Koken op inductie

Gas en stroomprijzen: wat is de huidige situatie?

De gas- en stroomprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Waar komen die hogere gas- en stroomprijzen vandaan? Welke maatregelen zijn er vanuit de overheid genomen om de energieprijzen betaalbaar te houden? En hoe kun je zelf besparen op je energieverbruik? Je leest het op deze pagina. 

Bekijk onze gas en stroom prijzen

Veranderde gas en stroom prijzen

In 2022 zijn de prijzen voor gas en stroom flink gestegen. Dit is grotendeels een gevolg van het conflict tussen Rusland  en Oekraïne. Europa heeft Rusland namelijk een aantal sancties opgelegd, wat voor Rusland een goede reden was om de gaskraan voor een deel dicht te draaien. Dit heeft gezorgd voor schaarste en dus voor een stijging van de prijzen. We zagen de prijzen van benzine, gas, stroom en producten in de supermarkt stijgen. Mensen die op dat moment een variabel contract hadden of waarvan het vaste contract afliep, gingen flink meer betalen. Het afsluiten van nieuwe vaste contracten was door de grote stijgingen op de markt zelf niet mogelijk bij de meeste energieleveranciers. Voor veel mensen heeft dit dus grote financiële gevolgen gehad. Het is daarom logisch dat mensen zich afvragen wat er de komende tijd gaat gebeuren met de prijzen.

In het begin van 2023 zijn de gas- en stroomprijzen gedaald ten opzichte van de hoge prijzen eind 2022. Zet deze daling door? Dat is nooit met zekerheid te zeggen. De verwachting is dat de gas- en stroomprijzen verder dalen, maar het is lastig te voorspellen. Deze prijzen zijn van veel dingen afhankelijk en kunnen zomaar weer gaan stijgen. Inmiddels is het bij steeds meer leveranciers weer mogelijk om een vast contract af te sluiten, waardoor je in ieder geval zekerheid kan hebben over je tarief.

Voordelige energie van ENGIE

Samen maken we Nederland groener

  • Kies voor de zekerheid van vaste tarieven

  • Nederlandse groene stroom en CO2-gecompenseerd gas

  • Uitstekende service, beoordeeld met een 8,0

Binnen 1 minuut berekend

Prijsplafond voor gas- en stroomprijzen in 2023

Om te voorkomen dat de energierekeningen onbetaalbaar worden, heeft de overheid een aantal maatregelen in het leven geroepen. Een belangrijke hiervan is het prijsplafond. Dit is geldig in heel 2023. Het prijsplafond houdt in dat er een maximaal tarief wordt ingesteld voor gas en stroom, mits je je aan een maximaal verbruik houdt. Het gaat hierbij om een bedrag van €0,40 voor een kWh stroom en €1,45 voor een kuub gas. Hierbij moet je onder de limiet van 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom blijven. Als je over dit verbruik heen gaat, moet je voor de extra hoeveelheid stroom en gas de marktprijs betalen. Dit prijsplafond geldt voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting die een hoger tarief hebben dan die van het prijsplafond. Als je dus een vast contract hebt met een lager tarief, is het prijsplafond niet van toepassing.

Compensatie lagere inkomens

Voor mensen met lagere inkomens kan het zijn dat de prijzen voor gas en stroom na het prijsplafond nog steeds te hoog zijn. Dit geldt voor mensen die weinig verdienen of een uitkering hebben. Het is een eenmalige compensatie van eenmalig € 1300. Afhankelijk van je gemeente krijg je dit in verschillende delen of heb je het in 2022 al gekregen. Je moet dit wel zelf aanvragen bij je gemeente, het gaat alleen automatisch voor bijstandsgerechtigden. 

Besparen op energie

Hoewel de gas- en stroomprijzen weer wat gedaald zijn en er maatregelen zijn van de overheid, is het voor veel mensen nog steeds fijn om te kunnen besparen op energie. Daarom geven we jou een aantal tips om te besparen op je energierekening:

  • Zet de verwarming lager (of uit) in de slaapkamers
  • Plaats tochstrips om tocht tegen te gaan
  • Zet de verwarming lager als je niet thuis bent

Dit zijn slechts een aantal tips die je kunnen helpen op te besparen, wat voor jou het beste werkt is afhankelijk van jouw situatie. Wil je weten hoe je kunt besparen en verduurzamen in jouw situatie? Dan is de WoningScan misschien iets voor jou.

Meer over de WoningScan

De voordelen van overstappen naar ENGIE

Bij ENGIE helpen we je graag bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Als je een energiecontract bij ons afsluit, profiteer je van diverse voordelen:

  • Gratis de ENGIE-app gebruiken
  • 100% groene stroom en CO2-gecompenseerd gas 
  • Scherpe tarieven door onze eigen zonne- en windparken
Nederlandse windenergie