Besparen op gas

De gasprijs per m3 heeft ongekende hoogtes meegemaakt in de afgelopen jaren. Dit kwam onder andere door het einde van de coronacrisis en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De prijzen zijn gelukkig in 2023 gedaald en zijn inmiddels een stuk stabieler, waardoor je in 2024 een aantrekkelijker tarief betaalt voor je gas. In dit artikel nemen je mee in de gasprijs die je in 2024 kunt verwachten en hoe je daarnaast op je gasrekening kunt besparen. 

Bekijk hier onze gastarieven

Wat zijn de kosten van een kuub gas?

Een kuub gas kostte in september 2023 gemiddeld  €1,298 per m3. In maart 2024 is dit tarief gedaald naar gemiddeld €1,223 (bron: Energievergelijk.nl, maart 2024). De energiemarkt is dus iets gunstiger geworden waardoor huishoudens minder betalen voor een kuub gas. Dit is de gemiddelde gasprijs per m3 wanneer je kijkt naar tarieven van een variabel contract. Als je een vast contract hebt bij een energieleverancier kan deze prijs afwijken, je bent dan meestal goedkoper uit.

Waarom heeft de gasprijs kunnen dalen? Er zijn altijd verschillende factoren van invloed op de hoogte van de gasprijs, zo kan het weer, vraag en aanbod en politieke gebeurtenissen een effect hebben op de marktprijs voor gas. De dalende gasprijs is in dit geval veroorzaakt doordat de winters minder koud zijn. Hierdoor hebben huishoudens minder gas verbruikt. Ook viel de vraag naar gas vanuit de Europese industrie lager uit dan verwacht. Tot slot wordt er ook steeds meer vloeibaar gas (LNG) aangeboden, waardoor de gasprijs lager kan blijven.

Wat is het gemiddeld gasverbruik?

Het gemiddeld energieverbruik in de Nederlandse huishoudens is jaarlijks 1.169 m3 gas (bron: Milieucentraal). Hoeveel je hiervoor betaalt, is afhankelijk van je energiecontract. Als we rekenen met de gemiddelde gasprijs van energieleveranciers, kan dit uitkomen op een bedrag van zo’n € 1.500. Maar let hierbij op dat dit slechts een gemiddelde is, de daadwerkelijke prijs die jij betaalt is afhankelijk van je energiecontract. Daarnaast is je verbruik ook afhankelijk van je woonsituatie. Heb je bijvoorbeeld een klein appartement? Dan is je gasverbruik waarschijnlijk een stuk lager dan het verbruik van mensen die in een oude, vrijstaande woning wonen. Het gasverbruik is dus voor niemand hetzelfde. Wel is er een daling te zien in het gasverbruik in Nederland. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de kosten per kuub gas.

Gas

Hoe zit mijn gasrekening in elkaar?

Nu je weet wat 1 kuub gas kost, is het handig om te weten hoe de gasrekening in elkaar zit. Je gasrekening bestaat uit meerdere onderdelen, waarvan niet altijd bekend is wat het betekent. We leggen je hieronder uit wat deze onderdelen zijn:

Leveringskosten: Dit onderdeel bestaat uit vaste en variabele leveringskosten. Vaste kosten bestaan uit een bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt voor de overige kosten die zij maken. Dit bedrag staat los van je verbruik. De variabele leveringskosten bestaan uit de gasprijs per m3. Dit is dus wel afhankelijk van je verbruik.

Netbeheerkosten: Deze kosten betaal je aan de netbeheerder. Het gaat hier om de kosten die de netbeheerder maakt voor het aanleggen en onderhouden van jouw gasaansluiting. Je betaalt deze kosten aan de energieleverancier en zij betalen dit vervolgens weer uit aan de netbeheerder.

Overheidsheffingen en btw: De naam zegt het al, dit zijn de heffingen die je betaalt aan de overheid  en het vaste btw-percentage van 21%.

Inzicht in verbruik met de ENGIE-app

Als we zien wat een kuub gas momenteel kost, is het verstandig om je verbruik en energiekosten bij te houden. De ENGIE-app is daar een perfecte hulpmiddel voor. Je kunt deze app gratis downloaden. Al meer dan 170.000 klanten maken er gebruik van. En hij is ook te gebruiken als je geen klant van ons bent.

  • Bekijk je energieverbruik in handige grafieken
  • Start met besparen dankzij de persoonlijke tips
  • Voorkom verrassingen: zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
  • Ook geschikt als je geen klant bent van ENGIE
Grip op je energie met de ENGIE-app

Hoe kan ik besparen op mijn gasrekening?

Veel Nederlanders zijn al druk bezig met besparen. Zo ga je slim om met je energierekening en kun je je kosten wat verlagen. Je kunt bijvoorbeeld minder lang douchen, radiatorfolie aanbrengen of tochtstrips plaatsen. We geven je hieronder nog een aantal tips om veel te besparen op je gasrekening:

Je huis goed isoleren

Allereerst is het belangrijk om te kijken hoe goed jouw dak, spouwmuur, vloer en ramen zijn geïsoleerd. Dit is de eerste stap die je moet nemen, want zonder goede isolatie hebben andere bespaar maatregelen minder nut. Er gaat dan namelijk een hoop onnodige energie verloren en dat is zonde als je nagaat wat een kuub gas kost. Je kunt kiezen voor meerdere opties: spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het zetten van HR++ glas. De prijzen hiervan verschillen. In de meeste gevallen is isolatie van de binnen- of buitenkant van je gevel het duurst en is vloerisolatie het goedkoopst. Om erachter te komen wat voor jou de beste optie is, kun je het beste een vrijblijvend advies opvragen.

De temperatuur aanpassen

Als je de isolatie van je huis hebt aangepakt, kun je beginnen met andere maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld je verwarming een graad lager zetten. Dit scheelt al een hoop en vaak kun je het verschil niet voelen. Ook kun je jouw cv-ketel op 50 graden zetten. Deze staat namelijk standaard op 80 graden ingesteld. De temperatuur van het water dat door de radiatoren stroomt is dan een stuk lager. Dit kan je veel geld besparen. Het duurt nu wel iets langer voor het huis op temperatuur is. Let er wel op dat je met deze instelling de nachttemperatuur op de thermostaat op maximaal 2 graden lager instelt dan de temperatuur van overdag.

Maak je huis tochtvrij

Verder is het belangrijk om te checken of er nog plekken in huis zijn waar het tocht. Je kunt die tocht op meerdere manieren tegen gaan:

  • Kit de naden en kieren tussen de kozijnen en de buitenmuur dicht;
  • Maak gaten in muren en vloeren vlak bij leidingen dicht;
  • Plak tochtstrips in de kieren van je ramen en deuren;
  • Maak gebruik van een brievenbusborstel;
  • Plaats een borstelstrip onder je binnendeuren.
Meer tips om te besparen op gas