Port of Den Helder: Thuishaven voor energietransitie in Nederland

Den Helder
2021

Port of Den Helder ondersteunt voornamelijk de scheepvaart op de Noordzee die actief is rond offshore energiewinning en -opwekking. Dit ambitieuze havenbedrijf wilde de stap zetten van spil in de olie- en gasindustrie naar sleutelspeler in de energietransitie. ENGIE ging met Port of Den Helder in zee en ondersteunt in de ambities voor verduurzaming van strategie tot projectontwikkeling.

Meer over verduuzaming
Image
Image

Van strategisch advies ...

De band tussen ENGIE en Port of Den Helder is altijd hecht geweest. ENGIE verrichtte al langere tijd onderhoud aan de technische installaties, zoals bruggen en sluizen. Samen is gekeken naar de mogelijkheden om te verduurzamen. ENGIE heeft de doelen van Port of Den Helder uitgewerkt in een ambitiedocument: de basis van de verduurzamingsplannen. 

... tot technische projectrealisatie

ENGIE heeft bijvoorbeeld de infrastructuur in de haven aangepakt door walstroominstallaties aan te leggen waarmee klanten van Port of Den Helder hun CO2-footprint zo klein mogelijk maken. Op termijn zal een deel van de energieproductie van lokaal worden opgewerkt door de ontwikkeling van zonnepark Oostoever.

Image
Image

Bekijk de showcase

ENGIE ondersteunt Port of Den Helder niet alleen met kortetermijninitiatieven: ook de toekomst ligt in het vizier bij de verduurzamingsstrategie. Port of Den Helder ziet waterstof als een essentieel onderdeel van een succesvolle energietransitie. Daarom werkt ENGIE samen met enkele kennispartners in Port of Den Helder aan een uniek pilotproject in de haven: een waterstofproductie en - tankstation.

Meer informatie over de samenwerking kunt u lezen in onze showcase over Port of Den Helder.