Image

Je kunt zelf eenvoudig het energieverbruik van apparaten berekenen. Ontdek hoeveel energie jouw apparatuur gebruikt. Zo kun je gerichte stappen ondernemen om energie te besparen en je energierekening te verlagen.

Meet zelf hoeveel energie jouw apparaat verbruikt

Bekijk hoeveel energie een specifiek elektrisch apparaat verbruikt met onze rekenformule. Je moet hiervoor 3 dingen weten:

  1. Het vermogen in Watt van het apparaat. Bij nieuwere apparatuur staat het verbruik in Watt vaak op de verpakking of op de achterkant van het apparaat vermeld. Soms is het ook te vinden in de handleiding.
  2. Hoeveel uur per dag gebruik je het apparaat? Een koelkast staat bijvoorbeeld 24 uur per dag aan, maar een stofzuiger niet. Wees bewust dat een aantal apparaten ook energie verbruikt in standby modus, bijvoorbeeld een televisie. Stel dat de televisie 2 uur per dag aanstaat, dat betekent dat hij 22 uur per dag in standby modus energie verbruikt.
  3. Hoeveel dagen per jaar gebruik je het apparaat? Zoals al beschreven, staat een koelkast continu aan, maar een wasmachine gebruik je misschien maar een paar keer per week.

De formule om het jaarlijkse energieverbruik van een apparaat te berekenen is als volgt: aantal uren per dag gebruik * aantal dagen per jaar gebruik * (vermogen apparaat in Watt / 1000) = jaarlijkse energieverbruik apparaat.

Tips om je energieverbruik te verlagen
Image

Rekenvoorbeeld

Voorbeeld 1: een koelkast
Stel, je hebt een koelkast die elke dag aanstaat, elke dag van het jaar. Het vermogen van de koelkast is 18 Watt. Het energieverbruik per jaar van deze koelkast bereken je dan als volgt: 24 * 365 * (18/1000) = 157,68 kWh.

Voorbeeld 2: een stofzuiger
Je gebruikt je stofzuiger 1x per week, 2 uur lang. De stofzuiger heeft een vermogen van 900 Watt. Het energieverbruik op jaarbasis van deze stofzuiger bereken je dan met de formule 2 * 52 * (900/1000) = 93,6 kWh.

Je kunt zo ook het verbruik van de elektrische boiler, elektrische verwarming en van de cv-ketel berekenen.

Kosten berekenen van jouw apparaten

Als je wilt weten wat het energieverbruik van een apparaat kost, dan kun je dat ook simpel berekenen. Je moet daarvoor eerst het verbruik berekenen, zoals hierboven beschreven. Vervolgens vermenigvuldig je het jaarlijkse energieverbruik in kilowattuur met de prijs per kilowattuur. Stel je betaalt 40 cent per kWh en je koelkast verbruikt op jaarbasis 157,68 kWh, dan betaal je € 63,07 per jaar voor het stroomverbruik van je koelkast. De stofzuiger uit bovenstaand voorbeeld kost op jaarbasis dan € 37,44.

Je energierekening verlagen

Als je weet wat je per apparaat betaalt, dan weet je ook waar je het meeste op kunt besparen. Wil je meer tips en adviezen over het verlagen van het verbruik van je huishoudelijke apparaten? Met onze gratis online energiescan ontdek je hoe je kunt besparen. Je krijgt een overzichtelijk beeld van de besparingsmogelijkheden voor jouw woonsituatie. Zo houd je je energierekening onder controle.

Doe de online energiescan
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend