veranderd? Dan geeft het stroomverbruik van eerdere jaren vaak een prima indicatie.

ENGIE-app

Besparen op je stroomverbruik

Wil je besparen op je stroomverbruik? We hebben een aantal handige tips voor je om te besparen op stroom. Zo verlaag je je maandelijkse energiekosten.

Bespaar op je stroomverbruik
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend