Blog

Cookstove project in Ethiopië

Voor iedere klant die CO2-gecompenseerd gas afneemt investeert ENGIE in haar eigen Gold Standard cookstove project. Door de inzet van deze schone kooktoestellen is er tot 70% minder hout of houtskool nodig. Op deze manier dragen de cookstoves bij aan minder ontbossing, een betere luchtkwaliteit en wereldwijde CO2-reductie. 

Het cookstove project in Ethiopië

Mahlet, 28 jaar, woont met haar man en drie jonge kinderen (3-9 jaar) in de stad Birbir in de regio Mirab Abaya. Mahlet heeft, net zoals veel andere vrouwen in het gebied, geen opleiding genoten voordat ze deelnam aan het project. Het inkomen dat de familie van Mahlet heeft wordt binnengehaald door het zware werk van haar man, ongeveer 30 Birr per dag (92 eurocent/per dag). Dit is onvoldoende om de basale behoeften van de familie (eten, kleding, medicijnen, schoolgeld en -boeken) te bekostigen. Zoals veel families in het gebied kookt Mahlet op open vuur. Dit zorgt voor rookvorming binnen de woning en kost veel hout. Mahlet is dagelijks uren bezig om hout te verzamelen dat nodig is voor het koken. 

Bemenet Mirt Improved Cookstove Producing Enterprise

Bij de start van het project is Mahlet aangesloten bij het Bemenet Mirt Improved Cookstove Producing Enterprise, één van de twee lokale ondernemersgroepen dat bestaat uit tien voormalig werkeloze vrouwen. Mahlet is gekozen tot voorzitter, en is verantwoordelijk voor de financiën en het managen van de vrouwen.
De onderneming heeft al meer dan 2.000 verbeterde cookstoves gefaciliteerd met hulp van de subsidies. Door de trainingen is de productiecapaciteit gestegen van 10 naar 40 cookstoves per dag. De prijzen zijn verhoogd naar 180 Birr (€ 5,50 ongeveer) waardoor de onderneming een inkomen van 360,000 Birr (ruim € 11.000) heeft verdiend. Mahlet en de andere vrouwen verdelen de winst zodat ze een maandelijks inkomen verdienen.

De impact van het project

Het project heeft het leven van Mahlet en haar familie positief veranderd, doordat ze nu een vaste baan, training en inkomen heeft. Naast haar taken in de onderneming, is ze ook verder gaan studeren en inmiddels afgestudeerd met een diploma in business administration. Het extra inkomen heeft ervoor gezorgd dat Mahlet en haar man voldoende eten, medicijnen en schoolspullen voor de kinderen kunnen kopen waardoor hun leven een stuk welvarender is geworden.
Mahlet en de onderneming zijn bezig met toekomstplannen: er worden investeringen gemaakt voor betere distributie van de cookstoves en er wordt gekeken naar de mogelijkheid ter uitbreiding van de activiteiten van de onderneming. Een optie zou zijn om ook bakstenen te gaan produceren die dan weer gebruikt kunnen worden voor het bouwen van huizen in de lokale community.

Kies ook voor CO2-gecompenseerd gas

Naast investeren in het cookstove project, doen wij namens alle klanten die gas afnemen een donatie aan de Stichting Trees for All. Zij planten hiermee bomen, in Nederland én wereldwijd. Bomen die CO2 omzetten in zuurstof. Ook bijdragen aan beter milieu? Kies voor CO2-gecompenseerd gas van ENGIE. 

Stap nu over