Image

Laadpaal op het werk

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dit betekent dat ook steeds meer medewerkers met hun elektrische auto naar het werk komen. Een laadpaal op het werk is dan ook geen overbodige luxe. Maar wat is nou een geschikte laadpaal voor bij jou op het werk? Wat zijn de kosten? En hoeveel laadpalen heb je nou nodig? Er zijn bij de aanschaf van een laadpaal een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden. Wij vertellen je hier graag meer over op deze pagina.

Vraag direct een offerte aan Meer over zakelijk elektrisch rijden

De geschikte laadpaal voor bij jou op het werk

Naast de toename van het aantal elektrische auto’s, worden er ook steeds meer verschillende laadpalen aangeboden. Dit maakt het nog lastiger om een keuze te maken voor een laadpaal. Om een geschikte laadpaal te vinden voor bij jou op het werk, is er een aantal criteria waar je naar kunt kijken.

Aantal elektrische auto´s

Bij de aanschaf van een laadpaal voor bij jou op het werk is het goed om rekening te houden met het aantal elektrische auto’s dat opgeladen moet worden. Ben jij de enige met een elektrische auto op het werk? Of zijn er nog meerdere medewerkers die met een elektrische auto naar het werk komen? Aan de hand hiervan kun je bepalen hoeveel laadpalen je ongeveer nodig hebt. Een goede uitkomst voor zakelijke gebruikers is een dubbel laadstation. Hier kun je twee auto’s tegelijk mee opladen. 

Vermogen van de laadpaal

Ook is het handig om te kijken naar het vermogen van de laadpalen. Laadpalen zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende vermogens. Om je elektrische auto optimaal te kunnen laden is het belangrijk om het laadvermogen van de elektrische auto goed af te stemmen met het vermogen van de laadpaal. De meeste zakelijke laadpalen hebben een vermogen van 11 kW of 22 kW.

Wallbox of laadpaal?

Het is ook goed om rekening te houden met de ruimte die je hebt voor het plaatsen van een laadstation. Een laadstation kan op twee manieren gemonteerd worden: aan een muur (wallbox) of op een paal (laadpaal). Kijk van tevoren dus goed of het mogelijk is om een laadpaal te plaatsen of dat de laadstations aan de muur bevestigd moeten worden.

Welke aansluiting moet ik hebben?

Niet elke elektriciteitsaansluiting is geschikt om met veel vermogen te laden. Bij de aanschaf van een laadpaal bij jou op het werk is het dus handig om te kijken of de huidige elektriciteitsaansluiting wel geschikt is voor de laadpaal die jij zoekt. Het kan namelijk zijn dat de huidige elektriciteitsaansluiting eerst verzwaard moet worden.

Slimme functies

Over welke slimme functies beschikt de laadpaal? Een laadpaal kan uitgerust worden met verschillende functies, zoals Dynamic Load Balancing of RFID-kaartlezer. Het verschilt per merk of deze slimme functies standaard zijn ingebouwd. Hou er dus rekening mee dat er naast de aanschafprijs van sommige laadpalen er nog extra kosten bij kunnen komen om gebruik te kunnen maken van slimme functies.

De beste laadoplossing voor jou?

Wat zijn de kosten?

Het aanschaffen van een laadpaal is een flinke investering. Op de lange termijn heeft dit wel meerdere voordelen. Je kunt je investering namelijk terugverdienen. En het is voordeliger dan laden bij een openbaar laadpunt. Zo betaal je alleen het energietarief dat in je energiecontract staat. De kosten van een zakelijke laadpaal kunnen uiteenlopen van € 850,- tot €3.000,- (exclusief installatie).

Image

Vergoeding van laadkosten

Als werkgever mag je de laadkosten kosteloos vergoeden. Dit geldt voor de laadkosten bij een laadpaal op het werk, maar ook voor de laadkosten bij een openbare laadpaal of bij een medewerker thuis. Let op! Dit geldt alleen voor medewerkers die een auto van de zaak hebben. De medewerkers met een eigen elektrische auto vallen onder de standaardregeling en hebben hiermee recht op een vergoeding van 19 cent per kilometer. Vanaf januari 2023 wordt deze vergoeding verhoogd naar 21 cent per kilometer.

Meer over zakelijk elektrisch rijden
Image

In 2025 verplicht laadpunt op het werk

De overheid is druk bezig met verduurzamen. Om dit te stimuleren zijn er nieuwe verplichtingen vastgesteld rondom het aanleggen van laadinfrastructuur. Sinds maart 2020 is het bij de bouw van nieuwe utiliteitsgebouwen (kantoren, winkels, fabrieken) met meer dan 10 parkeervakken verplicht om minimaal 1 laadpunt te plaatsen op hetzelfde terrein. Daarnaast wordt het vanaf 2025 verplicht om minimaal 1 laadpunt te plaatsen bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeervakken. Meer informatie hierover is terug te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Subsidies voor zakelijke laadpalen

Wanneer je een laadpaal voor op het werk wilt aanschaffen, kun je aanspraak maken op verschillende subsidies: Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de VAMIL-regeling.

Milieu-investeringsaftrek

Bij de aanschaf van een elektrische auto en laadpalen, kun je als bedrijf gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiermee kun je in tot 45% van de investeringskosten aftrekken van jouw fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de soort auto en laadpaal. Dit komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. Bij de investeringskosten van een laadpaal mag je ook de installatiekosten meenemen. De MIA-regeling is alleen van toepassing bij een investering van € 2.500 of meer.

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Bij aanschaf van een laadpunt is daarnaast de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) van toepassing. Met deze regeling beslis je zelf wanneer en hoe snel je de investering voor de laadpaal afschrijft. Zo kun je ervoor kiezen de investering in het eerste jaar al tot 75% af te schrijven. Hiermee valt jouw fiscale winst lager uit en betaal je minder belasting.

Lees meer over de MIA en VAMIL Hulp bij subsidie-aanvraag?
Image

Ga ook voor een laadpaal op het werk

  • Goedkoper dan openbaar laden 

  • Altijd een beschikbaar oplaadpunt voor medewerkers

  • Zorgeloos laden terwijl je aan het werk bent

  • Draagt bij aan een duurzaam imago van jouw bedrijf

  • Extra voordelig met subsidies