Koken op inductie

Gas en stroom prijzen: wat is de huidige situatie?

De gas en stroom prijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Dit raakt de meeste Nederlanders diep in de portemonnee. Daarom is het kabinet begonnen met het uitrollen van steunpakketten die ons gaan helpen met de hoge energierekeningen. Waar komen die hogere gas en stroom prijzen vandaan? Wat houden deze steunpakketten vanuit de overheid in? We leggen het je graag uit.

Bekijk onze gas en stroom prijzen

Verhoogde gas en stroom prijzen

De stijgende prijzen voor gas en stroom zijn grotendeels te wijten aan het conflict die op dit moment speelt tussen Rusland en Oekraïne. Europa heeft Rusland namelijk een aantal sancties opgelegd, wat voor Rusland een goede reden was om de gaskraan voor een deel dicht te draaien. Om de winter door te komen heeft Europa noodmaatregelen in het leven geroepen waarbij iedere lidstaat haar gasopslag voor minimaal 80% gevuld moet hebben. Dit drijft de prijzen nog eens extra op. Bovendien zijn veel bedrijven al overgestapt naar andere brandstoffen zoals olie of kolen, waardoor er voor deze brandstoffen ook grote tekorten gaan ontstaan. Ook zijn in de herfst van 2021 de corona maatregelen verdwenen en kwam er een steeds grotere vraag naar gas en stroom, omdat het leven weer op gang kwam. Deze stijgende prijzen op de beurs worden via de energieleveranciers doorberekend aan de consument. Die prijzen hebben een grote financiële impact op de consument. Voornamelijk voor de mensen die een nieuw contract af moeten sluiten of een variabel contract hebben. Als je een vast tarief hebt afgesproken met jouw energieleverancier, blijf je gewoon het afgesproken tarief betalen. Voor variabele contracten geldt dat energieleveranciers twee keer per jaar hun tarieven mogen aanpassen. Toch zijn er ook leveranciers die dit nu vaker doen om simpelweg hun hoofd boven water te kunnen houden. Ook zijn de tarieven bij veel aanbieders op het moment hoger voor nieuwe klanten dan bij bestaande klanten. Dit omdat het momenteel te risicovol is om gas en stroom in te kopen op de markt. Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract kun je het beste energieleveranciers vergelijken op diverse vergelijkingswebsites. Zo kun je makkelijk zien welke optie voor jou het goedkoopst is.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Gratis 4-sterren app voor inzicht en advies

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,1 

 

Binnen 1 minuut berekend

Steunpakketten voor hogere gas en stroom prijzen

Om te voorkomen dat de energierekeningen onbetaalbaar worden, heeft de overheid een aantal maatregelen in het leven geroepen. Deze steunpakketten zijn bedoeld om de maandelijkse bedragen naar beneden te brengen en op die manier wat verlichting te bieden. Hieronder lichten wij de verschillende maatregelen toe. 

Alles over de maatregelen
Energiemaatregelen

Prijsplafond

Vanaf 1 januari 2023 zal er een prijsplafond gaan gelden. Een prijsplafond houdt in dat er een maximaal tarief wordt ingesteld voor gas en stroom, mits je je aan een maximaal verbruik houdt. Het gaat hierbij om een bedrag van €0,40 voor een kWh stroom en €1,45 voor een kuub gas. Hierbij moet men onder het limiet van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom blijven. Als je over dit verbruik heen gaat, moet je voor de extra hoeveelheid stroom en gas de marktprijs betalen. Dit prijsplafond geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruiksaansluiting die een hoger tarief hebben dan die van het prijsplafond. Als je dus een vast contract hebt met een lager maandbedrag, is het prijsplafond niet van toepassing.

Eenmalige korting op gas en stroom prijzen

Aangezien het prijsplafond pas begin volgend jaar geldt, is er besloten om voor de maanden november en december van dit jaar nog een extra korting te geven op de energierekening. Dit betekent dat alle huishoudens een vaste korting krijgen van €190. Hiervoor zijn geen uitzonderingen en dit bedrag wordt automatisch verrekend door de energieleverancier.

Geld voor gemeenten

Ook krijgen Nederlandse gemeenten 300 miljoen euro om de inwoners te helpen met energiebesparende maatregelen. De gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij dit bedrag gaan besteden. Voor deze maatregelen kun je bijvoorbeeld denken aan vouchers die besteed kunnen worden aan energiebesparende maatregelen, boxen met onder andere radiatorfolie en LED-verlichting, of energie bespaar advies. Dit is per gemeente verschillend.

Compensatie lagere inkomens

Voor de minimuminkomens kan het zijn dat de prijzen voor gas en stroom na deze maatregelen nog steeds te hoog zijn. Voor deze groep heeft de overheid daarom nog een extra vergoeding in het leven geroepen, waarmee zij hopelijk de extra kosten kunnen dekken. Het gaat hier om een eenmalig bedrag van €1.300. Dit is alleen geldig voor inkomens die tot 120% is van het sociaal minimum. De eerste €500 mag in 2022 al uitgekeerd worden door de gemeenten.

Energiebespaarlening

Ook kan een deel van de Nederlandse huishoudens per 1 november geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Dit wordt aangeboden door het Warmtefonds, waarbij het geld geleend kan worden tegen een rente van 0%. Met deze lening kan er geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp, zonnepanelen of een zonneboiler. Als je in aanmerking wilt komen voor deze 0% rente, moet je een verzamelinkomen van maximaal €45.014 hebben. Als je boven dit bedrag uitkomt, zal de rente 4% zijn.

Schuldhulpverlening

Voor huishoudens die in de schulden komen door de hogere gas en stroom prijzen, trekt de overheid extra geld uit om te helpen. Dit houdt onder andere in dat er meer saneringskrediet komt zodat schuldenlasten kwijtgescholden kunnen worden. Verder komt er een budget van 35 miljoen euro vrij om hulp te bieden en geldproblemen eerder te signaleren. Ook krijgt de Nederlandse Schuldhulp Route meer financiële middelen om dit soort huishoudens voldoende inzicht te geven in hun financiële situatie.

Compensatie voor Energie-intensieve MKB’ers

Tot slot worden ondernemers ook belast met de stijgende energieprijzen. Vooral de bedrijven die veel energie verbruiken hebben hier last van. Voor deze bedrijven geldt hetzelfde prijsplafond voor stroom en gas. Ook komt er extra geld vrij via de Energie-investeringsaftrek, Milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Tot slot komen er betere en hogere garantievoorwaarden voor het financieren van verduurzamingsmaatregelen.

Het gemak van ENGIE

Naast deze maatregelen kun je zelf eenvoudig besparen op de gas en stroom prijzen door energiebesparende maatregelen te nemen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp, isolatie of LED-verlichting. Door dit soort maatregelen te nemen, kun je al snel verschil merken op je energierekening. Bij ENGIE helpen we je graag bij het nemen van energiebesparende maatregelen. En met een energiecontract van ENGIE kun je met gemak verduurzamen:

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas.
  • Scherpe tarieven door onze eigen zonne- en windparken.
  • Inzicht in je verbruik met de gratis ENGIE-app.
  • Gratis advies voor het verduurzamen van jouw woning.
Bereken je maandbedrag
Nederlandse windenergie