Besparen op gas

Hogere gasprijzen: Wat kost een kuub gas?

De gasprijs per m3 is enorm gestegen. Dit heeft onder andere te maken met het einde van de corona crisis, waardoor de vraag naar gas groter werd. Ook speelt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een grote rol in de stijgende energieprijzen. Wat kost een kuub gas op dit moment? En hoe kun je ondanks de hoge prijzen toch op je energierekening besparen? Wij leggen het je uit.

Bekijk hier onze gastarieven

Wat zijn de kosten van een kuub gas?

Als je kijkt naar wat een kuub gas kost, dan zit je al snel op €3,17 per m3. Dit is de gemiddelde gasprijs per m3 wanneer je kijkt naar tarieven van een variabel contract. Als je een vast contract hebt bij een energieleverancier kan deze prijs afwijken, je bent dan meestal goedkoper uit. Als we kijken naar de gasprijzen van de afgelopen jaren, is er een piek te zien in 2022. Deze stijging begon al in 2021, toen de corona cijfers afnamen en het leven weer op gang kwam. De extra piek in 2022 komt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Rusland heeft namelijk de gaskraan een stuk dichtgedraaid en dat zorgt voor tekorten. Die tekorten zorgen weer voor een grote prijsstijging. Als we kijken naar wat een kuub gas in 2020 koste, dan was dat slechts €0,84. Om dit prijsverschil enigszins te corrigeren, heeft de overheid meerdere maatregelen bedacht. Je leest hier meer over op onze pagina met veelgestelde vragen over de energiemaatregelen.

Wat is het gemiddeld gasverbruik?

Het gemiddeld energieverbruik in de Nederlandse huishoudens is jaarlijks 1.169 kuub gas. Als je in 2022 een nieuw energiecontract hebt afgesloten, moet je met de huidige gasprijs per m3 dus al snel denken aan een bedrag van €2.300 voor alleen gas. Voor de huishoudens die in 2021 een contract hebben afgesloten met vaste tarieven, zijn de prijzen een stuk lager. Zij zitten op zo’n €1.100 voor gas. Deze gemiddelde cijfers zijn natuurlijk wel afhankelijk van de situatie en het huis waarin je woont. Heb je bijvoorbeeld een klein appartement? Dan is je gasverbruik waarschijnlijk een stuk lager dan het verbruik van mensen die in een oude, vrijstaande woning wonen. Voor een klein appartement met één bewoner zat het gemiddeld gasverbruik in 2020 bijvoorbeeld op 630 m3. Als je kijkt naar een oude, middelgrote woning, dan zit je al snel op 1240 m3. Het gasverbruik is dus voor niemand hetzelfde. Wel is er een daling te zien in het gasverbruik in Nederland. Dit heeft waarschijnlijk te maken met wat de kosten zijn voor 1 kuub gas.

Gas

Hoe zit mijn gasrekening in elkaar?

Nu je weet wat 1 kuub gas kost, is het handig om te weten hoe de gasrekening in elkaar zit. Je gasrekening bestaat uit meerdere onderdelen, waarvan niet altijd bekend is wat het betekent. We leggen je hieronder uit wat deze onderdelen zijn:

Leveringskosten: Dit onderdeel bestaat uit vaste en variabele leveringskosten. Vaste kosten bestaan uit een bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt voor de overige kosten die zij maken. Dit bedrag staat los van je verbruik. De variabele leveringskosten bestaan uit de gasprijs per m3. Dit is dus wel afhankelijk van je verbruik.

Netbeheerkosten: Deze kosten betaal je aan de netbeheerder. Het gaat hier om de kosten die de netbeheerder maakt voor het aanleggen en onderhouden van jouw gasaansluiting. Je betaalt deze kosten aan de energieleverancier en zij betalen dit vervolgens weer uit aan de netbeheerder.

Overheidsheffingen en btw: De naam zegt het al, dit zijn de heffingen die je betaalt aan de overheid, en de vaste btw. Voor 2022 geldt nog een btw van 9%, in 2023 gaat deze weer omhoog naar 21%.

Inzicht in verbruik met de ENGIE-app

Als we zien wat een kuub gas momenteel kost, is het verstandig om je verbruik en energiekosten bij te houden. De ENGIE-app is daar een perfecte tool voor. Je kunt deze app gratis downloaden. Al meer dan 165.000 klanten maken er gebruik van. En hij is ook te gebruiken als je geen klant van ons bent.

  • Bekijk je energieverbruik in handige grafieken
  • Start met besparen dankzij de persoonlijke tips
  • Voorkom verrassingen: zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Ook geschikt als je geen klant bent van ENGIE
Grip op je energie met de ENGIE-app

Hoe kan ik besparen op mijn gasrekening?

Veel Nederlanders zijn al druk bezig met besparen. Dit heeft alles te maken met de hogere gasprijs per m3. Je kunt bijvoorbeeld minder lang douchen, radiatorfolie aanbrengen of tochtstrips plaatsen. We geven je hieronder nog een aantal tips om veel te besparen op je gasrekening:

Je huis goed isoleren

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe goed jouw dak, spouwmuur, vloer en ramen zijn geïsoleerd. Dit is de eerste stap die je moet nemen, want zonder goede isolatie hebben andere bespaar maatregelen minder nut. Er gaat dan namelijk een hoop onnodige energie verloren en dat is zonde als je nagaat wat een kuub gas kost. Je kunt kiezen voor meerdere opties: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het zetten van HR++ glas. De prijzen hiervan verschillen. In de meeste gevallen is isolatie van de binnen- of buitenkant van je gevel het duurst en is vloerisolatie het goedkoopst. Om erachter te komen wat voor jou de beste optie is, kun je het beste een vrijblijvend advies opvragen.

De temperatuur aanpassen

Als je de isolatie van je huis hebt aangepakt, kun je beginnen met andere maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld je verwarming een graad lager zetten. Dit scheelt al een hoop en vaak kun je het verschil niet voelen. Ook kun je jouw cv-ketel op 50 graden zetten. Deze staat namelijk standaard op 80 graden ingesteld. De temperatuur van het water dat door de radiatoren stroomt is dan een stuk lager. Dit kan je veel geld besparen. Het duurt nu wel iets langer voor het huis op temperatuur is. Let er wel op dat je met deze instelling de nachttemperatuur op de thermostaat op maximaal 2 graden lager instelt dan de temperatuur van overdag.

Maak je huis tochtvrij

Verder is het belangrijk om te checken of er nog plekken in huis zijn waar het tocht. Je kunt die tocht op meerdere manieren tegen gaan:

  • Kit de naden en kieren tussen de kozijnen en de buitenmuur dicht;
  • Maak gaten in muren en vloeren vlak bij leidingen dicht;
  • Plak tochtstrips in de kieren van je ramen en deuren;
  • Maak gebruik van een brievenbusborstel;
  • Plaats een borstelstrip onder je binnendeuren.
Meer tips om te besparen op gas