Klantenservice

Overheidsheffingen

Alles over de overheidsheffingen

Minder energie verbruiken. Het is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. Niet voor niets wil de overheid dat ons energieverbruik daalt. Daarom betaal je overheidsheffingen over jouw energieverbruik. De overheidsheffingen wijzigen ieder jaar op 1 januari en deze wijziging geldt voor alle contracten: variabel én vast.  Bij een vast contract zet je namelijk alleen de kale leveringstarieven vast. Dat zijn de tarieven die je aan ons betaalt voor de levering van stroom en/of gas. Je hebt dus nog steeds te maken met wisselende overheidsheffingen.

Voor jouw gemak vind je de overheidsheffingen terug op jouw afrekening van ENGIE en dragen wij ze af aan de overheid. Benieuwd hoe het precies zit? Wij leggen het uit.


Energiebelasting, opslag duurzame energie en btw

De overheidsheffingen die jij over jouw energieverbruik betaalt, zijn energiebelasting en opslag duurzame energie. Je betaalt deze heffingen per kWh stroom of m3 gas die je bij ons afneemt. De opslag duurzame energie die je betaalt, investeert de overheid in de ontwikkeling van duurzame energie. Net als over jouw boodschappen in de supermarkt, betaal je daarnaast nog btw (belasting toegevoegde waarde). Voor energieproducten is dat 21%.

Wat doet de overheid met de belastingen die jij betaalt? 

Het geld van de opslag duurzame energie geeft de overheid uit aan de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze subsidie is voor ondernemers die duurzame energie produceren en het milieu hierbij (bijna) niet belasten. Het geld van de energiebelasting gebruikt de overheid voor de begroting.

Vermindering energiebelasting

Over een deel van jouw stroomverbruik hoef je geen overheidsheffingen te betalen. Dit noemen we de vermindering energiebelasting of heffingskorting. Het is een vast bedrag dat jaarlijks in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. De vermindering energiebelasting geldt voor locaties met een verblijfsfunctie, zoals jouw huis of kantoor. We verrekenen de vermindering energiebelasting op de jaarafrekening. Je vindt het terug onder het kopje "Overheidsheffingen elektriciteit".

Wat betekent dit voor jouw energiekosten in 2022?

Heb je een contract met variabele leveringstarieven of heb je juist de leveringstarieven vast gezet voor 1 of  3 jaar? Dat maakt voor de overheidsheffingen niet uit: de nieuwe overheidsheffingen hebben invloed op alle contracten. Wat de impact precies is, is afhankelijk van jouw verbruik.  De nieuwe overheidsheffingen ontmoedigen het gasverbruik. Verbruik je relatief veel gas? Dan zal de energierekening dus hoger uitkomen door de stijgende energiebelasting op gas. Neem je juist veel stroom bij ons af? Dan profiteer je van de dalende energiebelasting op stroom én de korting die je krijgt door de vermindering energiebelasting.  Wil je precies weten wat het betekent voor jouw portemonnee? Doe dan de Termijnbedragcheck in onze app of MijnENGIE.

Controleer je termijnbedrag
ENGIE-app

Overheidsheffingen per 1 januari 2022

Normaal gesproken weten we op Prinsjesdag al wat de overheidsheffingen voor 2022 gaan zijn. Maar door de stijgende energieprijzen, heeft het kabinet een nieuw plan gemaakt om de hoge kosten te compenseren. De wijzigingen zijn als volgt:

  • De energiebelasting op stroom daalt fors de energiebelasting op gas stijgt licht.
  • De opslag duurzame energie- en klimaattransitie blijft nagenoeg gelijk.
  • De korting die je krijgt door de vermindering energiebelasting (heffingskorting) stijgt van € 558,56 (incl. btw) naar € 824,77 (incl. btw). Een forse stijging van 48%. Deze heffingskorting wordt verrekend op de jaarafrekening en is terug te vinden onder het kopje "Overheidsheffingen elektriciteit".

Stroom (incl. btw)


Het verbruik over:
 
Energiebelasting
per kWh
 
opslag duurzame energie
per kWh
 
overheidsheffingen
totaal per kWh
De eerste 10.000 kWh per jaar
€ 0,0445
€ 0,0369
€ 0,0814
10.001
tot 50.000 kWh per jaar
€ 0,0528
€ 0,0506
€ 0,1044
50.001
tot 150.000 kWh per jaar
€ 0,0144
€ 0,0277

€ 0,0421

Gas (incl. btw)

Het verbruik over: Energiebelasting
per m³
opslag duurzame energie
per m³
overheidsheffingen
totaal per m³
0 - 170.000 m³
€ 0,4395
€ 0,1047
€ 0,5442

Controleer regelmatig jouw termijnbedrag

De overheidsheffingen hebben invloed op je energierekening. Wij adviseren je om regelmatig te controleren of je termijnbedrag nog bij jou past. Je doet dit eenvoudig in de ENGIE-app of MijnENGIE met onze Termijnbedragcheck. Past jouw termijnbedrag niet meer bij jouw huidige verbruik? Verhoog of verlaag hem dan direct. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je bij de jaarrekening niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Doe direct de Termijnbedragcheck
Check je termijnbedrag in de app