Verwarming

Wat is de gasprijs per kuub?

De gasprijzen zijn al een langere periode snel aan het stijgen. De gasprijs per kuub heeft zelfs in 2022 een recordhoogte bereikt. Dit heeft meerdere redenen, zoals bijvoorbeeld de Coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. Ook de onzekerheid rondom de Europese sancties zorgen voor stijgende gasprijzen. Inmiddels zijn de wereldwijde gasvoorraden weer enigszins aangevuld, waardoor de markt weer relatief stabiel aan het worden is. Hoe wordt de gasprijs per kuub bepaald en wat zijn de verwachtingen? In dit artikel leggen wij je graag wat meer uit over de gasprijs per kuub.

Bekijk hier onze gastarieven

De gasprijs per kuub

De gasprijs van dit moment is erg gestegen. Deze stijging is begonnen in 2021. In 2014 zat de gasprijs bijvoorbeeld nog op €0,66 en in 2020 op €0,80. De gemiddelde gasprijs per kuub schommelt vandaag de dag rond de €3. Dit is afhankelijk van het type contract dat je hebt. Als je een vast contract hebt, dan ben je meestal nét wat goedkoper uit dan wanneer je een een variabel contract hebt. De overheden doen er overigens alles aan om de gasprijs per kuub nog enigszins stabiel te houden, hiervoor zijn verschillende maatregelen geïntroduceerd.

De verwachte gasprijs per kuub?

Het is natuurlijk erg lastig om in de toekomst te kijken en een exacte schatting te maken van de gasprijs per kuub voor de komende periode. Dit is lastig te voorspellen, omdat de prijs van veel verschillende (en vooral onzekere) factoren afhangt waar wij geen invloed op hebben. Ondanks dat Nederland goed bezig is met de energietransitie, lijkt het er niet op dat de prijzen van gas de komende tijd lager zullen worden. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat Nederland steeds minder gas zelf produceert. Hierdoor worden we steeds afhankelijker van buitenlands gas. Laat dit nou juist het probleem zijn. In de huidige situatie is het erg lastig om grote hoeveelheden gas uit het buitenland te importeren. Het is dus onwaarschijnlijk dat de gasprijzen de komende periode sterk zullen dalen. 

Gas

Hoe wordt de gasprijs per kuub bepaald?

De gasprijs bestaat uit vier onderdelen. Deze kosten bestaan uit de gasprijs per kuub, netbeheerkosten, leveringskosten, overheidskosten en BTW.

 • De gasprijs per kuub zijn variabele leveringskosten. Hoe meer je hiervan verbruikt, hoe hoger de kosten natuurlijk zullen uitvallen.
 • De netbeheerkosten bestaan uit de kosten voor het onderhoud en de aanleg van de gasleidingen richting jouw meterkast. Deze prijs is inclusief de huur van de meterkast. Netbeheerkosten staan ook weergegeven op je energierekening en worden (meestal) maandelijks aan de netbeheerder betaald.
 • De leveringskosten worden bepaald door de leverancier. Deze kosten kunnen dus per leverancier sterk verschillen.
 • De overheidsheffingen en BTW. Het bedrag wat je betaalt aan overheidsheffingen bestaat uit energiebelasting en opslag duurzame energie. De BTW op energieproducten is in het tweede halfjaar van 2022 verlaagd van 21% naar 9%, om zo de bevolking wat tegemoet te komen. Echter, de BTW op energieproducten staat in 2023 ‘gewoon’ weer op 21%, waardoor de kosten hiervan dus weer oplopen. Het is goed om te weten dat je per kuub gas die je verbruikt, BTW betaalt. Hoe meer je verbruikt, hoe meer je dus (aan BTW) moet betalen.

Hoeveel kuub gas per jaar per persoon?

Een gemiddeld éénpersoons huishouden verbruikt zo’n 1.000 kuub gas per jaar. Het verbruik zit hem voornamelijk in het verwarmen van het huis. Daarnaast kost het verwarmen van het water in huis ook veel gas. Het gasgebruik om te kunnen koken valt daarentegen relatief mee. Wat opvalt is dat het verschil tussen een éénpersoons huishouden en een tweepersoons huishouden nihil is. Woon je nu alleen, maar neem je iemand in huis of ga je met één ander samenwonen? Dan gaat je gasverbruik slechts van 1.000 kuub per jaar naar 1.100 kuub per jaar (voor 2 personen). Dit komt voornamelijk, omdat je niet veel extra hoeft te stoken om bijvoorbeeld het huis te verwarmen. Dit deed je in de oude situatie ook al. Het is dus wat betreft het gasverbruik voordeliger om met één of meerdere andere personen samen te wonen.

Duurzaam huishouden

Tips om gebruik van gas te verminderen

Veel mensen schrikken van de huidige gasprijzen en hebben er dus wel wat voor over om te besparen op het gebruik van gas. Wij denken graag met je mee en geven je een aantal tips om jouw gasgebruik te verminderen:

 • Verwarm alleen de kamer(s) waar je daadwerkelijk bent en houd de deuren en ramen goed gesloten. Eén van de grootste verspillingen van gas is het verwarmen van kamers of ruimtes waar zich op dat moment niemand begeeft. Het sluiten van de deuren zorgt ervoor dat de warmte binnen de kamer blijft. Ook kan het helpen om tochtstrips onder de deuren en rond de scharnieren te plaatsen. Op die manier blijft de warmte beter bewaard.
 • Zet de temperatuur van je CV-ketel lager. Standaard staat de CV-ketel ingesteld op zo’n 80 graden. Dit is echter niet nodig. In deze stand is de CV-ketel namelijk niet erg zuinig. Zet de CV-ketel op 60 of misschien zelfs 50 graden. Zo is de CV-ketel zuiniger en kun je dus het gasgebruik inperken. Het kan wel zijn dat het hierdoor wat langer duurt om de woning te verwarmen.
 • Zet overdag de temperatuur van je thermostaat laag en ‘s nachts uit. Overdag veel van huis? Zet de thermostaat op 15 graden. Het is namelijk zonde om de hele dag de verwarming aan te laten staan, terwijl er niemand van de warmte gebruik maakt. De hele dag een huis warm houden kan namelijk erg veel gas kosten, vooral in de koudere periodes en in huizen die slecht zijn geïsoleerd. Ook is het onnodig om ‘s nachts de verwarming aan te laten. Een uur voordat je naar bed gaat kan de verwarming al uitgezet worden. Het is namelijk niet zo dat het huis binnen een uur helemaal afkoelt. Met het toepassen van deze tip zou je op jaarbasis al enkele honderden euro’s kunnen besparen.
 • Let op je tijd onder de douche. Warm douchen en een warm bad nemen zijn erg grote gasverbruikers binnen een woning. Besparen op je tijd onder de douche zou dus al per douchebeurt veel geld kunnen schelen. Door maximaal 5 minuten warm te douchen, zorg je ervoor dat de kosten wat betreft douchen beperkt blijven.
Meer tips om gas te besparen

Energiekosten inzien in de gratis ENGIE-app

Gezien de huidige gasprijs per kuub, is het raadzaam om je verbruik en energiekosten bij te houden. Onze gratis ENGIE-app is daar perfect voor. Al meer dan 165.000 klanten gingen je voor. Hij is ook te gebruiken als je geen klant van ons bent.

 • Bekijk je energieverbruik in handige grafieken
 • Start met besparen dankzij de persoonlijke tips
 • Voorkom verrassingen: zie direct of je nog goed zit met je termijnbedrag
 • Ook geschikt als je geen klant bent van ENGIE
Grip op je energie met de ENGIE-app