Comfortabel thuis

Wat voor invloed heeft een warmtepomp op je energierekening?

Met de stijgende energieprijzen is het steeds aantrekkelijker geworden om je woning te verduurzamen. Dit kan op verschillende manieren. Een effectieve manier om te besparen op je energierekening is door een (hybride) warmtepomp te laten installeren. Op deze pagina vertellen we je meer over een hoe een warmtepomp werkt, wat de kosten zijn voor een warmtepomp en hoeveel je hiermee kunt besparen op je energierekening. 

Hoe werkt een warmtepomp?

Voordat we dieper ingaan op wat voor invloed een warmtepomp op je energierekening heeft, leggen we eerst kort uit hoe dit systeem werkt. Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de huidige cv-ketel. Het haalt namelijk warme lucht uit natuurlijke bronnen, zoals de lucht, bodem of grondwater en gebruikt deze warme lucht om je woning mee te verwarmen. Om de warmte uit de lucht te halen, gebruikt de warmtepomp stroom. Je stroomverbruik zal dus iets toenemen, maar je gasverbruik zal flink dalen.

Warmtepomp

Hoeveel kost een warmtepomp?

Om te kunnen profiteren van een lagere energierekening met een warmtepomp moet er eerst een investering worden gedaan. De kosten van een warmtepomp verschillen per soort warmtepomp. De meest gebruikte warmtepompen zijn de hybride warmtepomp en de volledige elektrische warmtepomp. De prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de € 4.000,- en € 6.000,-. Met dit systeem kun je tot wel 60% besparen op je gasverbruik als je woning goed geïsoleerd is. Voor een volledige elektrische warmtepomp liggen de kosten tussen de € 10.000,- en € 25.000,-. Met deze warmtepomp vervang je het het volledige gasverbruik door stroom.

Besparen op je energierekening met een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je flink besparen op je energierekening. Dit heeft vooral te maken met een daling in het gasverbruik. Zo bespaar je volgens Milieu Centraal in een goed geïsoleerde hoekwoning met een volledige elektrische warmtepomp tussen de € 760,- en € 1.160,-. Met een hybride warmtepomp kun je in een matig geïsoleerde hoekwoning tussen de € 550,- en € 1.100,- besparen op je jaarlijkse energierekening. Hoeveel je daadwerkelijk bespaart, is afhankelijk van je energiecontract en de hoeveelheid energie die je verbruikt.

Is een warmtepomp wel voordelig met het prijsplafond?

Voor 2023 geldt een prijsplafond op energie. Toen dit plafond werd aangekondigd, bleek het niet heel voordelig voor warmtepompeigenaren. In het oorspronkelijke plan voor het prijsplafond zou de gasprijs maximaal € 1,50 per kuub bedragen en de stroomprijs maximaal € 0,70 per kWh. Hierdoor zou je met een normale cv-ketel bijna goedkoper uit zijn. Met het herziene plafond betaal je maximaal € 1,45 per kuub gas en € 0,40 per kWh stroom. De prijs voor een kWh stroom is dus bijna gehalveerd, terwijl de prijs voor een kuub gas slechts met € 0,05 is gedaald. Hiermee zijn huishoudens met een warmtepomp goedkoper uit dan huishoudens met een cv-ketel. De besparingen op korte termijn zijn niet heel groot. Als de gasprijzen in de toekomst echter blijven stijgen, kun je op de lange termijn flink besparen op je energierekening.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning?

Goed dat je oriënteert naar het verduurzamen van jouw woning. Hiermee bespaar je op je energieverbruik én -kosten. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Doe dan de online warmtepompcheck.

Doe direct de warmtepompcheck