Klantenservice-adviseurs ENGIE

Overheidsheffingen

Alles over de overheidsheffingen 2023

Minder energie verbruiken. Het is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Niet voor niets wil de overheid dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaal je overheidsheffingen over jouw energieverbruik. De overheidsheffingen wijzigen ieder jaar op 1 januari en deze wijziging geldt voor alle contracten: variabel én vast. Bij een vast contract zet je namelijk alleen de kale leveringstarieven vast. Dat zijn de tarieven die je aan ons betaalt voor de levering van stroom en/of gas. Je hebt dus nog steeds te maken met wisselende overheidsheffingen. Voor jouw gemak vind je de overheidsheffingen terug op jouw afrekening van ENGIE en dragen wij ze af aan de overheid. Kijk voor een compleet overzicht van de facturen en heffingen in onze app of MijnENGIE

Voor de energiebelastingen verandert het één en ander in 2023. In 2022 golden bijvoorbeeld een aantal tijdelijke verlagingen ter compensatie van de hoge energieprijzen. In 2023 vervallen deze als gevolg van het prijsplafond dat in 2023 geldt. 

Opbouw termijnbedrag 2023

Jouw energierekening

Bij ENGIE vertellen we je graag over energiezaken. Want wat wij je vertellen, hoef je immers zelf niet meer uit te zoeken. Zo is het wellicht goed om je eerst wegwijs te maken in jouw energierekening; wat staat er nu eigenlijk op? Naast verbruiks- en leveringskosten wordt er btw in rekening gebracht. Dat geldt voor elke factuur die je ontvangt of die je maakt en heeft niet direct met energie te maken. Wél specifiek voor energiezaken zijn de energiebelasting (EB) en de opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE). Deze heffingen zijn wettelijk vastgesteld en bij iedere leverancier gelijk.

Energiebelasting, opslag duurzame energie en btw

De overheidsheffingen die jij over jouw energieverbruik betaalt, zijn energiebelasting en opslag duurzame energie. De EB is een algemene heffing over het verbruik van gas en elektriciteit, dit gaat naar de algemene middelen van de overheid. 

De ODE is een heffing waarmee de overheid duurzame energieprojecten en innovaties ten behoeve van klimaattransitie financiert. Met deze post op jouw energierekening draag je dus direct bij aan duurzame projecten en subsidies. Vanaf 2023 wordt de ODE samengevoegd met de energiebelasting. Deze wijziging heeft géén gevolgen voor de hoogte van jouw factuur, maar maakt deze wel overzichtelijker. 

Net als over jouw boodschappen in de supermarkt, betaal je daarnaast nog btw (belasting toegevoegde waarde). Voor energieproducten is die btw t/m december 2022 verlaagd naar 9%. Vanaf 1 januari 2023 is de btw weer 21%. 

Vermindering energiebelasting

Over een deel van jouw stroomverbruik hoef je geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de vermindering energiebelasting of heffingskorting. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals jouw huis of kantoor. We verrekenen de vermindering energiebelasting op de jaarafrekening. Je vindt het terug onder het kopje "Overheidsheffingen elektriciteit".

 

Wat wijzigt er per 1 januari 2023?

Voor energiebelastingen golden er in 2022 een aantal tijdelijke verlagingen ter compensatie van de hoge energieprijzen. Deze verlagingen vervallen in 2023 als gevolg van het prijsplafond.

Energiebelasting stroom 2023 (incl. btw)


Jaarverbruik
 
Energiebelasting per kWh
0 tot 10.000 kWh
€ 0,15245
10.001 tot 50.000 kWh
€ 0,12156
   
 Vermindering energiebelasting  €596,86           

Energiebelasting gas 2023 (incl. btw)

Verbruik
 
Energiebelasting per m3
0 - 170.000 m³
€ 0,59266

Controleer regelmatig jouw termijnbedrag

De overheidsheffingen hebben invloed op je energierekening. Wij adviseren je om regelmatig te controleren of je termijnbedrag nog bij jou past. Je doet dit eenvoudig in de ENGIE-app of MijnENGIE met onze Termijnbedragcheck. Past jouw termijnbedrag niet meer bij jouw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je bij de jaarrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Check je termijnbedrag in de app