Windmolens winter

Hoe vergelijk je leveranciers van elektriciteit?

Wanneer je energiecontract afloopt, is het tijd om over te stappen. Je kunt hierbij kiezen voor een nieuwe elektriciteitsleverancier of je kunt een nieuw contract afsluiten bij je huidige leverancier. Als je op zoek gaat naar nieuwe leveranciers voor elektriciteit, zijn er diverse dingen waar je op moet letten. Zo kun je kijken naar de prijs, maar ook naar eventuele welkomstkortingen of andere kortingen. In dit artikel vertellen we je over de diverse soorten energiecontracten en geven we je tips met betrekking tot het overstappen. 

Wat is een elektriciteitsleverancier?

Een elektriciteitsleverancier is, de naam zegt het al, een partij die elektriciteit aanbiedt. Dit doen ze op grote schaal tegen een bepaalde prijs. Leveranciers van elektriciteit leveren stroom waarmee je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld elektrische apparaten en verlichting. Dit wordt ingekocht bij een zogenaamde producent die de energie opwekt. Sommige leveranciers van elektriciteit zijn producent van hun eigen stroom, zoals ENGIE. Naast stroom bieden de meeste elektriciteitsleveranciers ook gas aan. Iedere leverancier biedt diverse energiecontracten aan, vaak met een verschillende looptijd. Meestal varieert die looptijd tussen de 1 en 3 jaar, maar soms worden er ook contracten aangeboden van 5 jaar. Hoe langer de looptijd van een contract, hoe lager de prijs meestal is. Wanneer je namelijk voor een langere looptijd kiest, heeft de leverancier ook meer zekerheid. 

Welke soort contracten bestaan er?

Er zijn 2 typen energiecontracten waaruit je kunt kiezen:

 • Een vast contract
 • Een variabel contract

Bij een vast energiecontract, betaal je gedurende je contract steeds hetzelfde tarief. Dit tarief zet je als het ware vast voor een langere periode. Het voordeel van dit type contract is dat je gedurende jouw contract precies weet wat je uitgeeft aan gas en stroom. Dit kan bijvoorbeeld gunstig zijn wanneer je van tevoren weet dat de prijzen gaan stijgen. Momenteel schommelen de energietarieven enorm, wat onder andere door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland komt.

Veel energieleveranciers bieden momenteel ook geen vaste contracten meer aan, wegens de onzekerheid in de prijzen. Sinds 2022 kun je bij de meeste aanbieders alleen een variabel contract afsluiten. Dit houdt in dat je maandelijkse tarief kan veranderen door stijgingen of dalingen in de gas- en stroomprijzen. Vaak worden deze prijzen aangepast rond 1 januari en 1 juli. Als je kiest voor een variabel contract, profiteer je van prijsdalingen. Echter, als de prijzen omhoog schieten, kan dit ook weer nadelig werken. Wel is het zo dat je met een variabel contract altijd kunt overstappen naar een andere aanbieder. Bij een contract met vaste tarieven kan dit niet en moet je eerst de looptijd van het contract afmaken. Doe je dit niet? Dan krijg je bij de meeste aanbieders een boete. Bij het afsluiten van een nieuw contract kun je het beste kijken naar de huidige situatie en de prijzen op dat moment.

 
landschap rivier

Leveranciers elektriciteit vergelijken: waar moet  je op letten?

Wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste leverancier van elektriciteit en gas, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Het is handig om hierbij gebruik te maken van een vergelijkingswebsite waar je diverse elektriciteitsleveranciers kunt vergelijken. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan de prijs, het type energiecontract en de duur van het contract. We geven je hieronder een aantal tips voor het maken van de juiste keuze.

 

 • Enkel of dubbeltarief 
  Als het om de levering van stroom gaat, kun je kiezen uit enkel- en dubbeltarief. Enkeltarief houdt in dat je de hele dag stroom geleverd krijgt tegen hetzelfde tarief. Dubbeltarief houdt in dat je tijdens daluren stroom geleverd krijgt tegen een gereduceerd tarief. Dubbeltarief is echter alleen mogelijk met een dubbele meter. Kijk goed naar jouw verbruik en check of je een dubbele meter hebt. Bepaal op basis daarvan wat voor jou de goedkoopste leverancier van gas en elektriciteit is.
 • Let op de vaste kosten
  Op de energierekening vind je vaste kosten en variabele kosten. Variabele kosten zijn de kosten die je betaalt voor de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Dit is dus afhankelijk van je verbruik. Vaste kosten betaal je altijd, maar deze kunnen wel per leverancier verschillen. Sommige leveranciers rekenen bijvoorbeeld hoge vaste kosten en een lager tarief voor de variabele kosten. Dit kan voordelig zijn als je veel verbruikt. Kijk daarom goed naar je verbruik en bepaal zo wat voor jou de beste optie is.
 • Kijk naar eventuele kortingen 
  Veel leveranciers van elektriciteit bieden bijvoorbeeld welkomstkortingen aan. Dit kan weer iets schelen op je energierekening.
 • Variabele prijzen
  Wanneer je kiest voor een variabel contract mag de leverancier meerdere keren per jaar het tarief veranderen. Meestal gebeurt dit rond 1 januari en 1 juli, maar het kan ook afwijken. Informeer hiernaar en kijk ook hoe lang deze prijs nog geldig is. 
 • Het type stroom
  Als je een contract afsluit kun je kiezen uit grijze en groene stroom. Groene stroom is duurzaam opgewekt en grijze stroom niet. Veel Nederlanders kiezen tegenwoordig voor groene stroom. Als je zonnepanelen hebt, moet je leverancier rekening houden met wat je teruglevert. Houd hier rekening mee als je elektriciteitsleveranciers gaat vergelijken.
 • Let goed op de voorwaarden 
  Krijg je bijvoorbeeld een boete als je niet op tijd betaalt? En kun je zonder kosten overstappen? 
 • Kijk naar de betrouwbaarheid 
  Leveranciers van elektriciteit en gas zijn verplicht aan te geven wie ze zijn, zodat je direct weet of de partij betrouwbaar is. Zo moeten ze bijvoorbeeld een vergunning hebben van de ACM, wat aantoont dat zij aan verschillende regels voldoen. Het kan ook zijn dat zij een vergunning hebben onder een andere naam. 

 

De voordelen van overstappen naar ENGIE

Als je overstapt naar ENGIE, kies je voor duurzaam. Wij leveren namelijk Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas. Onze tarieven zijn altijd scherp, omdat wij onze energie zelf opwekken door middel van onze eigen zon- en windparken in Nederland. Deze parken liggen verspreid over heel Nederland en voorzien duizenden huishoudens van stroom. Naast Nederlandse groene stroom biedt ENGIE nog veel meer voordelen. Zo hebben we een handige app waarmee je gemakkelijk jouw verbruik bij kunt houden. Ook kun je in de ENGIE-app jouw verbruik vergelijken met andere huishoudens. Overstappen is erg eenvoudig:

 1. Vraag je energie aan door middel van onze berekening.
 2. Ontvang een bevestiging van je aanvraag in de mail.
 3. Na 2 dagen krijg je een bevestiging van je contract via de mail. Je hebt vervolgens een bedenktijd van 14 dagen.
 4. Het opzeggen van je huidige energiecontract regelen wij.
 
Image