Blog

Zijn elektrische auto's goed voor het milieu

Zijn elektrische auto's wel zo goed voor het milieu?

Elektrisch rijden heeft een positief imago. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto, omdat deze beter zou zijn voor het milieu. Maar is dat eigenlijk wel zo? Volledig elektrische auto’s stoten geen CO2 uit, maar hoe zit het met de CO2-uitstoot tijdens de productie van de auto’s? En de energie waarop de auto’s rijden, hoe goed of slecht is de productie daarvan eigenlijk voor het milieu? Wij leggen je graag meer uit over de duurzaamheid van elektrische auto’s.

De productie van elektrische auto’s

Laten we beginnen bij het begin: de productie van elektrische auto’s. Hoe duurzaam verloopt dat proces eigenlijk? Onderzoeksbureau TNO zocht het uit. Zij stelden vast dat bij het maken van een elektrische auto (van de buitenkant tot de accu) behoorlijk veel CO2 wordt uitgestoten. Het bouwen, onderhouden en het uiteindelijk recyclen van een elektrische auto veroorzaakt meer dan 14 ton CO2. Omgerekend naar grammen CO2 per kilometer komt dit neer op 64 gram per kilometer. Voor een benzine- of dieselauto is dit 46 gram per kilometer. De productie van een elektrische auto is dus schadelijker voor het milieu dan de productie van een brandstofauto.

Laden met groene stroom

Wanneer de elektrische auto uit de fabriek komt, gaat er natuurlijk in gereden worden. De auto zal dus ook opgeladen moeten worden! Het opladen van de auto kan met groene en grijze stroom. Laad jij jouw auto op met grijze stroom, dan veroorzaakt de opwekking van deze stroom bijna evenveel CO2-uitstoot als de productie van diesel. Maar laad jij enkel met groen opgewekte stroom, dan is dit wel vele malen milieuvriendelijker dan rijden op benzine of diesel. Heb je thuis groene stroom? Dan kun je met een laadpaal thuis duurzaam jouw auto opladen.

Uitstoot tijdens het rijden

Tot slot, het rijden. Hoe zit het met de CO2-uitstoot van een elektrische auto wanneer je erin rijdt? Hierover kunnen we kort zijn. Een volledig elektrische auto stoot namelijk geen CO2 uit. Een benzine-auto doet dit wel. En veel ook. Een nieuwe, kleine benzine-auto zorgt volgens onderzoek van TNO tijdens het rijden voor zo’n 170 gram CO2 per kilometer. Zet je dit tegenover de eerder genoemde punten, dan blijkt dat een elektrische auto wel degelijk minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan een brandstofauto.

Is een elektrische auto nu goed voor het milieu?

Het produceren van een elektrische auto veroorzaakt CO2-uitstoot. Dit is dan ook niet milieuvriendelijk. Maar het opwekken van groene stroom, om de auto mee te laden, is vele malen milieuvriendelijker dan het produceren van benzine of diesel. Ook veroorzaakt het rijden in een elektrische auto geen CO2-uitstoot. Rijd jij dus in een elektrische auto die je enkel oplaadt met groene stroom, dan is jouw elektrische auto beter voor het milieu dan een brandstofauto. Een elektrische auto in combinatie met groene stroom is dus een duurzame keuze!