Comfortabel wonen

Heb jij een vast energiecontract en wil je vroegtijdig overstappen naar een ander energiecontract? Dan is er een grote kans dat je een opzegboete energie moet betalen. Wat houdt deze opzegboete precies in? Waarom moet jij eigenlijk betalen voor deze boete? En wat is de hoogte van de boete? Je leest het op deze pagina.

Wat houdt de opzegboete energie in?

De opzegboete energie is een boete die je moet betalen wanneer je een contract met een vaste looptijd vroegtijdig wilt stoppen. Het is dus belangrijk om bij het afsluiten van een nieuw energiecontract rekening te houden met het soort contract en de looptijd van het contract.

Een variabel energiecontract kun je altijd opzeggen. Hiervoor hoef je geen boete te betalen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen.

Waarom betaal je een boete?

Wanneer je vroegtijdig je contract wilt opzeggen, pleeg je contractbreuk. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract reserveert de energieleverancier een bepaalde hoeveelheid energie. De leverancier gaat ervan uit dat jij voor een bepaalde periode klant blijft. Wanneer je ervoor kiest om vroegtijdig het contract op te zeggen, kan de leverancier tegen onvoorziene kosten aanlopen. Om deze kosten te compenseren brengt de leverancier vaak een boete in rekening. 

ENGIE Klantenservice

Hoogte opzegboete energie

De hoogte van de opzegboete hangt onder andere af van wanneer je je vaste energiecontract hebt afgesloten: voor of na 1 juni 2023. Sinds 1 juni 2023 gelden er namelijk nieuwe regels voor nieuwe vaste energiecontracten die vanaf dan zijn afgesloten. De hoogte van de boete voor vaste contracten die zijn afgesloten vóór blijft gelijk. De boete is dan alleen afhankelijk van hoe lang je contract nog loopt (resterende looptijd).

In de tabel hieronder zie je een overzicht van de maximale boete die je moet betalen op basis van je resterende looptijd. Dit geldt dus alleen voor vaste contracten afgesloten voor 1 juni 2023. Deze bedragen gelden voor zowel stroom als gas. De leverancier mag maximaal het dubbele bedrag vragen wanneer je zowel je gas als stroom opzegt. 

Resterende looptijd contract Maximale boete per product (gas of stroom)  Maximale totale boete 
Korter dan 1,5 jaar  € 50,-  € 100,- 
1,5 tot 2 jaar  € 75,-  € 150,- 
2 tot 2,5 jaar  € 100,-  € 200,- 
Langer dan 2,5 jaar  € 125,-  € 250,- 

Tot wanneer mag de leverancier een boete in rekening brengen?

Wanneer je jouw energiecontract vroegtijdig opzegt, moet je energieleverancier zo snel mogelijk de opzegboete energie in rekening brengen. Dit moet uiterlijk bij de eindafrekening in rekening worden gebracht. Deze ontvang je binnen 6 weken na jouw overstap.

Opzegboete vanaf 1 juni 2023

Vanaf 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels voor de opzegvergoeding. De hoogte van de opzegboete is dan voor iedereen verschillend. Uiteraard betaal je alleen een opzegvergoeding als je een contract met een vaste looptijd (1 of 3 jaar) voor het einde van de looptijd beëindigd. Bij het bepalen van de opzegboete kijken we naar de tarieven die je nu betaalt, de tarieven van dit moment (we noemen dit het referentietarief) en de hoeveelheid kWh stroom en kubieke meter gas die je naar verwachting nog zou verbruiken in de rest van je contractperiode. Hoe dat precies werkt, zie je in deze video.

Overstappen energiecontract zonder boete 

Er zijn een aantal situaties waarin je jouw energiecontract kunt opzeggen zonder een boete te hoeven betalen. Het beste moment om over te stappen is op of net voor de einddatum van je energiecontract. Ook kun je jouw contract opzeggen na de einddatum van je vaste contract. Wanneer je jouw contract niet stopzet na de looptijd wordt die automatisch verlengd. Op dat moment betaal je een variabel tarief in plaats van een vast tarief. Vanaf dit moment kun je zonder een boete te hoeven betalen je contract opzeggen. Houd wel rekening met een opzegtermijn van 30 dagen.

Voordelige en 100% groene stroom

Ben jij op zoek naar duurzame en voordelige energie? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ons ontvang je altijd Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen. Het aanvragen van energie lijkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. Vul je postcode en huisnummer in en begin direct met je energie-aanvraag. Binnen 3 minuten heb je het geregeld.

Direct energie aanvragen