Klantenservice-adviseurs ENGIE

Overheidsheffingen

Alles over de overheidsheffingen 2024

Minder energie verbruiken. Het is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Niet voor niets wil de overheid dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaal je overheidsheffingen over jouw energieverbruik. De overheidsheffingen wijzigen ieder jaar op 1 januari en deze wijziging geldt voor alle contracten: variabel én vast. Bij een vast contract zet je namelijk alleen de kale leveringstarieven vast. Dat zijn de tarieven die je aan ons betaalt voor de levering van stroom en/of gas. Je hebt dus nog steeds te maken met wisselende overheidsheffingen. Voor jouw gemak vind je de overheidsheffingen terug op jouw afrekening van ENGIE en dragen wij ze af aan de overheid. Kijk voor een compleet overzicht van de facturen en heffingen in onze app of MijnENGIE

Jouw energierekening

Bij ENGIE vertellen we je graag over energiezaken. Want wat wij je vertellen, hoef je immers zelf niet meer uit te zoeken. Zo is het wellicht goed om je eerst wegwijs te maken in jouw energierekening; wat staat er nu eigenlijk op? Naast verbruiks- en leveringskosten wordt er btw in rekening gebracht. Dat geldt voor elke factuur die je ontvangt of die je maakt en heeft niet direct met energie te maken. Wél specifiek voor energiezaken zijn de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Deze heffingen zijn wettelijk vastgesteld en bij iedere leverancier gelijk.

Energiebelasting en btw

De overheidsheffingen die jij over jouw energieverbruik betaalt, zijn energiebelasting en opslag duurzame energie. De EB is een algemene heffing over het verbruik van gas en elektriciteit, dit gaat naar de algemene middelen van de overheid.

Per 1 januari 2024 wordt er een extra belastingschijf toegevoegd. De tarieven uit de nieuwe eerste schijf zijn nu nog gelijk aan die uit de tweede schijf. De overheid voegt deze schijf toe om in de toekomst het belastingtarief tot een bepaald verbruik te kunnen verlagen.

Net als over jouw boodschappen in de supermarkt, betaal je daarnaast nog btw (belasting toegevoegde waarde). Vanaf 1 januari 2024 is de btw net als in 2023 21%. 

Vermindering energiebelasting

Over een deel van jouw stroomverbruik hoef je geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de vermindering energiebelasting of heffingskorting. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals jouw huis of kantoor. We verrekenen de vermindering energiebelasting op de jaarafrekening. Je vindt het terug onder het kopje "Overheidsheffingen elektriciteit".

 

Wat wijzigt er per 1 januari 2024?

Energiebelasting stroom 2024 (incl. btw)

Jaarverbruik
Energiebelasting per kWh
0 tot 2.900 kWh
€ 0,13165
2.901 tot 10.000 kWh
€ 0,13165
10.001 tot 50.000 kWh  € 0,10931 
 Vermindering energiebelasting  € 631,39           

Energiebelasting gas 2024 (incl. btw)

Verbruik
 
Energiebelasting per m3
0 - 1.000 m³
€ 0,70544
1.001 - 170.000 m³ € 0,70544 

Controleer regelmatig jouw termijnbedrag

De overheidsheffingen hebben invloed op je energierekening. Wij adviseren je om regelmatig te controleren of je termijnbedrag nog bij jou past. Je doet dit eenvoudig in de ENGIE-app of MijnENGIE met onze Termijnbedragcheck. Past jouw termijnbedrag niet meer bij jouw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je bij de jaarrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Check je termijnbedrag in de app