Nederlandse zonne-energie

Wanneer je een energiecontract afsluit sta je voor de volgende vraag: kies je voor een vast contract of een variabel contract? Vanwege de stijgende stroom- en gasprijzen zijn er voor een lange tijd geen vaste energiecontracten aangeboden door energieleveranciers. Er zijn inmiddels al wat oplossingen gevonden om het gastekort op te vullen. Zo worden er alweer voor een langere periode vaste contracten voor gas en stroom aangeboden. Lees hier meer over deze vast energiecontracten.

Verschil vast en variabel contract

Om te bepalen of je een vast of variabel energiecontract wil afsluiten is het goed om de verschillen te weten tussen beide contracten. 

Variabel energiecontract

Wanneer je kiest voor een variabel contract, dan kan de energieleverancier gedurende het contract de prijzen voor gas en stroom aanpassen. Vaak gebeurt dit 2 tot 4 keer per jaar. Deze schommeling in prijs kan ontstaan doordat de marktprijs verandert en kan zowel positief als negatief uitpakken. Daalt de marktprijs, dan ga je minder betalen voor gas en stroom. Wanneer de marktprijs stijgt, ga je meer betalen. Een variabel contract geldt voor onbepaalde tijd, waardoor je op elk moment kunt besluiten om je contract op te zeggen en over te stappen naar een andere energieleverancier.

Vast energiecontract

Een vast energiecontract sluit je vaak voor 1 of 3 jaar af. De prijs die je betaalt voor stroom en gas wordt vastgesteld op het moment dat je het energiecontract afsluit. Als tijdens je contract de marktprijs van gas en stroom fluctueert, heeft dit geen invloed op de prijs die jij betaalt. Wanneer je een vast energiecontract afsluit, moet je er wel rekening mee houden dat je vastzit aan dit contract voor de afgesproken periode. Wanneer je vroegtijdig het contract wilt afbreken, moet je een boete betalen. Bij ENGIE bieden we naast onze 1-jarige energiecontracten, nu ook 3-jarige energiecontracten aan. Dit biedt nog meer zekerheid. Bovendien profiteer je hiermee van lagere tarieven.

Voor- en nadelen vast contract gas en stroom

Er zijn verschillende voor- en nadelen te bedenken voor het vaste energiecontract. Ga voor jezelf na welke factoren voor jou het zwaarst meewegen en welk contract dus voor jou geschikt is. 

Voordelen vast contract

  • Wanneer je kiest voor een vast contract voor stroom en gas, kan de prijs die je betaalt niet ineens stijgen. Wanneer de marktprijs van gas en elektriciteit stijgt, blijf jij hetzelfde betalen.
  • Een vast energiecontract geeft je zekerheid. Gedurende het contract hoef je je niet druk te maken om een stijgende marktprijs.
  • Met name bij een vast contract voor 3 jaar komt het vaak voor dat de tarieven voor gas en elektriciteit lager liggen dan bij een variabel contract. Omdat je een contract aangaat voor langere periode worden er ook weleens aantrekkelijke kortingen aangeboden.

Nadelen vast contract

  • Een vast energiecontract betekent dat je een vaste prijs betaalt voor gas en elektriciteit gedurende je contract. Wanneer de marktprijs tijdens je contract daalt, ga je helaas niet minder betalen voor je gas en stroom.
  • Met een vast contract ben je minder flexibel. Je kunt niet zomaar overstappen naar een andere energieleverancier.
  • Wanneer je tussentijds afziet van je vaste energiecontract, zul je een opzegboete moeten betalen. 

Vast contract gas en stroom bij ENGIE

Een vast energiecontract voor gas en stroom kun je gemakkelijk afsluiten bij ENGIE. Zo kun je bij ons kiezen uit een 1 of 3 jarig energiecontract. Bereken je maandbedrag en kom te weten wat jij gaat betalen. Bij ENGIE weet je in ieder geval zeker dat je groene stroom uit Nederland geleverd krijgt tegen een eerlijke prijs.