Image

Om de CO2-uitstoot van gasverbruik te compenseren, investeren wij in onze eigen Gold Standard cookstove (kooktoestel) projecten in Eritrea, Ethiopië en China. Met deze projecten voorzien wij de lokale bewoners van schone kooktoestellen, waardoor er tot wel 70% minder hout of houtskool nodig is. Op deze manier dragen onze projecten bij aan minder ontbossing, een betere luchtkwaliteit en wereldwijde CO2-reductie.

Daarnaast dragen onze projecten bij aan de economische en sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen, die dankzij de schone kooktoestellen niet iedere dag uren bezig zijn met hout sprokkelen en koken. We vertellen je graag meer over de impact van onze projecten.

Ethiopië

In 2017 is het verbeterde cookstove project in Mirab Abaya en Chencha in Ethiopië gestart. Naast CO2-reductie, richt het project zich op het verbeteren van de lokale economie en het versterken van de positie van vrouwen. Er worden trainingen gegeven aan twee lokale ondernemersgroepen, bestaande uit vrouwen die leren om de kooktoestellen te maken. Daarnaast krijgen de vrouwen management en financiële trainingen. En al die vaardigheden kunnen zij weer overdragen aan anderen.

Mahlet woont met haar man en drie kinderen in de stad Birbit in de regio Mirab Abaya. Zoals zoveel families in het gebied kookte Mahlet op open vuur en was ze dagelijks uren bezig om hout te verzamelen. Tot dat zij ging deelnemen aan het project.

Image

Eritrea

In Eritrea wonen bijna zes miljoen mensen. De bevolking is zeer afhankelijk van biomassa als brandstof. Deze afhankelijkheid heeft grote gevolgen: ontbossing, verlies van biodiversiteit, bodemverdeling, luchtvervuiling, CO2-uitstoot en bijkomende gezondheidsproblemen door de rook en het urenlange zoeken naar brandhout.

Het doel van het project is om het levensonderhoud van rurale huishoudens in Zoba Anseba in Eritrea te verbeteren en de vraag naar houtbrandstof te verminderen. De vrouwen Tekea en Desey hebben beide meegedaan aan het project. En het heeft een positieve impact op hun leven gehad.

Lees het verhaal van Tekea Lees het verhaal van Desey
Image

China

Het project in China vervangt de kolengestookte cookstoves in één van de armste regio's in China: het Nanyang Danjiang stroomgebied. De nieuwe, schone zonnekokers zorgen voor een jaarlijkse CO2-reductie van 150.000 ton. Zo verbetert dit unieke project de leefomstandigheden van ruim 98.000 huishoudens. Het project draagt bij aan de lokale duurzame ontwikkeling door:

  • Het bieden van een schone en handige manier om aan de energievraag voor de dagelijkse keuken te voldoen
  • Een verbeterde hygiëne binnenshuis
  • Verbeterde leefomstandigheden
  • Het creëren van permanente werkgelegenheid voor de lokale bevolking