Inzicht in teruglevering via de app

Ben jij van plan om je energiecontract te beëindigen voordat je contract afgelopen is? Houd er dan rekening mee dat je huidige energieleverancier een opzegvergoeding kan vragen. Dit wordt gedaan, omdat je leverancier ervan uitgaat dat je voor een bepaalde tijd klant blijft en op basis daarvan energie voor je inkopen. Vandaar dat er dan vaak gevraagd wordt om een opzegvergoeding. Waar moet je op letten bij de opzegvergoeding energie? En wanneer is het voordelig om over te stappen? Je leest het op deze pagina.

Waar moet je op letten bij de opzegvergoeding energie?

De opzegtermijn

Een opzegtermijn van een energiecontract is altijd 30 dagen. Deze termijn begint op de dag nadat je opzegt. Deze opzegtermijn is voor elk contract hetzelfde. Of je nou voor 1,2 of 3 jaar een contract hebt, of voor een onbepaalde tijd, de opzegtermijn blijft hetzelfde. Als je een contract voor onbepaalde tijd hebt, hoef je overigens geen opzegvergoeding energie te betalen. 

De hoogte van de opzegvergoeding tot juni 2023

De hoogte van de opzegvergoeding energie is afhankelijk van het soort contract dat je hebt en het moment waarop je het contract wilt stoppen. Heb je jouw tarieven vóór 1 juni 2023 vastgezet? In het schema is te zien wat de maximale bedragen zijn die je eventueel zou moeten betalen bij het opzeggen van je energie of gas. Wanneer je zowel je energie als gas stop zet, dan ligt dit bedrag iets hoger. De bedragen voor het stopzetten van gas of stroom zijn hetzelfde.

Looptijd contract Opzegvergoeding gas of stroom  Opzegvergoeding gas en stroom 
Korter dan 1,5 jaar  € 50,-  € 100,- 
1,5 - 2 jaar  € 75,-  € 150,- 
2 tot 2,5 jaar  € 100,-  € 200,- 
Langer dan 2,5 jaar  € 125,-  € 250,- 

Bron: https://www.consuwijzer.nl/vergelijken-en-overstappen/energie/alles-over-opzeggen 

Wanneer ontvang je de opzegvergoeding energie

De energieleverancier moet zo snel mogelijk de opzegvergoeding opvragen wanneer jij je contract opzegt. Uiterlijk moet dit bij de eindafrekening, welke je binnen 6 weken na overstappen ontvangt van de oude energieleverancier. 

Welkomstcadeau of welkomstpremie

Heb je bij het afsluiten van je contract een welkomstcadeau of welkomstpremie gekregen en zeg je het contract binnen een jaar op? Dan kan het zijn dat de energieleverancier het welkomstcadeau of welkomstpremie terugvraagt. Echter, dient dit wel in de voorwaarden van je contract te staan. Het bedrag dat je terug moet betalen kan nooit hoger zijn dan de welkomstpremie. In het geval van een cadeau kun je nooit meer terugbetalen dan wat het cadeau nu waard is.

Wanneer is overstappen voordelig?

In sommige gevallen kan het alsnog voordelig zijn om over te stappen, ondanks dat je een opzegvergoeding moet betalen. Dit is namelijk als je meer bespaart met je overstap dan dat je opzegvergoeding energie is. Deze berekening kan je makkelijk maken door te kijken wat je op jaarbasis bespaart en deze naast de opzegvergoeding te leggen. Zo heb je snel inzichtelijk of het eerder overstappen het waard is, of dat je beter nog even kan wachten.

Warmte van ENGIE

Nieuwe opzegvergoeding 2023

Op 1 juni 2023 zijn de regels rondom de opzegvergoeding gewijzigd. Wanneer je jouw contract hebt afgesloten na 1 juni 2023 gelden er nieuwe regels. De hoogte van de opzegvergoeding is dan gelijk aan het verlies dat jouw energieleverancier maakt. De leverancier heeft namelijk al energie ingekocht, wat niet meer wordt afgenomen. Voor de opzegvergoeding betaal je een bedrag per geschatte kWh elektriciteit en m3 gas. Dit bedrag is het verschil tussen de tarieven van jouw huidige energiecontract en de tarieven die de leverancier op dat moment hanteert. Let op! Je betaalt geen opzegvergoeding wanneer je jouw contract opzegt die binnen 7 dagen eindigt. 

Welkomstcadeau

Ook zijn er een aantal regels gewijzigd rondom het welkomstcadeau/premie vanaf 1 juni 2023. De energieleverancier mag eisen om de welkomstpremie terug te betalen wanneer je binnen 6 maanden je contract opzegt. Dit bedrag ligt nooit hoger dan de welkomstpremie. Wanneer je een welkomstcadeau hebt ontvangen dat geen geld was, dan mag je deze houden bij het opzeggen van je contract. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Overstappen op duurzame energie voordelig?

Ben jij op zoek naar duurzame en voordelige energie? Dan ben je bij ENGIE aan het juiste adres. Bij ons ontvang je altijd Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas tegen scherpe prijzen. Het aanvragen van energie lijkt ingewikkeld, maar valt reuze mee. Vul je postcode en huisnummer in en begin direct met je energie-aanvraag. Binnen 3 minuten heb je het geregeld.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend