hogere energieprijzen

Waar komen de hogere energieprijzen vandaan?

De afgelopen 2 jaar zijn de energiekosten een stuk hoger dan voorheen. In 2021 zijn de energieprijzen zeker 8 keer over de kop gegaan en nog steeds is de situatie erg onstabiel. Deze ontwikkeling heeft te maken met meerdere factoren, waaronder de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In dit artikel leggen we je uit waarom deze hogere energieprijzen er zijn, en wat je zelf kunt doen om te besparen.

hogere energieprijzen

Waarom zijn de energieprijzen hoger?

Toen na de coronacrisis het leven weer op gang kwam, werd de vraag naar gas en stroom steeds groter. Er kon niet voldaan worden aan deze grote vraag en daardoor stegen de prijzen. Toen de oorlog tussen Oekraïne en Rusland in februari 2022 begon, werd dit nog een groter probleem. De grootste hoeveelheid van ons gas komt namelijk uit Rusland. De toevoer van gas en olie naar Europa is een deel van dit conflict geworden, omdat Rusland onder druk wordt gezet. Mede door de schaarste en door de onzekerheid over de leveringen is er een tekort aan gas. Dit zorgt niet alleen voor hogere gasprijzen, maar ook voor hogere energieprijzen. Verder is er ook een tekort aan gas door het verminderen van de gaswinning in Groningen. De vraag is momenteel hoger dan het aanbod en dat zorgt ervoor dat we afhankelijk zijn geworden van het buitenland.

Wat is het huidige energietarief?

Op dit moment zijn de energiekosten hoger dan een aantal jaar geleden, maar lager dan de afgelopen 2 maanden. Momenteel is de stroomprijs € 0,65 per kWh. Dit is een forse daling ten opzichte van de afgelopen 2 maanden. In oktober lag de prijs namelijk nog op € 0,76 per kWh. Voor gas geldt momenteel een tarief van € 2,65 per m3. De afgelopen 2 maanden lag dit tarief nog op € 3,48. De gas en stroom prijzen verschillen de laatste tijd heel erg. Dit komt omdat de energiemarkt erg onvoorspelbaar is. Veel mensen zijn nu bezig met energie besparen en is er door de milde herfst nog niet veel vraag naar gas. Dit kan de reden zijn waarom er nu een daling te zien is. Hoe dit zich voortzet is deels afhankelijk van hoe streng de komende winter wordt.

Wat doet de overheid aan de hogere energieprijzen?

Om de hogere energieprijzen iets in te dammen, heeft de overheid een pakket met maatregelen bedacht. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat mogelijke financiële problemen voorkomen worden. In 2022 zijn er al een aantal maatregelen in gang gezet, zoals de vaste korting van € 190,- op de energierekening in november en december. In januari 2023 wordt het prijsplafond ingevoerd voor gas en stroom. Dit prijsplafond gaat voor iedere Nederlandse kleinverbruiker gelden en houdt in dat je een verlaagd bedrag betaalt voor gas en stroom. Hierbij moet je wel onder een maximum verbruik te blijven. Je gaat komend jaar voor stroom € 0,40 per kWh betalen met een maximum verbruik van 2.900 kWh en voor gas betaal je € 1,45 per kuub met een maximum van 1.200 m3. Als je over dit maximale verbruik heen gaat, betaal je voor de extra hoeveelheid de op dat moment geldende marktprijs. Naast dit prijsplafond zijn er nog meer maatregelen die voor jou van toepassing kunnen zijn.

hogere energieprijzen

Hoe kan ik besparen op de hogere energieprijzen?

Om te besparen op je hogere energiekosten, kun je verschillende dingen doen. Er zijn natuurlijk een aantal duurdere opties die je kunt uitzoeken, zoals het nemen van zonnepanelen of betere isolatie. We begrijpen dat niet iedereen daar budget voor heeft. Daarom vind je hieronder een aantal goedkopere opties om te besparen op je energierekening:

  • Plaats radiatorfolie achter je radiator. Dit zorgt ervoor dat de warmte niet de muur in trekt, maar weer wordt teruggekaatst naar de kamer.
  • Zet de thermostaat een graad lager. Vaak merk je dit verschil niet en anders doen een dikke trui of een dekentje ook wonderen. Het kan ook goed  helpen om alleen de ruimtes te verwarmen waar je daadwerkelijk bent.
  • Let erop dat je jouw apparaten uitzet. De stand-by modus kan namelijk een hoop energie verbruiken, zonder dat je dit doorhebt. Een stekkerblok met aan-uitschakelaar kan ook een goede oplossing zijn. Hiermee schakel je in 1 keer al je apparaten uit.
  • Douche eens iets minder lang. Wanneer je als gezin 1 minuut langer doucht, kun je al snel 30 euro per jaar besparen. Ook een waterbesparende douchekop kan een hoop schelen. Zo’n douchekop laat minder water door, waardoor jij gemakkelijk kunt besparen.
  • Maak gebruik van een app die jouw verbruik bijhoudt, zoals de ENGIE-app. Deze app wordt gekoppeld aan jouw slimme meter en houdt bij wat je verbruikt. Ook kun je gemakkelijk jouw energieverbruik vergelijken met andere huishoudens. Wanneer je zicht hebt op je verbruik, kun je ook gericht kijken op welke manier je het beste kunt besparen.
hogere energieprijzen

Groene energie van ENGIE

Om te besparen op de hogere energieprijzen, kan het helpen om over te stappen naar een andere energieleverancier. Door het gebruik van onze eigen zonne- en windparken in Nederland, levert ENGIE energie tegen een fijn tarief. Wanneer je een contract afsluit bij ENGIE, lever je bovendien een grote bijdrage aan het verduurzamen van Nederland. Met onze 100% groene stroom en CO2 gecompenseerd gas, compenseren we de uitstoot. Ook geven we je gratis advies over het verduurzamen van jouw huis. Verduurzaam je met ons mee?