Energy_Access_ENGIE
De Wereld van ENGIE

Energy Access: een zonnige toekomst voor Afrika

Voor veel mensen in Afrika is de toegang tot betrouwbare en betaalbare energie nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Vaak zijn gezinnen afhankelijk van kerosinelampen of kaarsen, die niet alleen duur zijn op de lange termijn, maar ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Ook zijn veel  gezinnen afhankelijk van dure, vervuilende dieselgeneratoren. ENGIE Energy Access biedt deze mensen betaalbare en veilige energie. Inmiddels maken al meer dan 20 miljoen mensen in 9 Afrikaanse landen gebruik van de energieoplossingen van ENGIE Energy Access.

 

Breed aanbod van zonne-energie oplossingen

Met meer dan tien jaar ervaring in zonne-energie in Afrika, biedt ENGIE Energy Access een reeks zonne-energieoplossingen. Van eenvoudige zonne-verlichtingskits tot mini-grids die hele dorpen van stroom voorzien. 

Het MySol Grid initiatief, voorheen bekend als ENGIE PowerCorner, begon in 2015 en heeft sindsdien mini-grids ontwikkeld die duizenden gebruikers in afgelegen gebieden van Sub-Sahara Afrika van stroom voorzien. Met 16 werkende MySol Grids en meer dan 300 in de planning, blijft ENGIE Energy Access investeren in deze technologie om het leven in afgelegen gemeenschappen te verbeteren.

Paygo (Pay-as-you-go) software, zoals Paygee van ENGIE, is een systeem dat ondernemers helpt met het opstarten en beheren van betaalsystemen voor zonne-energie. Klanten kunnen hiermee via mobiele betalingen en in termijnen betalen voor hun energiegebruik.

Een ander voorbeeld is het Lolwe Island project, een mini-grid ontwikkeld door ENGIE Equatorial. Dit speciale elektriciteitsnetwerk helpt om meer dan alleen elektriciteit te bieden. Het project helpt de lokale bevolking met schone energie en schoon water. Er is ook een plek waar ruwe materialen worden omgezet in bruikbare producten. Bovendien biedt het project elektrische oplossingen voor vissersboten en motorfietsen om lokale bedrijven te helpen groeien.

 

Impact op de gemeenschap

ENGIE_Tanzania

De energieoplossingen van ENGIE hebben een positieve impact op de levens van miljoenen mensen in Afrika. Zoals Warren, een lasser in Tanzania, die nu dankzij de MySol Grid zijn bedrijf kon uitbreiden en een extra inkomen voor zijn gezin kon genereren. Of Kahim uit Mbeya, die door de toegang tot MySol Grid elektriciteit een watervoorzieningsbedrijf kon opzetten, waarmee hij nu meer dan 60 mensen per dag helpt.

Door samen te werken met lokale gemeenschappen en overheden, en door te investeren in nieuwe technologieën en infrastructuur, blijft ENGIE zich inzetten voor de energietransitie in Afrika.

De Wereld van ENGIE

ENGIE is een wereldleider op het gebied van energie en mobiliteit. Meer dan 96.000 ENGIE medewerkers zetten zich dagelijks in voor een groenere toekomst voor ons allemaal. Zo werken we in Nederland aan waterstof, batterijopslag en groen gas

In een reeks artikelen lees je wat ENGIE wereldwijd doet om de energietransitie te versnellen én te verbeteren. We nemen  je mee langs de meest spraakmakende, innovatieve en impactvolle projecten van ENGIE.

Van zonne-energie in Afrika tot elektrisch rijden in Europa en van drijvende windmolens in Korea tot grootschalige batterijopslag in Australië.

Welkom in De Wereld van ENGIE.

ENGIE Research and Development