Comfortabel wonen

Heb jij een vast energiecontract en wil je vroegtijdig overstappen naar een ander energiecontract? Dan is er een grote kans dat je een opzegboete energie moet betalen. Wat houdt deze opzegboete precies in? Waarom moet jij eigenlijk betalen voor deze boete? En wat is de hoogte van de boete? Je leest het op deze pagina.

Wat houdt de opzegboete energie in?

De opzegboete energie is een boete die je moet betalen wanneer je een contract met een vaste looptijd vroegtijdig wilt stoppen. Het is dus belangrijk om bij het afsluiten van een nieuw energiecontract rekening te houden met het soort contract en de looptijd van het contract. Een variabel energiecontract kun je altijd opzeggen. Hiervoor hoef je geen boete te betalen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. Bij het vroegtijdig beëindigen van een vast contract met een looptijd van één of meerdere jaren, moet je in de meeste gevallen een boete betalen.

Waarom betaal je een boete?

De opzegboete energie is een boete die je moet betalen wanneer je een contract met een vaste looptijd vroegtijdig wilt stoppen. Het is dus belangrijk om bij het afsluiten van een nieuw energiecontract rekening te houden met het soort contract en de looptijd van het contract. Een variabel energiecontract kun je altijd opzeggen. Hiervoor hoef je geen boete te betalen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. Bij het vroegtijdig beëindigen van een vast contract met een looptijd van één of meerdere jaren, moet je in de meeste gevallen een boete beWanneer je vroegtijdig je contract wilt opzeggen, pleeg je contractbreuk. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract reserveert de energieleverancier een bepaalde hoeveelheid energie. De leverancier gaat ervan uit dat jij voor een bepaalde periode klant blijft. Wanneer je als afnemer ervoor kiest om vroegtijdig het contract op te zeggen, kan de leverancier tegen onvoorziene kosten aanlopen. Om deze kosten te compenseren brengt de leverancier vaak een boete in rekening. 

ENGIE Klantenservice

Hoogte opzegboete energie

De hoogte van de boete voor het opzeggen van je energiecontract is afhankelijk van het soort contract en de resterende looptijd. Wat goed is om te weten, is dat de opzegboete voor huishoudens verschilt per energieleverancier. Deze boete mag nooit hoger zijn dan € 250,-. In de tabel hieronder zie je een overzicht van de maximale boete die je moet betalen op basis van je resterende looptijd. Deze bedragen gelden voor zowel stroom als gas. De leverancier mag maximaal het dubbele bedrag vragen wanneer je zowel je gas als stroom opzegt. 

Resterende looptijd contract Maximale boete per product (gas of stroom)  Maximale totale boete 
Korter dan 1,5 jaar  € 50,-  € 100,- 
1,5 tot 2 jaar  € 75,-  € 150,- 
2 tot 2,5 jaar  € 100,-  € 200,- 
Langer dan 2,5 jaar  € 125,-  € 250,- 

Tot wanneer mag de leverancier een boete in rekening brengen?

Wanneer je jouw energiecontract vroegtijdig opzegt, moet je energieleverancier zo snel mogelijk de opzegboete energie in rekening brengen. Dit moet uiterlijk bij de eindafrekening in rekening worden gebracht. Deze ontvang je binnen 6 weken na jouw overstap.

Overstappen energiecontract zonder boete 

Er zijn een aantal situaties waarin je jouw energiecontract kunt opzeggen zonder een boete te hoeven betalen. Het beste moment om over te stappen is op of net voor de einddatum van je energiecontract. Ook kun je jouw contract opzeggen na de einddatum van je vaste contract. Wanneer je jouw contract niet stopzet na de looptijd wordt die automatisch verlengd. Op dat moment betaal je een variabel tarief in plaats van een vast tarief. Vanaf dit moment kun je zonder een boete te hoeven betalen je contract opzeggen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen.

Nieuwe regels vroegtijdig opzeggen contract 2023

Er wordt op dit moment gekeken naar een aanpassing in de opzegboete energie. Zo zal de afnemer van energie bij het vroegtijdig openbreken van het contract in de loop van 2023 een boete betalen die gelijk is aan het verlies van de energieleverancier. De leverancier maakt verlies, omdat hij energie heeft ingekocht en jij dit niet meer gaat afnemen. De boete zal dus berekend worden op basis van het aantal kWh’s stroom en kuub (m3) voor gas die je nog zal verbruiken tot het einde van de contractduur. Hoe dit er precies uit gaat zien is nog niet bekend.

Voordelige en 100% groene stroom

Ben jij op zoek naar duurzame en voordelige energie? Dan ben je bij Engie aan het juiste adres. Bij ons ontvang je altijd Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen. Het aanvragen van energie lijkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. Vul je postcode en huisnummer in en begin direct met je energie-aanvraag. Binnen 3 minuten heb je het geregeld.

Direct energie aanvragen