Image
Een duurzaam alternatief voor aardgas

Groen Gas

Met de productie van groen gas helpt ENGIE huishoudens, transport en industrie CO2-neutraal te worden. Dat doen we op veel plaatsen in Europa - ook hier in Nederland.

Waarom is groen gas nodig?

In Nederland wordt hard gewerkt aan de energietransitie, waarbij we van fossiele energiebronnen geleidelijk overstappen op schonere en duurzamere alternatieven. Dat is ook het geval met aardgas. Miljoenen Nederlanders gebruiken nog dagelijks aardgas om te koken en om woningen en kantoren te verwarmen. Groen gas is een van de opties om de rol van aardgas in deze situaties terug te dringen. Bovendien kan groen gas in de vorm van bio-LNG (vloeibaar gemaakt groen gas) de transportsector verduurzamen.

De overheid erkent de belangrijke rol die groen gas speelt in de energietransitie. Daarom komt er onder meer een bijmengverplichting voor de energiesector. Dat betekent dat een bepaald percentage van het gas dat door Nederlandse leidingen stroomt vanaf dat moment groen gas moet zijn. In het Klimaatakkoord is de doelstelling vastgelegd om in 2030 in Nederland 1.6 miljard kuub groen gas te produceren. Naar verwachting wordt in 2026 de bijmengverplichting van kracht, waarmee de Nederlandse overheid de verplichting oplegt dat in 2030 zo'n 20 % van het gas in het leidingnetwerk bestaat uit groen gas.

De voordelen van groen gas

Groen gas kan aardgas één op één vervangen. Hierdoor zijn bijvoorbeeld geen extra aanpassingen nodig in huishoudens – de aansluiting en gasmeter blijven ongewijzigd. Er zijn echter meer redenen waarom groen gas een uitstekend alternatief voor aardgas is.
  • Veilig                                                             De grootschalige productie van groen gas is veilig en gebeurt met moderne technieken.

  • Circulair                                                                                               Groen gas wordt gemaakt van biologische reststromen en ook de reststoffen na gasproductie kunnen worden hergebruikt.

  • Haalbaar                                 Grootschalige productie van groen gas is binnen afzienbare termijn haalbaar.

Hoe wordt groen gas gemaakt?

Aan de basis van groen gas ligt het natuurlijke proces vergisting. In dit proces worden organische reststromen omgezet in biogas door het toevoegen van warmte en bacteriën. We nemen je stap voor stap mee:

  1. Mest en organische reststromen worden naar een vergistingstank gepompt. Reststromen bestaan onder meer uit dierlijke mest, graanresten en bietenpuntjes. Deze reststromen worden ook wel feedstock genoemd.
  2. De feedstock wordt in de vergistingstank opgewarmd tot 40 graden Celcius in een omgeving zonder zuurstof. Dit creëert ideale omstandigheden voor de aanwezige bacteriën om het vergistingsproces in gang te zetten.
  3. Tijdens het vergistingsproces ontstaat biogas, dat continue afgezogen wordt en via leidingen naar een gasopwerkingsinstallatie wordt geblazen.
  4. In de gasopwerkingsinstallatie wordt het biogas gezuiverd tot het dezelfde kwaliteit en een soortgelijke samenstelling heeft als aardgas. Na het opwerkingsproces noemen we het groen gas.
  5. Tijdens het opwerkingsproces wordt onder meer CO₂ uit het biogas gehaald. Dit wordt gebruikt in onder meer de glastuinbouw, waar CO₂ een belangrijke grondstof is voor de groei van planten.
  6. Wanneer het biogas uit de feedstock gehaald is, blijft er digestaat over in de vergistingstank. Dit wordt verwerkt tot meststof voor de landtuinbouw.

Wil je meer weten over over de productie van groen gas? Bekijk de infographic voor een uitgebreide uitleg.

Roadmap groen gas

Wist je dat...

groen gas vergister

…Groen gas CO2-neutraal is en de installaties veilig zijn?

De CO2 die tijdens het omzetten van biogas naar groen gas vrijkomt, kan bovendien vloeibaar worden gemaakt voor gebruik in de koelindustrie en glastuinbouw.  De productie van groen gas is veilig en gebeurt met de meest moderne technieken. Er gelden strenge veiligheidsregels in groen gasinstallaties. Bovendien maken professionele installaties gebruik van uitgebreide technische maatregelen om geur te voorkomen, zoals biobedden, chemische luchtwassers .

groengas-aanlevering-truck

…Feedstock aan hoge standaarden moet voldoen?

Alle reststromen moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen, of het nu dierlijke mest betreft, bietenpuntjes, cacaodoppen, of restanten uit de melkindustrie. Er wordt daarom volop gecontroleerd. Zo hebben alle mestvrachtwagens niet alleen monsterzakjes bij zich, maar zijn ze ook uitgerust met automatische monsterapparatuur die niet van buitenaf te beïnvloeden is. Ook op alle andere reststromen worden steekproeven uitgevoerd door de groen gasproducenten zelf, maar ook door instanties als de NVWA. Van alle leveringen wordt bovendien een gedegen administratie bijgehouden en gaan de analyses van alle vrachten naar de RVO.

groengas-graanresten

…We nog veel meer groen gas kunnen maken dan we nu doen?

Groen gas ontstaat na het vergisten van biologische reststromen. Dit proces kan op meerdere manieren; er is sprake van mono-vergisting als er maar één soort reststroom wordt gebruikt, zoals alléén mest of alléén plantaardige resten. Wanneer mest in combinatie met andere reststromen wordt vergist (bijvoorbeeld 70 % mest en 30 % overige duurzame reststromen uit bijvoorbeeld de landbouw) dan noemen we dat co-vergisting.

Bekijk onze podcast over groen gas

In één van de afleveringen van de ENGIEtransitie podcastserie wordt ingegaan op groen gas. Wat is groen gas nu eigenlijk? Hoe en uit wat wordt het geproduceerd? Bij welke temperaturen zijn de bacteriën optimaal aan het werk en hoe duurzaam en circulair is het proces? Helpt groen gas de energietransitie ook echt vooruit? In deze podcast het antwoord op deze en vele andere vragen over groen gas.