Blog

10 feiten en fabels over de windmolen

Windmolen

Bij ENGIE kun je kiezen uit zonne-energie en windenergie. In Nederland wordt ongeveer 4,2 duizend megawatt opgewekt door windmolens. De turbines zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons polderlandschap en ook op zee worden steeds meer windparken gebouwd. Er bestaan echter nogal wat feiten en fabels over windmolens. Wat is waar en wat niet? ENGIE zoekt het uit!

Windmolens zijn gevaarlijk voor vogels en vissen: feit of fabel?

Fabel. Minder dan 1% van de vogelslachtoffers wordt veroorzaakt door windmolens. Met name de windparken op zee maken weinig vogelslachtoffers, omdat deze niet in de buurt van de turbines komen. En vissen hebben zelfs baat bij de komst van een turbine. Rondom de windmolenparken mogen namelijk geen boten varen waardoor vissen ongestoord kunnen leven. Rondom de betonnen fundering van de windmolens ontstaat heel nieuw onderwaterleven.
 

Een windmolen vervuilt het milieu: feit of fabel?

Fabel. Allereerst kunnen windmolens tegenwoordig geheel gerecycled worden. Daarnaast worden er steeds meer grote windmolens gebouwd die net zoveel energie opwekken als een aantal kleinere varianten. Dit doet de landschapsvervuiling dalen. Enkel de windmolens in de Noordzee stoten al 160.000 ton CO₂ minder uit. Daarvoor vlieg je maar liefst 1,1 miljoen keer naar Parijs.
 

Windmolens bouwen kost enorm veel energie: feit of fabel?

Feit. Een windmolen bouwen kost energie, máár de verbruikte energie voor de bouw, wordt binnen 8 tot 11 maanden weer opgewekt. Daarna kan de molen minstens 20 jaar lang groene stroom voor Nederlandse huishoudens opwekken. Een leuk detail: windmolens op zee wekken twee keer zoveel energie op dan windmolens op het land. 

Windenergie is duur: feit of fabel?

Fabel. Windenergie is een van de goedkoopste duurzame energiebronnen die wij in Nederland hebben. Volgens sommigen is het zelfs dé goedkoopste duurzame energiebron die er is. Hoe dit komt? Doordat windmolens steeds goedkoper worden om te fabriceren en doordat een ton CO₂-uitstoot maar liefst 67 euro maatschappelijke kosten met zich meebrengt. 

Windmolens in zee zijn duurder dan windmolens op land: feit of fabel?

Feit. Een windmolen in zee plaatsen is duurder dan een windmolen op het land plaatsen. Op het land is er echter ruimtegebrek en de molens in zee wekken veel meer stroom op dan hun op landgelegen collega’s. Windmolens in zee plaatsen wordt daarom steeds goedkoper gemaakt. In 2020 is de prijs voor plaatsing 40% lager dan in 2010. 

Een windmolen maakt geluid: feit of fabel?

Feit. Het geluid wordt veroorzaakt door bewegende onderdelen in de turbine en de rotorbladen die door de wind snijden. De moderne windmolen is al stiller dan de eerdere variant. De windmolens in de Noordzee zijn door de afstand tot de kust niet hoorbaar.

Windmolens verpesten het uitzicht: feit of fabel?

Over smaak valt niet te twisten. Waar de één windmolens prachtig vindt, vindt de ander ze afschuwelijk. Gelukkig zegt minder dan 10% van de toeristen een bestemming te mijden vanwege windmolens. De windmolens in het windpark op de Noordzee zijn vanaf de kust niet zichtbaar en dus kunnen ze het uitzicht van de strandtoeristen niet verpesten.

Windmolens staan vaak stil: feit of fabel?

Fabel. Windmolens draaien minstens 95% van de tijd. Op zee vangen de turbines meer wind dan de turbines op het land. Dit komt onder meer doordat er geen gebouwen of andere obstakels zijn die windstromen tegenhouden en de wind op zee harder waait. Windmolens in zee wekken ongeveer 40% meer energie op dan windmolens op het vaste land.

Als het niet waait, krijgen we geen stroom meer: feit of fabel?

Fabel. Je hoeft niet bang te zijn dat jij geen stroom meer krijgt wanneer jouw windenergie afneemt. De windmolens staan vrijwel nooit stil en mochten ze toch eens minder energie opwekken, dan zijn er andere turbines die het overnemen. Alle Europese stroomnetwerken zijn namelijk met elkaar verbonden.

Windenergie is overbodig omdat we zonne-energie hebben: feit of fabel?

Fabel. We kunnen onze duurzame stroom niet enkel uit zonnepanelen halen, omdat ze relatief gezien veel meer ruimte in beslag nemen dan een windmolen doet. Eén windmolen levert bovendien net zoveel stroom op als tientallen zonnepanelen.

Kortom… 

Veel feiten en fabels over de windmolen hebben we gelukkig van tafel geveegd. Wij blijven dan ook fan van windenergie. Hopelijk jij ook!

Bekijk snel onze voordelige energietarieven en stap ook over op Nederlandse groene stroom met windenergie.

Image

Voordelige windenergie voor thuis

  • Scherpe tarieven en Nederlandse groene stroom

  • Slim inzicht met onze gratis app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Binnen 1 minuut berekend