Man_hybride_warmtepomp

Wanneer je op zoek bent naar een energiecontract, kom je voor de volgende keuze te staan: wil je een vast contract of een variabel contract? In het verleden, toen de prijzen voor stroom en gas maanden geleden sterk waren gestegen en erg onvoorspelbaar waren, boden energieleveranciers voornamelijk variabele contracten aan. Gelukkig is er sindsdien een positieve ontwikkeling opgetreden en is de onrust op de markt deels verdwenen. Dit heeft geleid tot de herintroductie van vaste contracten voor gas, naast variabele contracten. Daarnaast is er nog een verschil tussen een contract met alleen gas, of een contract met gas en stroom. Wil je meer weten over de verschillende typen contracten voor gas? Lees dan verder!

Een vast contract voor alleen gas of gas en stroom?

Bij de meeste energieleveranciers kun je kiezen wat je afneemt. Je kunt kiezen voor stroom, gas of beide. Als je geen gas nodig hebt is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Als je zowel gas als stroom nodig hebt is het vaak handig om dit van dezelfde leverancier af te nemen. Dit zorgt voor een beter overzicht en vereenvoudigt het beheer van je energiezaken. Je hebt geen gedoe met meerdere leveranciers en kunt alles op één plek regelen.

Als je ergens anders een contract hebt voor stroom kun je bij ENGIE een (vast) contract afsluiten voor alleen gas. Een belangrijke reden dat veel mensen hiervoor kiezen is dat wij CO2-gecompenseerd gas leveren.

Gas

Variabel of vast contract voor gas afsluiten

Als je een contract wil afsluiten voor gas kun je dus kiezen voor variabel of vast. Misschien weet je al ongeveer wat deze typen contracten zijn. Wij leggen het nog eens duidelijk voor je uit zodat je goed kunt bepalen welk type past bij jouw situatie.

Vast contract gas

Bij een vast contract leg je het tarief wat je betaalt voor langere tijd vast. Een vast energiecontract voor gas heeft meestal een looptijd van 1 of 3 jaar. De prijs die je betaalt voor gas wordt vastgesteld op het moment van het afsluiten van het energiecontract. Zelfs als de marktprijzen voor gas tijdens de contractperiode fluctueren, heeft dit geen invloed op de prijs die jij betaalt. Het voordeel van een vast contract is dus dat je zekerheid hebt over de energieprijs gedurende de afgesproken periode. Het is echter belangrijk om te weten dat je gebonden bent aan dit contract gedurende de overeengekomen periode. Als je het contract voortijdig wilt beëindigen, moet je een boete betalen. Vanaf juni 2023 geldt er een nieuwe berekening voor deze boete, waardoor deze in de meeste gevallen hoger uitvalt.

Variabel contract gas

Als je besluit om een variabel contract af te sluiten, kan de energieleverancier gedurende de looptijd van het contract de prijzen voor gas en stroom aanpassen. Je hebt hier je tarief dus niet voor langere tijd vastgelegd. Prijsschommelingen die worden veroorzaakt door veranderingen in de marktprijs kunnen zowel positief als negatief uitpakken. Als de marktprijs daalt, betaal je minder voor gas en stroom. Bij een stijging van de marktprijs zul je juist meer moeten betalen. Een variabel contract heeft geen vaste looptijd, wat betekent dat je op elk moment kunt besluiten om over te stappen naar een andere energieleverancier en je contract op te zeggen. Hier betaal je dus geen boete voor.


Gelijk weten wat jouw maandbedrag is voor een vast of variabel energiecontract?

Bereken direct jouw maandbedrag

Voor- en nadelen vast contract

Je weet nu wat de verschillen zijn en wat een vast contract voor gas is. Als extra keuzehulp hebben we de voor-  en nadelen overzichtelijk op een rijtje gezet. Kijk naar je eigen situatie en bepaal hoeveel risico je wilt nemen.

Nadelen vast contract gas

  • Vaste prijs: met een vast contract voor gas betaal je gedurende je contractperiode een vaste prijs voor gas. Ongeacht eventuele dalingen, blijft de prijs voor gas hetzelfde.
  • Opzegboete: als je voortijdig wilt stoppen met je vaste gascontract, kan dit resulteren in een opzegboete. Je kunt minder makkelijk wisselen van leverancier.

Voordelen vast contract gas

  • Mogelijke besparingen: bij een vast contract zijn de tarieven vaak gunstiger en worden er kortingen aangeboden, waardoor je mogelijk kunt besparen op je energiekosten.
  • Stabiele prijs: een vast contract voor gas zorgt voor een onveranderde prijs, zelfs bij stijgende marktprijzen.
  • Financiële zekerheid: met een vast energiecontract hoef je je

Vast energiecontract bij ENGIE

Past een vast contract bij jouw situatie? Dit kun je kiezen voor een jaarcontract bij ENGIE. Bereken je maandbedrag en kom binnen 1 minuut te weten wat jij gaat betalen.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Inzicht en besparen via gratis energie-app

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

 

Nu tot
€ 250,-
bonus

Binnen 1 minuut berekend