Verwarming

De actuele gasprijs

Zoals je waarschijnlijk de afgelopen tijd wel mee hebt gekregen zijn de gasprijzen enorm de lucht in geschoten. Om ervoor te zorgen dat je straks niet teveel betaalt, is het daarom des te belangrijker dat je goed op de hoogte blijft. Ben jij benieuwd waaruit de gasprijs is opgebouwd? Of wil je meer weten over de actuele gasprijs en de gasprijzen van de toekomst? Lees dan snel verder.

Bekijk onze actuele gasprijzen

Opbouw gasprijzen

De gasprijs die wij als consument uiteindelijk betalen is opgebouwd uit vier onderdelen. Door goed het verschil te begrijpen tussen deze onderdelen wordt het vergelijken van de actuele gasprijzen een stuk gemakkelijker. De gasprijs is opgebouwd uit de volgende vier onderdelen:

 • Variabele gasprijs (per m3)
 • Vaste leveringskosten
 • Netbeheerkosten
 • Overheidsheffingen en btw

Gasprijs per m3

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de actuele gasprijs (vrijwel) altijd wordt uitgedrukt in de prijs per kubieke meter (m³). Dit zijn mede de kosten waardoor de gasprijs de laatste maanden zo enorm gestegen is. Deze kosten zijn namelijk voor een groot gedeelte gebaseerd op vraag en aanbod. Hoeveel je precies betaalt voor een kubieke meter gas is afhankelijk van de leverancier en het contract dat je hebt.

Vaste leveringskosten

Vaste leveringskosten zijn kosten die voor iedereen, zoals het woord al zegt, vast staan. Deze kosten zijn bijvoorbeeld voor de administratie. De vaste leveringskosten zullen elke maand hetzelfde zijn, ongeacht hoeveel gas je verbruikt. Je kunt deze kosten terugvinden op je contract en je jaarrekening.

Netbeheerkosten

De netbeheerkosten (ook wel transportkosten genoemd) zijn kosten die je aan je netbeheerder betaalt voor onder andere de aanleg en het onderhoud van de gasleidingen. Let wel op, de netbeheerder is niet hetzelfde als je leverancier. Dit kan nogal verwarrend zijn aangezien je deze kosten gelijktijdig betaalt. Je leverancier betaalt deze kosten namelijk door aan je netbeheerder zodat je dit niet zelf hoeft te doen. Naast aanleg en onderhoud van de leidingen behoort ook de huur van je meter tot de netbeheerkosten. De netbeheerkosten verschillen per regio. Bekijk hier de netbeheerkosten in jouw regio.

Overheidsheffingen en BTW

Als laatste onderdeel van de actuele gasprijs zijn er nog de overheidsheffingen en BTW. Ook deze kosten betaal je tegelijk met de rest. Je leverancier zorgt er wederom voor dat het geld op de juiste plaatsen terecht komt. De BTW die je op energieproducten (dus ook gas) betaalt is vanaf april 2022 van 21% naar 9% verlaagd. Op deze manier probeert de overheid een steuntje in de rug te geven voor de hoge prijsstijgingen van energie.

Gratis energie-app voor iedereen. Ook als je geen klant bent.

 • Inzicht in jouw verbruik
 • Eenvoudig en snel je energiezaken regelen
 • Zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
 • Persoonlijk advies om te verduurzamen én besparen

Download de gratis ENGIE-app. Zo heb je niet alleen altijd en overal gemakkelijk inzicht in je verbruik, maar ben je ook direct als eerste op de hoogte van onze actuele gasprijzen, contracten en aanbiedingen. Al meer dan 500.000 keer gedownload. Ook te gebruiken als je geen klant bent van ENGIE.

De actuele gasprijs

De actuele gasprijs in 2022 is, zoals we inmiddels weten, op één van de hoogste punten ooit in de geschiedenis. Het is vooral de laatste maanden enorm hard gestegen. Om dit even in perspectief te plaatsen: in augustus 2021 was de gemiddelde dagprijs €0,95 per kubieke meter gas, in maart 2022 was dit opgelopen tot soms wel €3,- per m3.  De exacte gasprijs die je betaalt verschilt per leverancier en het soort contract dat je hebt. De prijs kan dus altijd iets hoger of lager uitvallen.

Gas

De gasprijs in de toekomst

Het is heel lastig te zeggen wat de gasprijs in de toekomst precies gaat doen. Dit komt omdat er veel verschillende factoren zijn die hier invloed op hebben. Het is bijvoorbeeld nog maar de vraag hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt en of Rusland ons minder (of geen) gas gaat leveren. Als dat het geval is, zal de gasprijs alleen maar verder stijgen. Het is dan zaak om je gasverbruik zoveel mogelijk te beperken.

Wanneer zakt de gasprijs?

De prijs die wij betalen voor gas zakt wanneer één (of meerdere) van de 4 onderdelen waaruit de gasprijs is opgebouwd daalt. De kans is klein dat de vaste leveringskosten of de netbeheerkosten gaan zakken. Deze zullen nooit met grote verschillen stijgen of dalen. De dalingen moeten dus komen uit de gasprijs per kubieke meter of van de overheidsheffingen en btw. Zoals eerder benoemd is de btw al tijdelijk gedaald. Of de actuele gasprijs zal stijgen of dalen zal dus vooral afhangen van de gasprijs per kubieke meter. Hiervoor is het met name belangrijk dat de spanningen in de wereld wat afkoelen. Ook kan het een positieve ontwikkeling zijn wanneer er een alternatief wordt gevonden voor Russisch gas. Zoals je begrijpt zijn deze dingen vrij moeilijk te voorspellen en is het dus ook niet precies te zeggen wanneer de gasprijs zakt.

Wat kan ik doen tegen hoge gasprijzen?

Met de actuele gasprijs liggen de gasrekeningen een stuk hoger. Om ervoor te zorgen dat je gasrekening niet nog verder stijgt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Deze dingen zitten hem vooral in het besparen op je gasverbruik. Dit is immers het enige dat je zelf in de hand hebt. Zet de verwarming een graadje lager of douche bijvoorbeeld wat minder lang. Daarnaast is het met de hoge gasprijzen op dit moment ook een stuk aantrekkelijker om te investeren in goede isolatie en een warmtepomp. Hiermee kun je tot wel 80% besparen op je gasverbruik. 

Besparen op gas
Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

 • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

 • Inzicht en besparen via gratis energie-app

 • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend