Energie aanvragen

Vastrecht en vaste leveringskosten

Wat is vastrecht?

Je energierekening bestaat uit een aantal bedragen. Eén daarvan zijn de vaste leveringskosten, voorheen het vastrecht genoemd. Maar wat is het vastrecht precies?

Vastrecht is een bedrag dat je als klant aan je energieleverancier betaalt voor het leveren van gas en/of elektriciteit. Wanneer je bijvoorbeeld alleen gas afneemt, hoef je ook alleen maar vastrecht voor de levering van gas te betalen. Ditzelfde geldt voor elektriciteit.

Waarom betalen we vastrecht / vaste leveringskosten?

Het leveren van gas en elektriciteit brengt op verschillende manieren kosten met zich mee. Bijvoorbeeld het gebruik van de benodigde apparatuur en administratieve kosten. Om deze kosten te dekken vragen wij vastrecht. Het vastrecht gas en vastrecht elektriciteit is bij ons gelijk. Wanneer je maar een product afneemt betaal je ook maar voor een product vastrecht.

Wat is de hoogte van het vastrecht?

De hoogte van het vastrecht is te vinden in het tarievenoverzicht, dat je ziet wanneer je een berekening van je energiekosten maakt. Het bedrag wordt meegenomen in het termijnbedrag, zodat je aan het eind van het jaar niet voor verrassingen komt te staan. Op je eindafrekening staan de vaste leveringskosten ook vermeld.

Vaste leveringskosten bij ENGIE

Deze kosten zijn per energieleverancier verschillend en je betaalt ze direct aan je energieleverancier. Bij ENGIE hebben we gekozen voor een gemiddelde prijs voor vastrecht. Zodat we de prijs per kWh en prijs per m3 gas lager kunnen houden voor onze klanten. Dit maakt ENGIE extra interessant als je verbruik hoog blijkt te zijn.

Bekijk onze tarieven en vastrecht