beste energieleverancier kiezen

Welke energieleverancier is de beste?

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd erg gestegen. Het is daarom in deze tijd over het algemeen niet voordelig om over te stappen naar een andere energieleverancier. Toch is het wel handig om te gaan vergelijken wanneer je vaste contract afloopt of als je een flexibel contract hebt. Maar welke energieleverancier is de beste en de goedkoopste? En waar moet je op letten tijdens het vergelijken? Dat vertellen we je in dit artikel.

Hoe is mijn energierekening opgebouwd?

Om te weten of het voor jou voordelig is om over te stappen en welke energieleverancier dan de beste is, kan het handig zijn om te weten hoe jouw energierekening is opgebouwd. Je leest hieronder om welke onderdelen het gaat.

  • Leveringskosten: dit zijn de kosten voor de energie die geleverd wordt. Leveringskosten bestaan uit variabele kosten en vaste kosten. Variabele kosten zijn de kosten die je betaalt per m3 gas en kWh stroom. De vaste leveringskosten bestaan uit een vast bedrag. Dit bedrag betaalt iedereen en is onafhankelijk van je verbruik.

  • Netbeheerkosten: dit zijn de kosten die je betaalt voor het transport van gas en stroom. Verder betaal je ook huur voor je stroom- en gasmeters en betaal je voor de aansluiting van gas en stroom.

  • Overheidsheffingen: dit houdt in dat de overheid niet-groene energie extra duur maakt, om zo voor elkaar te krijgen dat je sneller voor duurzaam kiest. Je kunt deze heffing terugzien op je energierekening.

  • Verminderde energiebelasting: de naam zegt het al, dit is een vanuit de overheid ingevoerde korting op je energierekening.

  • Btw: dit is simpelweg de btw die over de energierekening heen berekend wordt.

  • Opslag duurzame energie (ODE): dit is een heffing waarvan de opbrengst wordt gebruikt om duurzame energie op te wekken.

Wanneer is het voordelig om over te stappen?

Voordat je gaat overstappen naar een andere energieleverancier, kun je het beste kijken of het wel voordelig is om over te stappen. Heb je bijvoorbeeld een vast contract dat nog niet afloopt? Dan is het voor jou handiger om nog even bij je huidige leverancier te blijven. De huidige tarieven liggen momenteel erg hoog, dus de kans is groot dat jouw huidige contract een stuk voordeliger is. Als je een vast contract hebt dat binnenkort afloopt, wordt jouw contract omgezet naar een flexibel contract. Je kunt vervolgens vrijblijvend overstappen. Op dat moment is het voor jou handig om te gaan vergelijken en te kijken welke energieleverancier voor jou de beste optie is. Als je tot slot een flexibel contract met variabele tarieven hebt, kun je ook het beste beginnen met energieleveranciers vergelijken. Ook jij kunt namelijk vrijblijvend overstappen.

energieleverancier overstappen
energieleverancier overstappen

Welke energieleverancier is de beste: waar moet ik op letten?

Om leveranciers te vergelijken kun je gebruik maken van diverse vergelijkingswebsites, waar je vrij eenvoudig kunt zien welke energieleverancier voor jou de beste en de goedkoopste optie is. Toch is het handig om te weten waar je op moet letten als je wilt overstappen. Het is allereerst belangrijk om te weten dat de btw op gas en stroom tot 31 december 2022 verlaagd is naar 9%. Kijk dus goed of alle energieleveranciers dit btw-tarief gebruiken. Ook bieden de meeste energieleveranciers momenteel geen vaste contracten aan door de hoge energieprijzen. Wel zijn ze verplicht om een modelcontract aan te bieden, waarbij het tarief variabel is. Let dus goed op de tarieven en voorwaarden. We geven je nog een aantal tips om de juiste keuze te maken.

Onze tips:

Houd rekening met extra kosten

Zoals je hiervoor al hebt gelezen, berekenen energieleveranciers vaste kosten. Dit kan per energieleverancier verschillen. Zo berekent de één juist een hoog bedrag aan vaste kosten en lage prijzen voor het gebruik, en de ander juist andersom. Kijk daarom goed hoeveel energie je verbruikt en bepaal zo wat de beste en goedkoopste energieleverancier is. Kies je voor een variabel contract? Houd er dan rekening mee dat de energieleverancier de prijzen tussendoor kan wijzigen. Dit kan zorgen voor extra kosten. De meeste leveranciers wijzigen hun prijzen rond 1 januari en 1 juli. Je kunt hier het beste naar informeren bij de leverancier zelf.

Duurzame energie

Wanneer je overstapt naar een andere energieleverancier, kun je onder andere kiezen voor groene stroom. Dit betekent dat je 100% duurzaam bezig bent en jouw keuze ook effect heeft op het milieu. Hierbij moet de energieleverancier aangeven welke bron er wordt gebruik voor het opwekken van deze energie. Wek je zelf jouw stroom op door middel van zonnepanelen? Houd er dan ook rekening mee dat de energieleverancier dan ook moet kijken naar wat je teruglevert. Je kunt daarom het beste zowel het leveringstarief als de terugleververgoeding bekijken en zo bepalen welke energieleverancier voor jou de beste optie is. 

Goede voorwaarden

Elke leverancier heeft haar eigen voorwaarden. Deze kunnen behoorlijk van elkaar verschillen. Lees daarom altijd de voorwaarden door. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je een boete krijgt wanneer je niet op tijd betaalt, of je zonder kosten kunt overstappen, en hoe je kunt betalen. Het is verder altijd goed om te checken wat er gebeurt aan het einde van je contract. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze automatisch verlengd wordt. Tot slot is het handig om te kijken naar een eventuele welkomstkorting of een welkomstcadeau. Veel leveranciers bieden dit namelijk aan. Lees dan ook goed na wanneer je dit ontvangt.

Overstappen naar ENGIE

Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Bij ENGIE kies je altijd voor  groene stroom. Wij hanteren altijd scherpe prijzen, door het gebruik van onze eigen zonne- en windparken. Door jou te voorzien van gratis verduurzaming advies, hopen we Nederland steeds een stukje duurzamer te maken. Door middel van onze handige ENGIE-app heb je overal inzicht in jouw energiezaken. Zo kun je bijvoorbeeld bijhouden wat je verbruikt en kun je jouw verbruik vergelijken met andere huishoudens.

Ook overstappen naar ENGIE? Al meer dan 300.000 klanten gingen je voor! Overstappen is in slechts een paar klikken gebeurd.

overstappen energieleverancier