Man_hybride_warmtepomp

Wil je weten hoeveel jouw cv ketel verbruikt? Het verbruik van jouw cv ketel hangt af van het type ketel dat je hebt, hoe zuinig deze is en hoeveel je deze gebruikt. Daarnaast spelen isolatie, het type thermostaat en het type verwarmingselement een rol. In een goed geïsoleerde woning hoeft een ketel minder hard te werken om dezelfde temperatuur te handhaven, aangezien minder warmte verloren gaat door gebrekkige isolatie.

Gas- en stroom-verbruik cv-ketel

Een cv-ketel gebruikt gas om jouw woning en water te verwarmen. Maar wist je ook dat een cv-ketel daarnaast elektriciteit gebruikt? De stroom wordt onder andere gebruikt voor de circulatiepomp. Deze pomp zorgt dat het water vanaf de ketel door de radiatoren en leidingen wordt rondgepompt, en uiteindelijk weer terug naar de ketel. Vroeger zorgde deze pomp voor een hoog energieverbruik van een cv-ketel, maar bij moderne ketels met een A-label of hoger is een zuinige pomp ingebouwd.

Comfortabel huis

Gemiddeld gasverbruik berekenen

In een gemiddelde woning in Nederland wordt zo’n 80% van het totale gas gebruikt door de cv-ketel. Hoeveel gas wordt gebruikt hangt af van het type woning en het bouwjaar. Hoe later het huis is gebouwd, hoe minder gas gemiddeld wordt verbruikt. De oorzaak hiervan is dat moderne woningen beter geïsoleerd zijn dan oudere huizen. Het gemiddelde gasverbruik per jaar per type woning is hieronder vermeld. (Bron: Milieucentraal)

Type woning en gemiddeld gasverbruik per jaar

  • Appartement: 1.000 m3
  • Tussenwoning: 1.350 m3
  • Hoekhuis: 1.580 m3
  • 2-onder-1 kap: 1.800 m3
  • Vrijstaande woning: 2.410 m3

Zuinige cv-ketel

Je hebt ook zelf invloed op het verbruik van jouw cv-ketel. Periodiek onderhoud is belangrijk en zorgt ervoor dat de cv-ketel optimaal blijft werken. Een goed afgestelde cv-ketel is daarnaast veiliger, comfortabeler en zuiniger. De monteur kan op verzoek jouw ketel extra zuinig afstellen en je hierover adviseren. Zo zorg je voor een hoger wooncomfort en geen onverwachte reparaties in de koude wintermaanden!

Gas besparen met je cv-ketel

Wilt je meer weten over jouw gas- en stroomverbruik en tips om zuiniger je woning te verwarmen? Doe dan nu de ENGIE Wijzer en krijg tips om jouw energie- en gasrekening onder controle te houden.

Doe de ENGIE Wijzer