Verwarming

Wat is de gasprijs per kuub?

De gasprijzen zijn in 2024 niet meer zo hoog als aan het begin van 2023. Na veel onrust op de energiemarkt is de gasprijs per kuub al een tijdje stabieler. Wat zijn de verwachtingen voor de gasprijzen voor 2024 en hoeveel betaal je op dit moment voor een kuub gas? Je leest het in dit artikel.

Bekijk hier onze gastarieven

De gasprijs per kuub

Op het moment is de gemiddelde gasprijs per kuub € 1,22 (april 2024, ANWB). Deze gemiddelde gasprijs per m3 is gebaseerd op 50 vaste, variabele en dynamische energiecontracten die door verschillende energieleveranciers worden aangeboden. In maart 2024 betaalde je gemiddeld € 1,19 voor een kuub gas. 

In 2022 is de gasprijs per kuub flink gestegen, waar deze zelfs boven de  € 3,00 per kuub kwam. Inmiddels is deze prijs weer gedaald en de afgelopen tijd is de prijs weer redelijk stabiel. Dit heeft onder andere te maken met de invoer van het prijsplafond in 2023. Het prijsplafond is gestopt in 2024, maar de prijzen zijn nog steeds een stuk lager dan in 2022.

Wat is de verwachte gasprijs per kuub?

De gasprijs was aan het eind van 2023 en begin van 2024 redelijk stabiel. Wat de gasprijs precies gaat doen, kunnen we niet voorspellen. Er zijn veel onvoorspelbare factoren die invloed hebben op de gasprijs. De afgelopen jaren zagen we bijvoorbeeld hoe de corona crisis en de oorlog in Oekraïne zorgde voor forse stijgingen. Daarnaast zijn er ook een aantal veranderingen in 2024 die invloed hebben op de gasprijs, zoals het afschaffen van het prijsplafond, het vervallen van de energietoeslag en de verhoging van de energiebelasting op gas. Verder zijn we in Nederland ook bezig met een energietransitie, wat zorgt dat de vraag naar gas geleidelijk afneemt. Toch zullen er voorlopig pieken in de vraag naar gas blijven, bijvoorbeeld in de koudere maanden. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat de gasprijzen weer dalen naar wat het in 2020 was. Op dit moment lijkt de stabilisering van de gasprijzen goed door te zetten. Echter, kan de energiemarkt morgen opeens heel anders zijn.

Gas

Hoe wordt de gasprijs per kuub bepaald?

De gasprijs bestaat uit vier onderdelen. Deze kosten bestaan uit de gasprijs per kuub, netbeheerkosten, leveringskosten, overheidskosten en BTW.

 • De gasprijs per kuub zijn variabele leveringskosten. Hoe meer je hiervan verbruikt, hoe hoger de kosten natuurlijk zullen uitvallen.
 • De netbeheerkosten bestaan uit de kosten voor het onderhoud en de aanleg van de gasleidingen richting jouw meterkast. Deze prijs is inclusief de huur van de meterkast. Netbeheerkosten staan ook weergegeven op je energierekening en worden (meestal) maandelijks aan de netbeheerder betaald.
 • De leveringskosten worden bepaald door de leverancier. Deze kosten kunnen dus per leverancier sterk verschillen.
 • De overheidsheffingen en BTW. Het bedrag wat je betaalt aan overheidsheffingen bestaat uit energiebelasting en opslag duurzame energie. De BTW op energieproducten is 21% in 2024. Het is goed om te weten dat je per kuub gas dat je verbruikt, BTW betaalt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je dus (aan BTW) moet betalen.

Hoeveel kuub gas per jaar per persoon?

Een gemiddeld éénpersoons huishouden verbruikt zo’n 1000 kuub gas per jaar. Dit is vooral nodig voor het verwarmen van het huis. Daarnaast kost het verwarmen van het water in huis ook veel gas. Het gasgebruik om te kunnen koken valt daarentegen relatief mee. Wat opvalt is dat het verschil tussen een éénpersoons huishouden en een tweepersoons huishouden nihil is. Woon je nu alleen, maar neem je iemand in huis of ga je met iemand samenwonen? Dan is dit een relatief klein verschil: van 1000 kuub per jaar naar 1100 kuub per jaar (voor 2 personen). Dit komt voornamelijk, omdat je niet veel extra hoeft te stoken om bijvoorbeeld het huis te verwarmen. Dit deed je in de oude situatie ook al. Het is dus wat betreft het gasverbruik voordeliger om met één of meerdere personen samen te wonen. 

 
Duurzaam huishouden

Tips om gebruik van gas te verminderen

Nederland is bezig met een energietransitie. Door de hogere prijzen is dit besparen op gas niet alleen duurzaam, maar financieel ook voordelig. Wij denken graag met je mee en geven je een aantal tips om jouw gasgebruik te verminderen:

 • Verwarm alleen de kamer(s) waar je daadwerkelijk bent en houd de deuren en ramen goed gesloten. Eén van de grootste verspillingen van gas is het verwarmen van kamers of ruimtes waar zich op dat moment niemand begeeft. Het sluiten van de deuren zorgt ervoor dat de warmte binnen de kamer blijft. Ook kan het helpen om tochtstrips onder de deuren en rond de scharnieren te plaatsen. Op die manier blijft de warmte beter bewaard.
 • Zet de temperatuur van je CV-ketel lager. Standaard staat de CV-ketel ingesteld op zo’n 80 graden. Dit is echter niet nodig. In deze stand is de CV-ketel namelijk niet erg zuinig. Zet de CV-ketel op 60 of misschien zelfs 50 graden. Zo is de CV-ketel zuiniger en kun je dus het gasgebruik inperken. Het kan wel zijn dat het hierdoor wat langer duurt om de woning te verwarmen.
 • Zet overdag de temperatuur van je thermostaat laag en ‘s nachts de verwarming uit. Overdag veel van huis? Zet de thermostaat op 15 graden. Het is namelijk zonde om de hele dag de verwarming aan te laten staan, terwijl er niemand van de warmte gebruik maakt. De hele dag een huis warm houden kan namelijk erg veel gas kosten, vooral in de koudere periodes en in huizen die slecht zijn geïsoleerd. Ook is het onnodig om ‘s nachts de verwarming aan te laten. Een uur voordat je naar bed gaat kan de verwarming al uitgezet worden. Het is namelijk niet zo dat het huis binnen een uur helemaal afkoelt. Met het toepassen van deze tip zou je op jaarbasis al enkele honderden euro’s kunnen besparen. 
 • Let op je tijd onder de douche. Warm douchen en een warm bad nemen zijn erg grote gasverbruikers binnen een woning. Besparen op je tijd onder de douche zou dus al per douchebeurt veel geld kunnen schelen. Door maximaal 5 minuten warm te douchen, zorg je ervoor dat de kosten wat betreft douchen beperkt blijven.
Meer tips om gas te besparen

Energiekosten inzien in de gratis ENGIE-app

Gezien de huidige gasprijs per kuub, is het raadzaam om je verbruik en energiekosten bij te houden. Onze gratis ENGIE-app is daar perfect voor. Al meer dan 165.000 klanten gingen je voor. Hij is ook te gebruiken als je geen klant van ons bent.

 • Bekijk je energieverbruik in handige grafieken
 • Start met besparen dankzij de persoonlijke tips
 • Voorkom verrassingen: zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
 • Ook geschikt als je geen klant bent van ENGIE
Grip op je energie met de ENGIE-app