Artificial_Intelligence_ENGIE
De Wereld van ENGIE

Artificial intelligence in de energiemarkt

Voorspellingen voor de toekomst

Bij ENGIE werken we aan de energie van morgen door vernieuwende ideeën vandaag te onderzoeken en te ontwikkelen. In vier speciale onderzoekslabs in Parijs, Singapore, Lyon en België werken meer dan 500 onderzoekers uit 27 landen dagelijks aan projecten zoals groen gas, waterstof, slim energiebeheer, robots en nanotechnologie.

We hebben een duidelijke visie: we bouwen aan een toekomst met minder uitstoot. Dit doen we samen met onze teams en externe partners. We werken aan oplossingen voor nu én voor later.

Daarnaast investeren we in jonge, innovatieve bedrijven die de energiewereld willen veranderen. Ons investeringsfonds ENGIE New Ventures heeft een budget van €180 miljoen. Daarmee helpen we  bedrijven om hun technologieën en ideeën te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Tot nu toe hebben we wereldwijd €125 miljoen geïnvesteerd in meer dan 20 bedrijven en startups.

Eén van de terreinen waarop de onderzoeksteams van ENGIE actief zijn, is Artificial Intelligence (AI). In de wereld van ENGIE helpt AI ons bij het sneller en accurater beoordelen van geschikte locaties voor zonne- en windparken door het analyseren van weer- en klimaatgegevens. Ook gebruiken we AI om oude opslaglocaties in kaart te brengen en te documenteren, wat nuttig is voor het onderhoud en beheer ervan. Tot slot helpt AI ons om het energieverbruik van onze klanten beter te voorspellen. Door het analyseren van grote hoeveelheden data, kunnen we beter inschatten hoeveel energie er nodig is en waar deze het beste kan worden opgewekt en geleverd. Zo werken we efficiënter en kunnen we onze klanten beter van dienst zijn.

AI_wind_ENGIE

Unieke samenwerking met Google

In 2022 zijn ENGIE en Google Cloud de samenwerking aangegaan om de waarde van ENGIE's windportfolio op korte termijn te optimaliseren en de energietransitie te versnellen. Deze AI-oplossing voorspelt hoeveel windenergie waar en voor welke prijs wordt verkocht. Dit is uitdagend omdat de vraag op de korte-termijn-energiemarkten moeilijk is te voorspellen en het aanbod van windenergie schommelt vanwege wisselende windproductie.

Om dit aan te pakken, verzamelt, bewaart en analyseert het systeem grote hoeveelheden gegevens uit diverse bronnen. De AI-oplossing gebruikt krachtige, schaalbare technologie en geavanceerde machine learning om waarde uit de gegevens te halen en besluitvorming te ondersteunen. Het project kan wereldwijd van invloed zijn, aangezien er talloze gigawatt aan windmolenparken over de hele wereld zijn die kunnen profiteren van verbeterde AI-voorspellingen.

De Wereld van ENGIE

ENGIE is een wereldleider op het gebied van energie en mobiliteit. Meer dan 96.000 ENGIE medewerkers zetten zich dagelijks in voor een groenere toekomst voor ons allemaal. Zo werken we in Nederland aan waterstof, batterijopslag en groen gas

In een reeks artikelen lees je wat ENGIE wereldwijd doet om de energietransitie te versnellen én te verbeteren. We nemen  je mee langs de meest spraakmakende, innovatieve en impactvolle projecten van ENGIE.

Van zonne-energie in Afrika tot elektrisch rijden in Europa en van drijvende windmolens in Korea tot grootschalige batterijopslag in Australië.

Welkom in De Wereld van ENGIE.

ENGIE Research and Development